INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Ένα βιβλίο για το μέλλον του βιβλίου

O καθηγητής κοινωνιολογίας John B. Thompson μελετά διεξοδικά τον χώρο των εκδόσεων και αναλύει τις προοπτικές του για το μέλλον. «Οι έμποροι της κουλτούρας» είναι μια εξονυχιστική μελέτη για τον κόσμο του βιβλίου σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Αναδημοσιεύουμε παλιότερο άρθρο με αφορμή τη σημερινή ημέρα του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον John B. Thompson. η εκδοτική βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα πολύ μεγάλες προκλήσεις, ίσως τις μεγαλύτερες από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Η ψηφιακή μετάβαση, η συγκέντρωση των εκδόσεων σε κολοσσιαία εκδοτικά συγκροτήματα και οι ανατροπές στη λιανική πώληση, αλλάζουν τα δεδομένα. Ο συνδυασμός παγκοσμιοποίησης, οικονομικών πιέσεων και τεχνολογικών αλλαγών, υποχρεώνει τους επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου να αναθεωρήσουν τις παραδοσιακές πρακτικές και να σχεδιάσουν το μέλλον των εκδόσεων στη νέα ψηφιακή εποχή.

«Οι έμποροι της κουλτούρας – Η εκδοτική βιομηχανία του 21ου αιώνα» είναι ουσιαστικά η πρώτη σε βάθος μελέτη των σύγχρονων δεδομένων στις εμπορικές εκδόσεις. Ο συγγραφέας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αναλύει τη μεταμόρφωση του εκδοτικού πεδίου από τη δεκαετία του 1960 έως τις μέρες μας και καταγράφει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα. Εστιάζει την προσοχή του στην ιδιαίτερη δομή και δυναμική του εκδοτικού πεδίου και αναλύει τον ρόλο του εκδότη, του ατζέντη και του βιβλιοπώλη. Με τη διαύγεια και τη διορατικότητα που τον διακρίνουν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του ψηφιακού βιβλίου και το πώς θα επηρεάσει το μέλλον των εκδοτών και των βιβλιοπωλών.

Πώς βλέπει ο John B. Thompson το μέλλον του βιβλίου; «Ό,τι κι αν συμβεί, πιστεύω ότι το βιβλίο τόσο στην παραδοσιακή έντυπη μορφή του όσο και στους νέους ηλεκτρονικούς μορφότυπους που αποδείχτηκαν ελκυστικοί και επιθυμητοί για τους αναγνώστες, θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο για το εγγύς μέλλον ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας στην πολιτισμική και δημόσια ζωή», σημειώνει ο συγγραφέας. «Κατά ποιον τρόπο τα βιβλία θα παράγονται και θα διανέμονται, ποιος θα κάνει τι και πώς θα το κάνει, ποιον ρόλο θα παίξουν οι παραδοσιακοί παίκτες (εάν απομείνει κανείς) και πού θα ταιριάξουν τα βιβλία στο νέο συμβολικό και πληροφοριακό περιβάλλον που θα ανακύψει μέσα στα επερχόμενα χρόνια, όλα αυτά είναι ερωτήματα για τα οποία επί του παρόντος, ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν» καταλήγει ο John B. Thompson.

«Οι έμποροι της κουλτούρας» είναι ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις στα πώς και στα γιατί ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου. Εκδότες, ατζέντηδες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες και αναγνώστες, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του κοινωνιολόγου που αναλύει δεδομένα, στάσεις και συμπεριφορές. Μια πολύτιμη πηγή γνώσεων για όσα συμβαίνουν πίσω από τις σελίδες που διαβάζουμε και για εκείνα που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον.

“Οι έμποροι της κουλτούρας. Η εκδοτική βιομηχανία του 21ου αιώνα”. Συγγραφέας: John B. Thompson. Μετάφραση: Παυλίνα Χατζηγεωργίου, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Ηλιόπουλος. Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Καρακατσούλη. Εκδόσεις “Πεδίο”.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Δύο από τα πολλά…

Super User

Από τα ευφάνταστα του διαδικτύου

Super User

Με αφορμή το Αλάν Κουγιού

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies