INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Κόστος ζωής και αμοιβές στη Βουλγαρία

Οι καταναλωτικές τιμές στη Βουλγαρία είναι στο 44% των τιμών στην υπόλοιπη Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Αυτό θέτει τη Βουλγαρία στην πρώτη θέση στην κοινότητα σε φθηνές τιμές και ακολουθούν η Ρουμανία και η Πολωνία. Με τέτοιο επίπεδο των τιμών οι Βούλγαροι έπρεπε να είναι ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους και να κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις σε κατανάλωση στον κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική.

Γιατί οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, αλλά οι μισθοί είναι πιο χαμηλοί. Εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στη Βουλγαρία είναι πέντε έως επτά φορές χαμηλότερα από τις αμοιβές και τις συντάξεις στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Ένα παράδειγμα: ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 261 ευρώ, ενώ στη Γαλλία είναι 1.498,50 ευρώ. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι 550 ευρώ, ενώ στη Δανία 2.575,68 ευρώ. Σο Βέλγιο η κατώτατη σύνταξη είναι 1.221 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία 102 ευρώ.

Για να γίνει σαφής η εικόνα της βουλγαρικής «ευημερίας», είναι απαραίτητο να δούμε τι σημαίνουν αυτά τα εισοδήματα ως αγοραστική δύναμη. Τα πράγματα στη Βουλγαρία δεν φαίνονται τόσο κακά, επειδή -σύμφωνα με διάφορες έρευνες και εμπειρογνώμονες- η αγοραστική δύναμη των Βουλγάρων είναι στο 60% του επιπέδου στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι αυτή η αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια δεν σταματά να αυξάνεται κατά 7-10% ετησίως. Και παρά το γεγονός αυτό, οι οικονομικοί αναλυτές είναι της γνώμης ότι αυτοί οι ρυθμοί αύξησης δεν είναι επαρκείς για να φτάσει η αγοραστική δύναμη στο προσεχές μέλλον το επίπεδο της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης. Και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο για τη θέληση της Σόφιας να μπει στο «κλαμπ των πλούσιων» χωρών της ευρωζώνης, όπου το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό στη Βουλγαρία.

Ως η πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη, η Βουλγαρία είναι καταναλωτικός παράδεισος για όσους θέλουν υποδήματα, έπιπλα, μεταφορές, διακοπές ή μόρφωση. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα με τα είδη διατροφής και τα αναψυκτικά. Στη Ρουμανία και στην Πολωνία αυτά τα προϊόντα είναι πιο φθηνά απ’ ό,τι στη Βουλγαρία.

Η αγοραστική δύναμη των χρημάτων εξαρτάται και από την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων λόγω του πληθωρισμού. Και ο πληθωρισμός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους σημαντικό ρόλο έχει η ζήτηση – όσο πιο μεγάλη ζήτηση υπάρχει για δεδομένο προϊόν, τόσο περισσότερο οι παραγωγοί ή οι πωλητές του είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την τιμή του. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στη Βουλγαρία, όπου μετά από σχεδόν τρία χρόνια αποπληθωρισμού, τώρα τελευταία παρατηρείται πληθωρισμός που ξεπερνά το 2% ετησίως. Και αυτή η ανατίμηση είναι σημαντική για όλη τη βουλγαρική οικονομία, γιατί η αύξηση του Α.Ε.Π. τα τελευταία μερικά χρόνια οφείλεται ακριβώς στην κατανάλωση, η οποία μπορεί και να συρρικνωθεί σε συνθήκες μεγαλύτερου πληθωρισμού που να αποθαρρύνει τους καταναλωτές.

Σε τελευταία ανάλυση, η Βουλγαρία είναι η πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε. Όχι μόνο η πιο φθηνή αλλά και η πιο φτωχή, λόγω της χαμηλής αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού. Οι Βούλγαροι ζουν δύσκολα παρά τις χαμηλές τιμές, που δεν είναι και τόσο χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του πληθυσμού. Λίγοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν αμοιβές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και κάνουν περισσότερα από τα καθημερινά τους έξοδα. Παρά το γεγονός αυτό οι Βούλγαροι δεν το βάζουν κάτω. Πολλοί εργάζονται σε περισσότερες από μία δουλειές. Άλλοι φεύγουν για το εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Με τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό, στη Βουλγαρία η ζωή τους φαίνεται φθηνή. Είναι φθηνή και για τους ξένους τουρίστες που γεμίζουν τα βουλγαρικά θέρετρα.

Στην οικονομία δεν γίνονται θαύματα για μια μέρα μόνο και οι εξελίξεις απαιτούν χρόνο και τις σχετικές συνθήκες. Από την άποψη αυτή η Βουλγαρία έχει πάρει τον σωστό δρόμο, γιατί τόσο το κράτος όσο οι πολίτες του προσέχουν πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους και προσεκτικά επιλέγουν σε τι να τα επενδύσουν.

Βλαντιμίρ Σάμπεφ (μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα) – B.N.R.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν διερευνώνται επαρκώς από τις βουλγαρικές αρχές

Super User

Εννιά στις δέκα βουλγαρικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υπολογιστές και διαδίκτυο

Super User

Διαμαρτυρίες Βούλγαρων εργαζόμενων στις δομές πολιτισμού

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies