Μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει μέσα από τον βουλγαρικό τύπο η απειλή των Η.Π.Α. για κυρώσεις στη Βουλγαρία για την υπόθεση του αγωγού «South Stream».
Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την Αμερικανίδα πρέσβη Μάρσι Ρίζ, απευθύνεται προειδοποίηση για πιθανή επιβολή κυρώσεων σε νομικά και φυσικά πρόσωπα της Βουλγαρίας που συνεργάζονται με την εταιρία της Ρωσίας «Stroytransgaz», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Ως άμεση αφορμή για την προειδοποίηση παρουσιάζεται το γεγονός ότι η ρωσική εταιρία έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου, σαν απάντηση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, οι κυρώσεις επιβάλουν απαγόρευση σε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή αμερικανικών φορέων με τη «Strouytransgaz».
«Αισθανόμαστε βαθύτατη ανησυχία από την πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρίας να αναθέσει την κατασκευή του αγωγού «Νότια Ροή» στη Stroytransgaz. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εργάζεται κανείς με τη Ρωσία με τον συνηθισμένο τρόπο». Αυτό αναφέρεται στο «τελεσίγραφο» -όπως χαρακτηρίζεται σε αρκετά δημοσιεύματα- στο οποίο η πρέσβης Ριζ επαναλαμβάνει επίσης τη γνωστή θέση της Ουάσιγκτον ότι «είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί, ώστε να δείξουν με σαφή τρόπο στη Ρωσία ότι οι ενέργειες της στην Ουκρανία θα συνεχίζουν να έχουν συνέπειες», όπως αναφέρεται.
«Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας είναι κατηγορηματικοί ότι η προειδοποίηση αποτελεί απαράδεκτη πίεση και απειλή για τους Βούλγαρους οικοδόμους», γράφει η εφημερίδα της Σόφιας «Στάνταρτ». Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βουλγαρίας: Οι ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στη «Νότια Ροη», η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας υπενθυμίζει μεταξύ των άλλων ότι η επίμαχη ρωσική εταιρία έγινε ανάδοχος της κατασκευής του μεγάλου έργου, σε κοινοπραξία με πέντε μεγάλες επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, ενώ στην υλοποίηση του σχεδίου προβλέπεται να λάβουν μέρος κι άλλες 105 βουλγαρικές εταιρίες.
Στις πρώτες εκτιμήσεις των Βούλγαρων αναλυτών για το θέμα επισημαίνεται, ότι η άνευ προηγουμένου γραπτή προειδοποίηση της κας Μάρσι Ριζ δόθηκε στο φως:
Τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κομισιόν να αρχίσει ποινική διαδικασία εναντίον της Βουλγαρίας, με αφορμή υποτιθέμενων «παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά την επιλογή και την ανάθεση των εργασιών στον αγωγό «Νότια Ροή»», όπως ανακοινώθηκε.
- Δύο μέρες μετά τη δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στη βουλή ότι «η υλοποίηση του σχεδίου «Νότια Ροή» ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας», με την οποία ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι επιβεβαίωσε την πάγια θέση της κυβέρνησης του.
- Μια μέρα μετά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το οποίο ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν έβαλε πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης του κ. Ορεσάρσκι.
- Την ίδια μέρα, όταν ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ παραδέχτηκε ότι έμεινε «κατάπληκτος», όπως είπε, από την απροσδόκητη αλλαγή της πολιτικής θέσης τού μικρότερου εταίρου στον άτυπο κυβερνητικό συνασπισμό υπέρ της εκστρατείας για πρόωρες εκλογές, που αποτελεί εδώ και ένα χρόνο κεντρικό άξονα της πολιτικής δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο αρχηγός της οποίας Μπόικο Μπορίσοφ αναχώρησε σήμερα για έκτακτη επίσκεψη στις Η.Π.Α., όπως ενημερώνει η ημερήσια «24 Ώρες»). Για να δεχτεί στη συνέχεια -ενόψει των τετελεσμένων γεγονότων- ότι «η προγραμματική κυβέρνηση έχει πια εξαντληθεί» κατά τα λόγια του κ. Στανίσεφ, παρόλο που «οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν από μόνες τους κανένα από τα σοβαρά προβλήματα της χώρας μας», όπως δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αρχηγός των Βούλγαρων σοσιαλιστών.
Εν τω μεταξύ, οι Βούλγαροι αναλυτές επισημαίνουν στα πρώτα σχόλια τους ότι τυχόν ματαίωση του σχεδίου «Νότια Ροή» θα εξυπηρετήσει επίσης την φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει κεντρικός κόμβος στην πορεία της ροής των ενεργειακών πόρων στα Βαλκάνια και στη Ευρώπη. Επειδή ύστερα από την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «Γαλάζια Ροή» πριν μερικά χρόνια, η Τουρκία διαθέτει ήδη άμεση πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ρωσία, όπως υπενθυμίζεται στα σχόλια.