INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Συνδικαλιστές κατά βιβλιοπαρουσίασης

Την προσπάθεια των… «θεσμικών» συνδικαλιστικών παρατάξεων της Ε.Δ.Ο.Θ. που πρόσκεινται στη κυβέρνηση να απαγορεύσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το συνεργατικό βιβλιοπωλείο και διοργανωτής της εκδήλωσης «Ακυβέρνητες πολιτείες» με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στη μικρή ως τώρα πορεία μας όπου ήδη μετράμε αρκετές εκδηλώσεις, προφανώς και επιλέγουμε τα έργα, τους συγγραφείς και τα πρόσωπα που θα παρουσιάσουμε. Επίσης, προφανώς και τα κριτήρια επιλογής είναι πολιτικά και κοινωνικά. Προσοχή! Όχι κριτήρια πολιτικής ταύτισης ή συμφωνίας με ένα συγγραφέα. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, καθώς δεν συνιστούμε μια ομοιογενή πολιτική ομάδα ή θεωρητικό όμιλο, αλλά ένα συνεργατικό βιβλιοπωλείο· που επιδιώκει όμως να καλύψει και να εκφράσει τις αναγνωστικές προτιμήσεις και απαιτήσεις ενός κοινού με δημοκρατική, ριζοσπαστική ή επαναστατική κουλτούρα. Είναι αρκετοί οι λόγοι που μας ώθησαν στην απόφαση να παρουσιάσουμε ένα βιβλίο που προκάλεσε αντιδράσεις με την έκδοση και την κυκλοφορία του· που επιμένει να προκαλεί αντιδράσεις και με την εμπορική επιτυχία του. Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος: η ελευθερία της έκφρασης! Ένα βασικό αστικοδημοκρατικό δικαίωμα, που η αστική δημοκρατία αναιρεί και καταργεί καθημερινά· που του θέτει όρια, το προσφέρει και το αφαιρεί κατά βούληση· κατά τη μερική βούληση της τάξης, της οποίας τα επίσης μερικά συμφέροντα υπηρετεί. Μια αρχή που καταπατάται και ισοπεδώνεται καθημερινά στα παράθυρα της τηλεοπτικής «δημοκρατίας», αλλά χρησιμοποιείται ως φύλο συκής για τις δυτικές δημοκρατίες σε δεκάδες εγκληματικούς πολέμους ανά την υφήλιο δεκαετίες τώρα. Μια αρχή που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν όταν είναι να αποσιωπηθούν οι Αμυγδαλέζες, τα Φαρμακονήσια και οι αυτοκτονίες της απόγνωσης.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι στα «επαγγελματικά καθήκοντα» ενός συνεργατικού βιβλιοπωλείου είναι να κεντρίσει και ένα ευρύτερο ακροατήριο με τις προτάσεις του, να κλονίσει «αιώνιες αλήθειες», να κινητοποιήσει και να δώσει βήμα στους «από κάτω». Ένας από αυτούς τους «από κάτω» θεωρούμε ότι είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ονόματι Δημήτρης Κουφοντίνας. Ένας άνθρωπος με αριστερή οικογενειακή παράδοση, λαϊκής καταγωγής, ο οποίος αναφέρεται στην «πολιτική του γέννηση» μέσα στη φωτιά της κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα και καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τη μεταπολίτευση. Για ποιο λόγο η πολιτική πορεία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από τους μαθητικούς πυρήνες του ΠΑΣΟΚ, εμπνεύστηκε από τη διπλή δράση του ΕΛΑ και κατέληξε στην ένοπλη δράση της ΕΟ 17Ν πρέπει να μείνει κρυφή; Για ποιο λόγο οποιοσδήποτε πρέπει να κρίνει τα κίνητρά του, καθοδηγούμενος από τα πορίσματα του ειδικού δικαστηρίου και της θεσμικής δημοσιογραφίας; Γιατί πρέπει να μάθουμε μόνο την επίσημη ιστορία της μεταπολίτευσης, που μας διδάσκεται από όσους κάθε φορά που υπογράφουν ένα Μνημόνιο επικαλούνται την παρουσία τους στο Πολυτεχνείο ως άλλοθι; Γιατί να μη μελετήσουμε την αθέατη πλευρά της, τα «υπόγεια ρεύματα» που έφερε στο φως και να τα κρίνουμε ως τέτοια; Για ποιο λόγο, τελικά, να μπορούμε να διαβάσουμε (ευτυχώς ακόμα) για τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής ή της Ευρώπης και απαγορεύεται να διαβάσουμε για όσα αυτά επηρέασαν στη χώρα μας και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που τα γέννησαν;

Η απάντηση είναι σαφής… Ο μόνος τρόπος να μιλήσουμε διαφορετικά, να τοποθετηθούμε καταφατικά ή αρνητικά, κριτικά ή απορριπτικά πάνω στο ζήτημα της ένοπλης πολιτικής δράσης μέρους της άκρας αριστεράς και της αυτονομίας της μεταπολίτευσης (ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους) είναι να διαβάσουμε και να συζητήσουμε γι’ αυτή, τους λόγους για τους οποίους αναδύθηκε, αντί να προσποιούμαστε ότι ποτέ δεν υπήρξε. Γιατί τότε στην αιώνια διαπάλη της ιστορικής ταξικής μνήμης ενάντια στη λήθη, θα έχουμε διαλέξει τη λάθος πλευρά, επιβεβαιώνοντας πως το μοναδικό μας αναφαίρετο δικαίωμα είναι να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Τι καλύτερο, άρα, από μια μαρτυρία ενός στρατευμένου μέλους της ένοπλης πολιτικής δράσης, που δεν προσπαθεί ούτε να την καθαγιάσει ως «αμετανόητος δολοφόνος», ούτε να την απορρίψει ως «μεταμελημένος». Αλλά παίρνει την πολιτική ευθύνη της δράσης του και προσπαθεί να την θέσει στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο στρατεύτηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην υπόθεση της επανάστασης· και ακολούθησε το δικό του δρόμο, τα δικά του μέσα, τις δικές του αρχές… Αυτή την κουβέντα παίρνουμε το θάρρος να ανοίξουμε με αυτή τη βιβλιοπαρουσίαση -παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών παρατάξεων της ΕΔΟΘ να μας απαγορευτεί η διάθεση της αίθουσας- που διοργανώνουμε από κοινού με το πολιτικό περιοδικό Βαβυλωνία, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Με ομιλητές τον Νίκο Γιαννόπουλο, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα -που πήρε το θάρρος να προλογίσει το βιβλίο- και την Αγγελική Σωτηροπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και Αλληλεγγύης και σύντροφο του συγγραφέα, που και αυτούς τους ευχαριστούμε εγκάρδια.

Αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα βιβλίου και εντύπου «Ακυβέρνητες Πολιτείες», Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη

 

Σχετικά άρθρα

Φαντάροι ανθρωποφύλακες!

Super User

Λιγοστό και κουρασμένο το νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies