INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Βιβλιοπροτάσεις από το “Δύο”

Δύο εξαιρετικά βιβλία προτείνει το βιβλιοπωλείο “Δύο” στους αναγνώστες. Την “Άρια” που ολοκληρώνει μια τριλογία του Δημήτρη Στεφανάκη και τις “Μορφές συνέχειας και ασυνέχειας” του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Άρια

«Η αφήγηση είναι παρηγοριά: Σου δίνει το δικαίωμα να παραλείπεις όσους και όσα σε κάνουν να ντρέπεσαι, να αμφιβάλλεις, να μετανιώνεις». Με αυτή τη φράση ο Δημήτρης Στεφανάκης, βραβευμένος στη πεζογραφία με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη και με το Prix Mediterranee Entranger για το 2011, μας εισάγει στο νέο του βιβλίο με τίτλο: «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και ταυτόχρονα ολοκληρώνει μια τριλογία αυτοτελών μυθιστορημάτων με θέμα τον κοσμοπολιτισμό που εγκαινιάστηκε με το βραβευμένο «Μέρες Αλεξάνδρειας», πέρασε στο «Φιλμ Νουάρ» και ολοκληρώνεται με το «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή».

Η ιστορία του βιβλίου οριοθετείται γύρω από έναν νεαρό Έλληνα διπλωμάτη, τον Στέφανο Μαυροειδή.Ο  Στέφανος Μαυροειδής, επιστρέφει από το Λονδίνο στην Ελλάδα του Μεταξά. Μια μυστηριώδης υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει σε επαφή με τη βρετανική αρχαιολογική κοινότητα. Ερωτεύεται την Aγγλο-Γαλλίδα αρχαιολόγο Ρόζμαρι Λεμπλάν και περνά μαζί της τους τελευταίους μήνες αμεριμνησίας στο περιθώριο των ανασκαφών στις Μυκήνες αλλά και του πολέμου που πλησιάζει με γοργά βήματα. Η διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του ’41 θα τους οδηγήσει σ’ ένα θερμοκήπιο ειρήνης, το Κάιρο.

Ο Στέφανος θα ζήσει από κοντά τη νοσηρή πολιτική ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που κυοφορεί την εθνική τραγωδία του Εμφυλίου. Ταυτόχρονα όμως εκείνος και η Ρόζμαρι αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας μυστικής αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα με σκοπό την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων…

Ένα μυθιστόρημα για τον παλιό κόσμο, που χάθηκε μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, και για τη μικρή ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων.

Μορφές συνέχειας και ασυνέχειας

Το καινούργιο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά «Μορφές συνέχειας και ασυνέχειας». Από την ιστορική εθνεγερσία στην οικουμενική δυσφορία. Τα κείμενα αυτού του τόμου αποτελούν απόπειρες ανάγνωσης της σημερινής πραγματικότητας. Δεν εμπεριέχουν προτάσεις, ούτε προδιαγράφουν στρατηγικές, αλλά επισημαίνουν μια σειρά αδιεξόδων τα οποία μπορούν να αρθούν μόνο μέσα από ριζικές αναθεωρήσεις των τρόπων με τους οποίους αντιμετωπίζουμε τους άλλους, την κοινωνία, τον κόσμο.

Ο τόμος ξεκινάει με μια προσωπική κατάθεση του συγγραφέα: το αυτοβιογραφικό κείμενο «Από την Ελληνική Τραγωδία στην παγκοσμιοποιημένη δυσφορία». Ακολουθούν δύο κείμενα που αναφέρονται στις θεματικές ιστορικές «ιδιαιτερότητες» που χαρακτηρίζουν την ανάδυση της ιδέας της νεότερης Ελλάδας και, στη συνέχεια, τους όρους υπό τους οποίους η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η ειρωνεία των συμβολικών αμοιβαιοτήτων» και «Η ελληνική κοινωνία μπροστά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ενώ τα τρία τελευταία κείμενα έχουν ως αντικείμενο τις τρέχουσες μεταλλαγές στην πρόσληψη και λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους πάνω στη βάση των επεξεργασιών του Νίκου Πουλαντζά, τις νέες μορφές πολιτικής διαφθοράς που, παντού πια, φαίνεται να κατακλύζουν το δημόσιο χώρο και τα νέα πρότυπα συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο κανείς δε φαίνεται πια να είναι δυνατόν να ξεφύγει: τα κείμενα με τίτλο «Με τη σκέψη στο έργο του Νίκου Πουλαντζά», «Περί πολιτικής διαφθοράς», που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Τάκη Καφετζή, και «Η απορύθμιση της ηθικής».

 

Σχετικά άρθρα

Η εκδήλωση των Αβδήρων για την πανσέληνο

Super User

Και στη Σταυρούπολη τα “82 εντάλματα” του Καραγκιόζη

Super User

Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies