INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Συλλαλητήριο αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στην Κομοτηνή

Την πρώτη δυναμική κινητοποίησή τους πραγματοποίησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σήμερα στην Κομοτηνή, υπό το βλέμμα των δυνάμεων καταστολής.

Ο κόσμος που άρχισε να μαζεύεται από νωρίς μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, άκουσε τις ομιλίες νέων και παλαίμαχων αγροτών με νηφαλιότητα αλλά και με έντονη δόση οργής. Ένταση υπήρξε μόνο όταν θέλησαν να παραδώσουν το ψήφισμά τους στον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακιδη, ο όποιος όμως δεν ήταν παρών. Το ψήφισμα παρέλαβε ο αντιπεριφερειαρχης, σημειώνοντας όμως ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό του. Η δήλωση αυτή άναψε τα αίματα των αγροτών και οι αποδοκιμασίες ήταν εντονότατες.

Ακολούθησε πορεία που έφτασε μέχρι την εφορία, όπου από αντιπροσωπεία αγροτών παραδόθηκε το ψήφισμα και εκεί. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στην παλιά νομαρχία Ροδόπης. Οι αγρότες συμφωνήσαν να βρεθούν στο ίδιο σημείο την επομένη Τέταρτη (11.00), υποσχόμενοι να είναι πολύ περισσότεροι.

Το ψήφισμα που προσυπογράφουν ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ροδόπης και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης, αναφέρει:

Αγρότισσες, Αγρότες:

Τα προβλήματά μας είναι ιδιαίτερα οξυμένα τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Με τα νέα φορολογικά μέτρα δίνεται χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά. Στόχος τους είναι η αρπαγή της μικρής ιδιοκτησίας προς όφελος των δανειστών των μεγάλων αγροτοβιομηχανικών συγκροτημάτων, τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων και

«μεγάλων». Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Ζητάμε:

1. Για όλες τις κοινωνικές ομάδες: Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους –να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους– να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος –να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων – όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την ευλογιά: Δηλαδή τόσο αυτοί που θανατώθηκαν τα ζώα τους, όσο και οι άλλοι που είχαν τα ζώα τους σε καραντίνα σε απόσταση από 3 έως 10 χλμ. και τα κράτησαν μέσα στα μαντριά τους.

10. Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – σύνταξη.

12. Να ενταχθεί ο καπνός στο καθεστώς των ενισχύσεων και να επιδοτηθεί με συνδεδεμένες ενισχύσεις.

13. Να γίνει αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία συλλογής των καπνών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ από 30/9 να πάει 31/10.

14. Να δοθεί ενίσχυση επικονίασης από την Ε.Ε.. Να δοθεί επιδότηση τροφών στους μελισσοκόμους. Να αποζημιώνονται οι μελισσοκόμοι από ΕΛΓΑ γα όλες τις ασθένειες των μελισσών. Να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για τους νοθευτές των μελιών.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές αρδευτικών, οδικών, ηλεκτρικών, δικτύων και τηλεπικοινωνιών.

17. Επαναφορά της ΑΤΕ σε δημόσιο έλεγχο.

 

Σχετικά άρθρα

Ένας στους δώδεκα θανάτους στην Ελλάδα σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Super User

Έως και χίλιες κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία

Super User

Χρήσιμες συμβουλές του Πυροσβεστικού Σώματος

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies