INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Παρουσίαση του “Ακρογωνιαίου λίθου” του Τάσου Συμεωνίδη

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οι εκδόσεις «Σπανίδη» και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης παρουσιάζουν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 19:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», τον νέο μουσικό δίσκο του Τάσου Συμεωνίδη με τίτλο «Ακρογωνιαίος λίθος».

Όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου του Ι.Θ.Τ.Π. «για τον ποιητή-στιχουργό και συνθέτη Τάσο Συμεωνίδη θα μιλήσουν οι Μιχάλης Σπανίδης, Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, Τριαντάφυλλος Μπαμπατζής και Θανάσης Μουσόπουλος. Το μουσικό κοινό της Ξάνθης θα έχει την ευκαιρία να γίνει μύστης σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι μοναδικής αισθητικής, απολαμβάνοντας ζωντανές εκτελέσεις των μουσικών κομματιών. Την εκδήλωση θα κλείσει ο λόγος του δημιουργού Τάσου Συμεωνίδη».

Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια σε στίχους και μουσική του Τάσου Συμεωνίδη και σε ενορχήστρωση του Νίκου Νικολαΐδη. Πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική απόπειρα του κ. Συμεωνίδη, που στο παρελθόν έχει δώσει ποιητικά δείγματα με τη συλλογή του «Μπαλκόνι στον 3ο». Από τρία τραγούδια ερμηνεύουν ο Τάσος Συμεωνίδης και ο Στέλιος Κολοβός και από ένα οι Ανθή Σφυρή, Βαΐτσα Δούκα, Καίτη Μπεμπεκίδου και Μπάμπης Κούκος, σ’ ένα δίσκο που ηχογραφήθηκε στο studio «Nicksound» με ηχολήπτη τον Τάσο Κώστογλου. Την επιμέλεια της παραγωγής είχε η Νίκη Φούντα, το mastering ο Κοσμάς Ευστρατίου και το εξώφυλλο έγινε από τον Γιάννη Ζαμίδη. Έπαιξαν οι μουσικοί Δημήτρης Δημητρίου (πιάνο, ακορντεόν, keyboards), Στέλιος Κολοβός και Μάκης Αβραμίδης (κιθάρα), Βαγγέλης Τσακίρης (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτης Κοντός (βιολί), Αγκόπ Γιακουπιάν (κρουστά), Θεόδωρος Νικολαΐδης (μπουζούκι) και Νικόλαος Νικολαΐδης (μπουζούκι, τζουρά, λαούτο και μπαγλαμά).

«Το καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι πήγε ένα βήμα προς τα πάνω» σημειώνει με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης, προσθέτοντας: «Το μήνυμα του ακροάματος ενθαρρυντικό. Το επίπεδο της ερμηνείας αρκετά υψηλό. Ολιγομελές, ευαίσθητο και απόλυτα επιτυχημένο σύνολο από μουσικούς και ερμηνευτές, με ήχο ακριβή, σβέλτο, ομοιογενή, ρωμαλέο και λυρικό. Συνθέσεις που κρατούν ψηλά τα φωνητικά και τα ενόργανα μέρη, υπό την καθοδήγηση του Τάσου χωρίς υπερβολές και εύκολα στερεότυπα τεχνάσματα. Υψηλό επίπεδο ενορχήστρωσης από τον Νικόλαο Νικολαϊδη, που μας παρασέρνει σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι μοναδικής αισθητικής, με συνθέσεις επεξεργασμένες, καλά δουλεμένες, που δίνουν την ευκαιρία στους μουσικούς να επιδείξουν τις ικανότητες τους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις του στίχου, συνεισφέροντας νεύρο και ένταση. Νοσταλγική ματιά σε οικεία μονοπάτια για τους εξοικειωμένους με τα μουσικά έργα του Τάσου, αλλά ταυτόχρονα και μια πόρτα που ίσως μα οδηγήσει σε νέες μουσικές λεωφόρους. Νοσταλγία, ελπίδα, έρωτας, διαδρομές, ελπίδες, παραμυθένιες αφετηρίες, μελαγχολία, συναίσθημα, ατμόσφαιρα αισθητική, ταχύτητες γοργές, δεξιοτεχνία, εκφραστικότητα. Καθοριστική συνεισφορά η προσωπική επιμέλεια του ποιητή-τραγουδοποιού στην εξέλιξη της όλης παραγωγής».

Ο δίσκος διατίθεται προς δέκα ευρώ από το βιβλιοπωλείο Σπανίδη και το studio «Ιταλός».

Ο τραγουδιστής δεν ήρθε, όμως ο τρόπος βρέθηκε…

Σε παλιότερη συνομιλία μας, ο Τάσος Συμεωνίδης δήλωνε ως κύρια ενασχόλησή του τη στιχουργική που αφορά το τραγούδι, κάτι που εξασκεί από μικρή ηλικία: «Από παλιά ήμουν προσανατολισμένος προς αυτό» έλεγε, εξηγώντας: «Έχω πάρα πολλά πράγματα στο αρχείο αλλά και στα σκαριά για να δισκογραφηθούν και με πολλά είδη μουσικής. Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι ότι θέλω να κάνω δικό μου cd και όχι να δώσω ένα τραγούδι εδώ και ένα εκεί. Ήρθα σε επαφή με κάποιους καλλιτέχνες, όμως θέλουν συγκεκριμένα τραγούδια και όχι να κάνουμε ολόκληρο δίσκο. Αρνήθηκα επειδή το ζήτημα δεν είναι οικονομικό και δεν το κάνω για να πάρω χρήματα από ένα, δύο ή τρία τραγούδια που θα δώσω. Δεν έχω λόγο. Αν έρθει ένας τραγουδιστής και μου πει να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο δίσκο με δικά μου τραγούδια –και όχι να πάρει από διάφορους- τότε εντάξει. Μάλιστα μπορεί να χρηματοδοτήσω και τον δίσκο, αλλά αποζητώ συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη δουλειά». Ο τραγουδιστής δεν ήρθε, όμως ο κ. Συμεωνίδης βρήκε τον τρόπο και είκοσι μήνες αργότερα βλέπει τον δίσκο του να κυκλοφορεί.

Ο Τάσος Συμεωνίδης είναι γιατρός και διατηρεί μικροβιολογικό εργαστήριο στην Ξάνθη. Ήταν μέλος του συγκροτήματος «Ghosts», ενώ έχει γράψει στίχους και μουσική για τον δίσκο «Εποχής χαράματα» πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Συνέθεσε επίσης την «Ωδή στους αιμοδότες» που ακούστηκε χορωδιακά κατά την αμφικτιονία της Ξάνθης και έγραψε και το τραγούδι «Άνθρωποι» που συμμετείχε στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης πριν από τέσσερα χρόνια.

«Πάρε ένα κομμάτι γης και κάνε το χωράφι. Πάρε ένα φύλλο χαρτί και γράψε δυο κουβέντες. Πάρε το τίποτα και κάντο κάτι» είναι το μότο που συνοδεύει την ποιητική συλλογή «Μπαλκόνι στον 3ο» του Τάσου Συμεωνίδη. Πάνω σ’ αυτά και κάνοντας σκληρή αυτοκριτική που αφοπλίζει, ο κ. Συμεωνίδης δήλωνε στην ίδια συνομιλία μας: «Δεν νομίζω ότι έχω το ταλέντο που θα ξεφύγει. Ένα καλό τραγούδι μπορούν να γράψουν πολλοί, αλλά όλα αυτά είναι μετριότητες. Δεν έχω το υλικό που θα πρωτοτυπήσει και θα “σύρει τον χορό”, μπορεί να γράφω κάτι καλό αλλά αυτό γίνεται ακολουθώντας κάτι άλλο. Και εκεί ακριβώς είναι το ταλέντο, να ξεκινήσεις κάτι νέο και όχι να είσαι μετριότητα πάνω στους ίδιους δρόμους. Όσο γι’ αυτόν που έχει ταλέντο, δεν ξεμένει κι ας λένε ότι κάποιοι χάνονται ή θάβονται. Αν είναι πραγματικό ταλέντο θα ξεφύγει κι αυτό γίνεται παντού, από την τέχνη μέχρι και τον αθλητισμό ή αλλού».

«Επιλέχτηκαν τα δέκα από πενήντα τραγούδια»

Σε νέα συνομιλία μας με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, ο κ. Συμεωνίδης λέει: «Γράφω συνέχεια τραγούδια, βρέθηκε ο μαέστρος, τα ενορχήστρωσε, βρέθηκαν μουσικοί και ερμηνευτές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς και βγήκε αυτός ο δίσκος». Και παραθέτει το χρονικό της δημιουργίας: «Όταν έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στην Ξάνθη, παρουσιάσαμε παράλληλα εκείνο το βράδυ και πέντε τραγούδια με πολύ απλή ενορχήστρωση. Εκεί βρέθηκε ο Νίκος Νικολαΐδης (σ.σ. έπαιζε μπουζούκι με τον Άκη Πάνου στο παρελθόν) που ενδιαφέρθηκε να ακούσει τα τραγούδια. Στη συνέχεια μάς κάλεσε στο studio να τα γράψουμε καλύτερα, ζητώντας παράλληλα περισσότερα τραγούδια. Του πήγα περί τα πενήντα, εκείνος διάλεξε αυτά και είπε να τα δισκογραφήσουμε».

Στον δίσκο συμμετέχουν Ξανθιώτες ερμηνευτές και μουσικοί. «Είναι η πρώτη δουλειά μας, μπορεί να βγάλουμε κι άλλα, κάτι που εξαρτάται από την απήχηση που θα έχει αυτός ο δίσκος. Το ζήτημα τώρα είναι να ακουστεί από το κοινό και να πάρει τον δρόμο του» σημειώνει ο Τάσος Συμεωνίδης και κλείνει τη συνομιλία μας λέγοντας: «Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στα σκαριά. Ένα βιβλίο ακόμη και πολλά τραγούδια που περιμένουν τη σειρά τους. Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου…».

 

Σχετικά άρθρα

Οι σημερινές εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε.

Super User

Βιβλιοπαρουσίαση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Super User

Η συγγραφέας Ιωάννα Νοταρά στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies