INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα”

Με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Θάσος 1911-2011 – εκατό χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών” που φιλοξενείται από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις ομιλίες δύο σημαντικών ερευνητριών του νησιού. Η Δήμητρα Μαλαμίδουθα μιλήσει για την «Έρευνα της προϊστορίας της Θάσου» και η Μanuela Wurch-Kozelj θα επιχειρήσει έναν «Περίπατο στις αρχαιότητες του νησιού».

Η Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου είναι αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπηρετεί στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Ειδικεύεται στη μελέτη της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού του βορειοελλαδικού χώρου και έχει συμμετάσχει σε πολλά ανασκαφικά προγράμματα (Σκάλα Σωτήρος, Λιμενάρια, Προμαχών-Topolnitsa, Κρυονέρι). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες παραγωγής, την κυκλοφορία και την χρήση των κεραμικών σκευών στην προϊστορική εποχή και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με το θέμα αυτό. Από το 2008 είναι συνδιευθύντρια του νέου ερευνητικού προγράμματος στη θέση Ντικιλί Τας, κοντά στους Φιλίππους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς των Βαλκανίων.

Στην ομιλία της θα γίνει αναφορά στις έρευνες για το απώτατο παρελθόν του νησιού και θα παρουσιαστούν στοιχεία των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας που φωτίζουν την προϊστορία της Θάσου. Τα μνημεία της προϊστορικής εποχής τράβηξαν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν φανερώνουν μακραίωνη παρουσία των ανθρώπων στη Θάσο ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή (περίπου από το 25.000 π.Χ.) και καθ’ όλη τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής, της Εποχής Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που οι Έλληνες από την Πάρο έρχονται και ιδρύουν την πόλη της Θάσου (680 π.Χ.).

Η Μanuela Wurch-Kozelj, αρχιτέκτων και ερευνήτρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, εργάζεται πολλά χρόνια στη Θάσο και τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στα αρχαία λατομεία του νησιού. Με την ομιλία της θα περιηγηθούμε στις σημαντικότερες αρχαιότητες του νησιού.

Όσο για την έκθεση, έχει σκοπό να παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη σχολή εδώ και εκατό χρόνια στη Θάσο. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό όπου προβάλλονται οι έρευνες σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου, όπως στα τείχη και την Ακρόπολη, την Αγορά και το μνημειακό κέντρο, τα ιερά, τις συνοικίες της πόλης, τη νεκρόπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής, τα λατομεία και τα ορυχεία που βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα. Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να αποδώσει ένα φόρο τιμής σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στο σημαντικό έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου. Μέλη της σχολής, αρχαιολόγοι και ερευνητές άλλων ειδικοτήτων, Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι εργάτες και εργάτριες, φύλακες των χώρων, ζωντανεύουν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που καλύπτουν έναν αιώνα και συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Η είσοδος για τη φωτογραφική έκθεση και την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Super User

Τα πανηγύρια του Ιουλίου στην Ξάνθη

Super User

Νέα παρουσίαση του δίσκου “Ηλιαχτίδα σαν ελπίδα”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies