INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Η συμμετοχή του ιδρύματος στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2014 με τις ακόλουθες ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στη μνήμη τού Κυριάκου Σταματιάδη, ευεργέτη του και «προσώπου πρότυπου εθελοντικής και κοινωνικής προσφοράς»:

  • Κυριακή 31 Αυγούστου (19.00) στο ξενοδοχείο «Elisso»: Έκθεση παλιών φωτογραφιών με τίτλο «Νησάκι – Λημνίο – Ξενία, ανθρώπων δρώμενα και αναμνήσεις». Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Βαρβατσούλιας, Τάσος Τεφρωνίδης, Βασίλης Εξηνταβελόνης. Οργάνωση: Διαδικτυακή ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης»,  ξενοδοχείο «Elisso», Ι.Θ.Τ.Π. Η φωτογραφική έκθεση είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν της πόλης, συμπεριλαμβάνοντας τρία σημαντικά σημεία συνάθροισης των κατοίκων της από τα τέλη του 18ου και έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Ξέγνοιαστες νεανικές παρέες, οικογένειες με παιδάκια στα καρότσια, ποδοσφαιρικές και μουσικές ομάδες, ακόμα και δυνάμεις κατοχής φωτογραφήθηκαν στα μέρη αυτά, δείχνοντας μας πως οι άνθρωποι και οι εποχές αλλάζουν, μα τα τοπία παραμένουν σχεδόν ίδια για να μας θυμίζουν ιστορίες μοναδικές, ιστορίες καταπληκτικές. Διάρκεια έκθεσης: 31/8 έως 7/9. Ώρες λειτουργίας: 12:00-22:00.
  • Κυριακή 31 Αυγούστου (19.00) στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου «Elisso»: Γκράφιτι πλεξίματος(yarn bombing). Το yarn bombing είναι ακτιβισμός, είναι μια μορφή γκράφιτι με νήματα και έχει συνήθως προσωρινό χαρακτήρα, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να τραβήξει και σε ένα σχετικό βάθος χρόνου. Στόχος του είναι να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στη χαλάρωση που χαρίζει το πλέξιμο. Επιμέλεια: Ελευθερία Δημητροπούλου. Οργάνωση: Εργαστήρι πλεξίματος-κεντήματος του Ι.Θ.Τ.Π.
  • Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου (19.00) στο «Νησάκι»: Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι μικροί καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με την έννοια του ομαδικού παιχνιδιού και της εικαστικής έκφρασης. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο μαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη και ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Επιμέλεια: Γεωργία Πατρωνίδου (εκπαιδευτικός), Δέσποινα Νικολάου (νηπιαγωγός). Οργάνωση: Εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής και δημιουργικής έκφρασης για παιδιά του Ι.Θ.Τ.Π. Προϋποθέσεις: παιδιά από πέντε ετών με αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία.
  • Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου (19.30) στο «Μονοπάτι της Ζωής»: Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους. Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε μικροί και μεγάλοι και αφηγούμαστε παραμύθια, με τον δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Ελάτε κι εσείς να τα ακούσετε και να συμμετέχετε, για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα… Οργάνωση-Επιμέλεια: ΠαραμυθοΘράκες, Ι.Θ.Τ.Π., Δίκτυο Λόγου και Πράξης.
  • Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου (19.00) στο «Νησάκι»: Βραδιά Χορού. Το τμήμα σύγχρονου-μοντέρνου χορού του Ι.Θ.Τ.Π. παρουσιάζει μία χορευτική παράσταση, ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους. Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά λειτουργίας των τμημάτων μουσικοκινητικής αγωγής και σύγχρονου χορού, οι μαθήτριες μεταφέρουν επάνω στη σκηνή τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Επιμέλεια: Ζωή Χατζηευαγγέλου, καθηγήτρια χορού
  • Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου (21.00) στο «Μονοπάτι της Ζωής»: Κινηματογράφος …διπλά στο ποτάμι. Το Ι.Θ.Τ.Π., το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης προτείνουν μια σειρά προβολών, συνολικής διάρκειας 106 λεπτών, προσφέροντας την εμπειρία της κινηματογραφικής απόλαυσης σε έναν ιδιαίτερο, πανέμορφο χώρο. Οι ταινίες είναι: DEAD END – Mισιαλή Τώνια 15’, DEBTFOOLS – Φίλιππος Βαρδάκας 9’, THE FOREIGNER – Αλήθεια Αβράμης 16΄, COUNTING HAPPINESS – Βενετία Ευριπιώτου 12’, DON’T LET THE DOOR HIT – Ιωάννης Τσακιρίδης 7’, ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ – Αλέξης Κομνάκος 8’, ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ – Κώστας Αναγνωστόπουλος 8΄, RF – Σταύρος Λιόκαλος 19΄, KΛΕΙΩ – Γυμνάσιο Οιχαλίας 12΄. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο θέατρο στο Μονοπάτι της Ζωής και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
  • Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου (19.00) στο «Νησάκι»: Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. To Ι.Θ.Τ.Π. προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικής εργασίας απογειώνοντας την φαντασία και τη δημιουργικότητα τους μέσα από παιχνίδια με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση, η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τη δημιουργικότητα του παιδιού. Επιμέλεια: Δέσποινα Νικολάου (νηπιαγωγός), Πασχάλης Μαστράφης (καθηγητής φυσικής αγωγής). Προϋποθέσεις: παιδιά από επτά ετών με αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία.
  • Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου (21.00) στο «Μονοπάτι της Ζωής»: Αφιέρωμα στο Καζακστάν. Προβολή ταινίας: Το δώρο στον Στάλιν. Το Δώρο στον Στάλιν (2008) του Ρουστέμ Αμπντράσεβ, αφηγείται την ιστορία του μικρού 9χρονου Σάσα, ο οποίος δραπετεύει από το τρένο μεταφοράς των Εβραίων προσφύγων από τη Μόσχα στο Καζακστάν, με φόντο την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 1949 από τη Σοβιετική κυβέρνηση με αφορμή τα γενέθλια του Στάλιν και κόστισε τη ζωή πολλών αθώων θυμάτων. Ο Σάσα πιστεύει ότι αν δώσει ένα δώρο στον Στάλιν θα μπορέσει να ξαναδεί τους γονείς του. Θα προηγηθεί μια σύντομη οπτικοακουστική παρουσίαση με θέμα: «Το Καζακστάν ανάμεσα στην παράδοση και στον εκσυγχρονισμό». Συνεργασία με την πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης.
  • Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου (19.00) στο «Νησάκι»: Παρουσίαση παιδικού βιβλίου «Με το ποδήλατό μου αρχηγό το αυτοκίνητο νικώ». Με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και τους ήρωες από το παραμύθι, μαθαίνουμε πώς δυο ποδήλατα, ο Καθαρόπολης και η Ομορφόπολη, νίκησαν τα αυτοκίνητα και έπεισαν τον Τζι Μπι Τούρμπο να υπογράψει ειρήνη. Ζωγραφίζουμε ποδήλατα, φτιάχνουμε ένα μεγάλο πανό, τραγουδάμε τραγούδια για τα περιβάλλον και την οικολογία, διαδηλώνουμε με τα ποδήλατά μας στην πόλη. Τις γειτονιές τις θέλουμε πιο καθαρές – την πόλη μας αλλάζουμε με ορθοπεταλιές. Οργάνωση: Ι.Θ.Τ.Π., νηπιαγωγείο «Παιδική Πολιτεία», Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Πήγασος», εκδόσεις Πατάκη.

 

Σχετικά άρθρα

“Θρακιώτ’κα μαϊρέματα” στην καπναποθήκη “Π”

Super User

“Ψαράδικη βραδιά” στο Πόρτο Λάγος

Super User

Εικαστικά, κινηματογράφος και θέατρο στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies