INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Σπάνιο και ακριβό το νερό στη Βουλγαρία

Σε γενικές γραμμές η Βουλγαρία, αν και είναι ορεινή, δεν έχει άφθονο νερό. Οι κλιματικές αλλαγές, συνοδευόμενες από πλημμύρες και παρατεταμένες ξηρασίες, γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές τον τελευταίο καιρό, διαταράσσοντας την κανονική παροχή νερού στον πληθυσμό. Η γειτονική χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία όσον αφορά στον αριθμό των ιαματικών πηγών, αλλά πολλές από αυτές είναι ακατάλληλες για χρήση και δεν παίζουν ουσιαστικά ρόλο στην ισορροπία του νερού της χώρας.

Η κατάσταση δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ανησυχία αν δεν υπήρχαν σημαντικές απώλειες λόγω της κακής κατάστασης των αγωγών ύδρευσης και άρδευσης. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι απώλειες σε ετήσια βάση ανέρχονται στα πεντακόσια εκατομμύρια κυβικά (56%) και αυξάνονται κάθε χρόνο, αντί να μειώνονται όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου το αποδεκτό ποσοστό ανέρχεται στο 20%.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση στην πόλη Πέρνικ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Σόφια. Εκεί η υδροδότηση γίνεται μόνο μερικές ώρες κάθε μέρα και οι κάτοικοι αναγκάζονται να γεμίζουν δοχεία με νερό προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση, η οποία ανάγκασε τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η λίμνη που υδροδοτεί την πόλη είναι σχεδόν άδεια, αναζητούνται νέες πηγές νερού, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η κυβέρνηση χορήγησε επιπλέον δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ στην πόλη και στην επαρχία για επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι όμως προφανές ότι τα δεκαεπτά εκατομμύρια δεν θα λύσουν προβλήματα νερού σε ολόκληρη τη χώρα. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και άρδευσης, που είναι στην πραγματικότητα η κύρια αιτία της έλλειψης πόσιμου νερού. Εάν η Βουλγαρία βελτιώνει την παροχή νερού και την αποχέτευση με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 35 χρόνια για να υπάρξει μια ποιοτική υπηρεσία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία κατάρτισε στρατηγική για το νερό στη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι για να αντιμετωπιστεί η επεξεργασία των λυμάτων, να μειωθούν οι απώλειες και να βελτιωθεί η ποιότητα, πρέπει να επενδυθούν περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ συνέβαλε επίσης στην επίλυση του προβλήματος με μια μάλλον εξωτική ιδέα: να εθνικοποιηθούν όλες τις εταιρείες παροχής νερού και να δημιουργηθεί μια εθνική κρατική εταιρεία που θα παρέχει με πόσιμο νερό σε ολόκληρη τη χώρα. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα με τη σειρά του, απείλησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του με ψήφο μομφής. Μέχρι στιγμής, η μόνη ρεαλιστική κίνηση για την επίλυση του προβλήματος είναι η αύξηση της τιμής του νερού από την 1η Ιανουαρίου ως 9%, ανάλογα με τις πόλεις και τις περιοχές. Ορισμένοι θα πουν ότι αυξήθηκε η τιμή για κάτι που στην ουσία δεν υπάρχει και σε κάποιο βαθμό θα έχουν δίκιο. Σύμφωνα με τη Συνήγορο του Πολίτη Ντιάνα Κοβάτσεβα, η αύξηση της τιμής -συμπεριλαμβανομένου του Πέρνικ, μιας πόλης που πάσχει από ανυδρία τις περισσότερες ώρες του 24ωρου- είναι άδικη διότι δεν είναι λογικό να πληρώνουν περισσότερα χρήματα οι καταναλωτές για κάτι που τους στερούν.

Διαφορετικά, οι Βούλγαροι δεν είναι γενικά από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού. Η μέση ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού από τα νοικοκυριά το 2018, εκτιμάται σε 99 λίτρα ανά άτομο. Το περισσότερο νερό καταναλώνεται στη Σόφια (126 λίτρα ανά άτομο την ημέρα), στο Μπλαγκόεβγκραντ (117 λίτρα ανά άτομο), στο Ταργκόβιστε (69 λίτρα) και το Σλίβεν (εβδομήντα λίτρα). Για λόγους σύγκρισης, στη Γαλλία η κατανάλωση υπερβαίνει τα 170 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, στην Ελβετία τα 160 λίτρα και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 149 λίτρα.

πηγή: Б.Н.Р.

 

Σχετικά άρθρα

Τα ταξίδια των Βουλγάρων

Super User

Οι Βούλγαροι εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία σε ηλικία 29 ετών

Super User

Αύξηση των ξένων τουριστών στη Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies