INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Ο βουλγαρικός προϋπολογισμός για το 2019

Ας ρίξουμε μια ενδιαφέρουσα ματιά στον βουλγαρικό προϋπολογισμό για το προσεχές έτος που κατατέθηκε στη βουλή, μέσα από δημοσίευμα της Εθνικής Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και χωρίς κανένα σχόλιο:

Σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο φιλόδοξους από τις αρχές της μετάβασης μέχρι τώρα και συμπλήρωσε ότι το κράτος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση. Παρόμοια εκτίμηση έδωσε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών από την περίοδο της διακυβέρνησης της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουραβέι Ράντεφ. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, αυτός ο προϋπολογισμός είναι όχι μόνο πιο γενναιόδωρος από όλους τους προηγούμενους, αλλά και πολύ καλά ισορροπημένος, όχι μόνο γιατί κατανέμει περισσότερους πόρους από πριν, αλλά και γιατί προβλέπει σχεδόν μηδενικό έλλειμμα χωρίς αύξηση των φόρων. Ακολουθούν συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού στη βουλή, αλλά ουσιώδεις αλλαγές του σχεδίου δεν αναμένονται.

Οι δαπάνες του ταμείου του κράτους το 2019 σχεδιάζεται να είναι 22,730 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 2,607 δισεκατομμύρια ευρών πάνω από τα αναμενόμενα για φέτος. Ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει σχεδιαστεί με πραγματική αύξηση του Α.Ε.Π. του 3,7%, μέσο ετήσιο πληθωρισμό του 3%, ανεργία του 4,8%, δείκτες που μιλούν για την αισιοδοξία των κυβερνώντων.

Η γενναιοδωρία είναι ιδιαίτερα αισθητή σε τρεις κλάδους: την κοινωνική πολιτική, την παιδεία και την άμυνα και τις δυνάμεις ασφάλειας. Από τις αρχές του 2018 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα τωρινά 261 στα 286 ευρώ. Με μέση άνοδο 10% των κονδυλίων για μισθούς και ασφαλίσεις στην κρατική και τη δημόσια διοίκηση, οι αμοιβές του παιδαγωγικού προσωπικού θα αυξηθούν κατά 20%. Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 5,7% από την 1η Ιουλίου. Αυτό, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας, θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών στη χώρα κατά μέσο όρο 8,4%. Αναμένεται αυτό να ενθαρρύνει την κατανάλωση, η οποία είναι ένας από τους κύριους κινητήρες της αύξησης του Α.Ε.Π.

Τα συνδικάτα όχι μόνο επικρότησαν τις σχεδιασμένες αυξήσεις, αλλά και δήλωσαν ότι τόσο κοινωνικό προϋπολογισμό δεν έχουν δει εδώ και χρόνια. Οι εργοδότες όμως έχουν διάφορες επιφυλάξεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό, την πληρωμή της αναρρωτικής άδειας και την αύξηση του ασφαλιστικού πλαφόν των συντάξεων. Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κύκλους, αυτός ο προϋπολογισμός δεν ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη και με τέτοιες παραμέτρους του προϋπολογισμού οι Βούλγαροι θα παραμείνουν οι πιο φτωχοί πολίτες της Ε.Ε., όπου τα εισοδήματα είναι μερικές φορές μεγαλύτερα από τα δικά τους. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 όμως δείχνει την επιθυμία των κυβερνώντων να κάνουν ό,τι μπορούν για τη μείωση των διαφορών. Από την άποψη αυτή αναμένουν οι αμοιβές να αυξηθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, παρά τις επιφυλάξεις τους. Παρόμοια συμπεριφορά ήδη παρατηρείται και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται κάθε χρόνο περίπου 10%.

Ως προς τη χρηματοδότηση της άμυνας και των δυνάμεων ασφάλειας, προφανώς υπάρχει συναίνεση ότι με τόσο ολιγάριθμο και όχι καλά οπλισμένο στρατό η Βουλγαρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η χώρα ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στην απαίτηση του Ν.Α.Τ.Ο. οι δαπάνες για την άμυνα να είναι τουλάχιστον 2% του Α.Ε.Π., αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή κάνει ο νέος προϋπολογισμός, προβλέποντας το 2019 οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφάλειας να λάβουν πάνω από 2,505 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 245 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με φέτος.

Ο νυν υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ αναμένει και σύντομη αύξηση της δανειοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας, το οποίο θα ήταν καλή είδηση για τους ξένους επενδυτές.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Αυξήθηκαν οι υγειονομικοί έλεγχοι της Βουλγαρίας στα σύνορα με Ελλάδα και Ρουμανία

Super User

Στοιχεία της Eurostat για τα ποσοστά γεννήσεων στη Βουλγαρία

Super User

Φτώχεια παρά τη μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies