INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Σύσκεψη προέδρων των δεκαοκτώ επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης

Πλησιάζουν τις 50.000 οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα των δεκαοκτώ επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης την τριετία 2011-2013, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι στη βόρεια Ελλάδα.

Στην ίδια τριετία έκαναν την εγγραφή τους στα επιμελητήρια 35.456 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δύσκολα μπορούν να αντισταθμίσουν όσες βγήκαν “εκτός παιχνιδιού” για λόγους… ποιοτικούς.

«Αν δούμε τις διαγραφές και τις εγγραφές της τελευταίας τριετίας διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δούλευαν 10-15 χρόνια και απασχολούσαν τρεις-τέσσερις εργαζόμενους έκαστη. Αυτές που άνοιξαν, αντίθετα, είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία”, είπε την Τετάρτη 9 Ιουλίου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης σε συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε τη σύσκεψη προέδρων των δεκαοκτώ επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στη συνέντευξη τύπου οι συμμετέχοντες πρόεδροι, “βρόχο” για τις επιχειρήσεις της περιοχής -και όχι μόνο- αποτελούν τα προβλήματα της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες, της ανύπαρκτης ρευστότητας και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, πρόσθετη πίεση για τις επιχειρήσεις δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων, ωθώντας πολλούς επιχειρηματίες στην επαγγελματική μετανάστευση.

“Τελευταία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τσακίστηκε, αφού το μάρμαρο της κυβερνητικής πολιτικής το πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, προς τα βόρεια είτε προς τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στον χώρο της βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του Φ.Π.Α. κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Ιορδάνης Τσώτσος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις μεταφορικές εταιρείες “που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές”, ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα “κόκκινα δάνεια”, υπενθυμίζοντας ότι το ύψος τους ανέρχεται σε συνολικά 66,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες της Δράμας είναι αποκομμένοι από την Εγνατία οδό, ενώ “υπάρχει διαρκής αφαίμαξη προς τη Βουλγαρία” με αποτέλεσμα ο νομός να έχει την υψηλότερη ανεργία.

Στον “γόρδιο δεσμό” των πνευματικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να προσκαλέσει την επιτροπή της Κ.Ε.Ε.Ε. σε συνάντηση για την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να δοθεί λύση στο φλέγον ζήτημα. Για το θέμα έχει ζητηθεί και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Μωραΐτης αναφερόμενος στη σύσκεψη και στην απόφαση για κοινή δράση των επιμελητηρίων της βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καταδεικνύει ότι η διάθεση όλων είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου ενιαίου μετώπου δράσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η κακή εικόνα της επιχειρηματικότητας -άρα και της πραγματικής οικονομίας- στη βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύεται από τα στοιχεία των μητρώων των επιμελητηρίων για τις διαγραφές και τις εγγραφές επιχειρήσεων, που έχουν ως εξής:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΞΑΝΘΗ

1248

1771

ΕΒΡΟΣ

1666

1452

ΗΜΑΘΙΑ

1679

2295

ΡΟΔΟΠΗ

215

111

ΦΛΩΡΙΝΑ

281

423

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

2015

2361

ΓΡΕΒΕΝΑ

522

854

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

11084

14642

ΚΑΒΑΛΑ

2040

2272

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

517

899

ΚΙΛΚΙΣ

911

1607

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

2196

5597

ΠΕΛΛΑ

1683

2173

ΠΙΕΡΙΑ

1989

2483

ΔΡΑΜΑ

997

1702

ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

2666

3561

ΣΕΡΡΕΣ

1767

2896

ΚΟΖΑΝΗ

1980

2560

ΣΥΝΟΛΟ

35.456

49.659

Σχετικά άρθρα

Εναντιώνεται πλέον στον T.A.P. η Καβάλα

Super User

Χαλαρά… λόγω θέρους

Super User

Τα «voucher» της ντροπής: θησαυρίζουν οι μεσάζοντες, πετούν τα «ψίχουλα» στους άνεργους, οι εργατοπατέρες σιωπούν…

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies