INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Τρία στα τέσσερα προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο

Τρία στα τέσσερα παιδιά-πρόσφυγες σχολικής ηλικίας -από τα 4.656 που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών- δεν φοιτούν στο σχολείο, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

«Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει ουσιαστική πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση όσο πιο νωρίς γίνεται. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα προκειμένου να μη μείνουν πίσω τα παιδιά πρόσφυγες» αναφέρει ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι αιτούντες άσυλο τυπικά προβλέπεται να έχουν προσωρινή διαμονή στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και όσοι ολοκληρώνουν τη διαδικασία ασύλου ή είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι παίρνουν έγκριση να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες. Προτεραιότητα δίνεται στην αντιμετώπιση των πιο άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών. Καθώς στα μικρά νησιά ο πληθυσμός των ντόπιων παιδιών είναι περιορισμένος, συχνά τα τοπικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην απότομη αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Υ.Α., όλα τα παιδιά-πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε σχολεία που να μπορούν να πιστοποιούν τη γνώση τους. Η σχολική ρουτίνα βοηθάει στο να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των παιδιών-προσφύγων, πολλά από τα οποία μπορεί να έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Πέρα από αυτό, τα παιδιά πρόσφυγες -όπως και κάθε άλλο παιδί- χρειάζονται το σχολείο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Το εμπόδιο της γλώσσας δυσκολεύει τη διαδικασία ένταξης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει κάποια απογευματινά μαθήματα για να βοηθήσει τα παιδιά-πρόσφυγες στη μετάβασή τους σε ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναλάβει δράση βοηθώντας στο διάβασμα στο σπίτι.

Η Υ.Α. λέει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα. Η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να συμπεριλάβει όλα τα παιδιά-πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο επίσημο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά τα νησιά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Ακόμα και οι αιτούντες άσυλο που έχουν λάβει την έγκριση των αρχών να μεταφερθούν από τη νησιά στην ενδοχώρα, συχνά δεν μπορούν να φύγουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στέγασης εκεί. Καθώς οι νέες αφίξεις ξεπερνούν τον ρυθμό των μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι συνθήκες υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής στα νησιά επιδεινώνονται.

«Τα περισσότερα παιδιά-πρόσφυγες στην ενδοχώρα γράφονται στο επίσημο σύστημα εκπαίδευσης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην παροχή πρόσβασης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της με τη συνεχή στήριξη και χρηματοδότηση της Ε.Ε., ώστε όλα τα παιδιά πρόσφυγες να μπορέσουν να μπουν στη σχολική τάξη», προσθέτει ο κ. Leclerc.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Το ζήτημα της Δ.Ε.Η. στο επίκεντρο στη Ροδόπη

Super User

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies