Διαδηλώσεις ενάντια στον διπλασιασμό των τιμών του ψωμιού ξέσπασαν στο Σουδάν. Δύο μαθητές σκοτώθηκαν, ένας αστυνομικός αυτοκτόνησε και ο κοσμήτορας ενός γυναικείου πανεπιστημίου κινηματογραφήθηκε να προβαίνει σε ξυλοδαρμό διαμαρτυρόμενων φοιτητών στο Χαρτούμ.
Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε την απόσυρση επιδοτήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό 33%, την έλλειψη σκληρού νομίσματος και την πτώση των εισαγωγών, αυτό προκάλεσε τον διπλασιασμό των τιμών του ψωμιού.
Το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά στο Σουδάν εδώ και αρκετά χρόνια, με ημέρες διαμαρτυριών και απεργιακής δράσης τον Νοέμβριο του 2016 όταν μειώθηκαν οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα και την ιατρική περίθαλψη και αυξήθηκαν οι τιμές της ζάχαρης. Τον Σεπτέμβριο του 2013, διακόσια άτομα σφαγιάστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν ενάντια σε διαμαρτυρίες κατά της περικοπής των επιδοτήσεων στα καύσιμα.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Nyala στην πρωτεύουσα του νοτίου Νταρφούρ ξεκίνησαν απεργία διαρκείας στις 26 Δεκεμβρίου, λόγω μη καταβολής μισθών, συνθηκών εργασίας και έλλειψης φαρμάκων και εξοπλισμού.
Οι τελευταίες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, μόλις ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των τιμών από τα αρτοποιεία. Οι δρόμοι αποκλείστηκαν με οδοφράγματα από αναμμένα ελαστικά αυτοκινήτων στο Χαρτούμ και υπήρξαν επιθέσεις της αστυνομίας με δακρυγόνα σε διαδηλωτές στην πολιτεία Gezira στο κεντρικό Σουδάν. Μέχρι το Σάββατο είχαν εξαπλωθεί στην πόλη Senmar στη νοτιοανατολική περιοχή και σε άλλες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Nyala μέχρι την Κυριακή, όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε φοιτητές διαδηλωτές. Στην πρωτεύουσα του δυτικού Νταρφούρ Ελ-Γκεντίνα, ένας μαθητής λυκείου σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν καθώς η αστυνομία και οι δυνάμεις ταχείας υποστήριξης επιτέθηκαν στους φοιτητές των γυμνασίων που διαδήλωναν ενάντια στις αυξήσεις των τιμών.
Την Πέμπτη, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Ahfad του Χαρτούμ Kassim Badri μπήκε σε πλήθος φοιτητών διαδηλωτών χτυπώντας έναν και ξυλοκοπώντας άλλον επανειλημμένα (σχετικό video κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης). Στο Χαρτούμ η πανεπιστημιακή αστυνομία σφράγισε τους κεντρικούς δρόμους, αναγκάζοντας περίπου τετρακόσιους φοιτητές να διαδηλώσουν στην πανεπιστημιούπολη όπου συνέχιζαν να εξαπολύουν δακρυγόνα.
Το “Dabanga” ανέφερε ότι δύο μαθητές, οι Zahra Osman Ali Tijani και Suleiman Abdelkarim Abdallah, σκοτώθηκαν από μέλος των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο Πανεπιστήμιο Aldalang στο Kordufan. Ο αστυνομικός στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.
Οι διαμαρτυρίες στο Σουδάν έρχονται ταυτόχρονα με μια εβδομάδα εθνικών διαμαρτυριών στην Τυνησία και παράλληλα με ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών σε δεκάδες πόλεις στο Ιράν. Οι διαμαρτυρίες και στις τρεις χώρες επικεντρώθηκαν στο κόστος ζωής, συχνά άμεσο αποτέλεσμα πρόσφατων κρατικών περικοπών και φορολογικών αυξήσεων, ενώ τόσο στην Τυνησία όσο και στο Ιράν πήραν γρήγορα αντικυβερνητικό χαρακτήρα.