INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα, μείωση των δαπανών τους

Πίσω από την ποσότητα και τις θριαμβολογίες των αριθμών για το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα κρύβεται το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ η πλειονότητά τους φαίνεται να την επιλέγει ως φτηνό προορισμό.

Αυτό καταγράφεται σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μαζί με την απογοήτευση του εμπορικού κόσμο για τον τζίρο κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

Οι Έλληνες τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών η κατανάλωση ήταν απογοητευτική. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και μάλιστα σε περίοδο εκπτώσεων, ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου μετά βίας ξεπερνά τα έξι δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών μεγεθών. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται μόνο στα super markets και στα καταστήματα τροφίμων εν γένει (πάνω από 2%), λόγω της αύξησης σε 4.000 των ακινήτων «airbnb». Γενικά, η λεγόμενη «εισαγόμενη κατανάλωση» δεν θεωρείται ικανοποιητική, αφού οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ η πλειονότητά τους φαίνεται να την επιλέγει ως φτηνό προορισμό.

«Παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό από το 70% συρρικνώθηκαν στο 5% και οι διανυκτερεύσεις από επτάμισι εκατομμύρια σε πέντε, οι Έλληνες είναι ο βασικός αιμοδότης του τουρισμού όλο το έτος με έσοδα δύο δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπήρχε δείκτης ποιότητας τουριστών, κατά την άποψή μου και ακόμα και με την παρούσα οικονομική μας κατάσταση, την πρωτιά θα κατείχαν οι Έλληνες», επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. Βασίλης Κορκίδης.

Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως η πλειονότητα των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα προέρχεται κατά 29% από τους Γερμανούς τουρίστες, με τη συμμετοχή των Βρετανών να είναι επίσης σημαντική (16%). Η συμμετοχή των Ρώσων μειώθηκε το 2017 σε σχέση με το 2016 και αναμένεται να ανακάμψει το 2018. Σε σχέση με τις 28.500.000 επισκέψεις, η Γερμανία επίσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση καθώς κατέχει το 26% του συνόλου των επισκέψεων, ενώ η Βρετανία έρχεται εκ νέου δεύτερη με ποσοστό 15%. Σημαντική είναι η παρουσία των Ολλανδών η οποία μεγεθύνεται σημαντικά. Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, ξανά οι Γερμανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση καλύπτοντας το 27% του συνόλου, ενώ οι Βρετανοί καταγράφουν το 15% του συνόλου. Οι διανυκτερεύσεις των Ολλανδών παρουσιάζουν σημαντική μεγέθυνση στο 13%, ενώ και των Γάλλων παρουσιάζουν ικανοποιητική αύξηση 7% τα τελευταία δύο χρόνια.

Δαπάνες και παραμονή στη χώρα

Από την άλλη, η κατανομή της δαπάνης ανά επισκέπτη παρουσιάζει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με την υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη να καταγράφουν οι Ελβετοί με 843 ευρώ και δευτερευόντως οι Ρώσοι με 802 ευρώ. Η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη καταγράφεται από τους Ιταλούς με 560 ευρώ, ενώ η δαπάνη των Ολλανδών μεγεθύνεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι καθώς παρουσιάζεται αυξημένη κατά 15% περίπου.

Την υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής καταγράφουν οι Ρώσοι με δέκα ημέρες, ενώ σημαντική είναι η διάρκεια που καταγράφουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Βέλγοι με εννιά ημέρες.

Η Ελλάδα είναι φέτος η έβδομη χώρα στις προτιμήσεις των τουριστών από τις Η.Π.Α., καταγράφοντας αύξηση 74%.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

2η γιορτή των καρπών – το πρόγραμμα

Super User

Αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Super User

Το 51ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies