INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το βιβλίο «Ψυχολογία της θρησκείας και συνείδηση» του Γεωργίου Βαρβατσούλια παρουσιάζεται το βράδυ (21.00) του Σαββάτου 9 Αυγούστου στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.

Με διοργανωτές το βιβλιοπωλείο Πυργελή, τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και τις εκδόσεις “Παρρησία”, θα προλογίσει και θα συντονίσει την συζήτηση ο συγγραφέας και φιλόλογος Αθανάσιος Μουσόπουλος.

Σχετικά με το βιβλίο

Το ερώτημα της συνείδησης αποτελεί παλαιό αλλά και σύγχρονο προβληματισμό. Πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς έγραψαν επανειλημμένα για το θέμα αυτό, παρέχοντάς μας απόψεις όχι μόνο σε σχέση προς το εκκλησιαστικό πνεύμα, μα και σημαντικότατα διεισδυτικές αναφορικά του εν γένει ψυχοσωματικού ανθρώπου. Οι θεωρήσεις των πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων διατυπώνουν τη σημασία της συνείδησης στην ανθρώπινη ψυχολογία, πώς επηρεάζει τον άνθρωπο ως εαυτό και τη σχέση του με τους άλλους. Η επιστημονική ψυχολογία, από την άλλη, διερωτάται για τη συνείδηση στα πλαίσια της φυσιολογίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και σε σχέση με τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, και τον χαρακτήρα της προσωπικότητας.

Η παρούσα μονογραφία, σαφώς δεν εξαντλεί το θέμα, φιλοδοξεί όμως να συμβάλλει σε μία σύγχρονη θεώρηση των συγγραμμάτων πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων, στις ερμηνείες που αυτά μπορούν να λάβουν σε σχέση με την επιστήμη της ψυχολογίας. Συν τοις άλλοις, η μελέτη επιχειρεί και μία εμπειρική/μεθοδολογική προσέγγιση μέσα από τρία μικρά πειράματα, ώστε αυτά που γράφονται στα προηγούμενα κεφάλαια να υπολαμβάνουν και πρακτική διάσταση όσον αφορά στη σχέση της συνείδησης με το γεγονός της θρησκείας.

Η μονογραφία ανήκει στον τομέα της ψυχολογίας της θρησκείας και αποβλέπει ν’ αναδείξει θεματικά, όχι μόνο την ανά χείρας ενασχόληση, αλλά και τον συγκεκριμένο κλάδο στα πλαίσια της εμπειρικής μεθοδολογίας που συντελείται σε Βρετανία και Αμερική αναφορικά της ενασχόλησης ψυχολογικών ζητημάτων θρησκευτικού προβληματισμού. Το παρόν θέμα παρουσιάστηκε ως διπλωματική διατριβή επιπέδου Μάστερ το 1991 στη θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέρουσα τον τίτλο “Η συνείδηση κατά τους νηπτικούς πατέρες”. Έχει δε δημοσιευθεί από το περιοδικό “Γρηγόριος ο Παλαμάς” στο τεύχος 788 (5) του έτους 2001, σ.σ. 425-457. Η μονογραφία ανά χείρας του αναγνώστη αναφέρεται κατά 5% μόνο στο αρχικό περιεχόμενο της διπλωματικής διατριβής του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος Βαρβατσούλιας γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1964. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1985. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1985-1987) με θέμα διπλωματικής εργασίας “Η συνείδηση κατά τους νηπτικούς Πατέρες”, απ’ όπου έλαβε δίπλωμα ειδίκευσης το 1992. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας (1994-1997) με θέμα “Neurosis according to Karen Horney and the anthropological aspects of Saint Maximus the Confessor: A comprative study”.

Έχει διδάξει -κατ’ ανάθεση- ανθρωπολογία των Πατέρων στο Πανεπιστήμιο του Durham καθώς και σε πανεπιστημιακά κολέγια της βορειοανατολικής Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, όπου διαπραγματεύεται ζητήματα ψυχολογίας της θρησκείας. Διδάσκει ως θεολόγος στη μέση εκπαίδευση. Βιβλιογραφία (ελληνικές εκδόσεις): “Ψυχολογία της θρησκείας και συνείδηση”, “Παρρησία” 2013 και “Η νεύρωση κατά την Karen Horney και οι ανθρωπολογικές θεωρήσεις του αγ. Μαξίμου του Ομολογητού”, “Ακρίτας” 2004.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Οι Ξανθιώτες “φύλακες των αστεριών”

Super User

Εκδήλωση για παιδιά στο “Δύο”

Super User

Αποτίμηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies