XanTheater

  • Προς δήμο Ξάνθης (αλλά και άλλους εγγράμματους): Πόλη με κεφαλαίο το αρχικό είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους. Όλες οι άλλες γράφονται με μικρό (πεζό), της Ξάνθης μη εξαιρούμενης
  • Και η "Εβροφάρμα" στη μαύρη λίστα του Ε.Φ.Ε.Τ. πλάι στα "Lidl"
  • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
  • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
  • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
  • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Το παρακάτω άρθρο σε λίγες γραμμές δείχνει ότι το ζήτημα της ανεργίας και του αποκλεισμού που αυτή επιφέρει, όχι μόνο δεν είναι ξεκομμένο από την τεχνολογική ανάπτυξη αλλά αντιθέτως επιβαρύνεται από αυτή, καθιστώντας την αλλαγή της νοοτροπίας των σχέσεων αξιοποίησης της ανθρώπινης εργασίας περισσότερο αναγκαία από ποτέ προς το γενικό όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ρομπότ γίνονται φθηνότερα και μικρότερα και ως εκ τούτου οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στη βόρεια Αμερική, καθώς από περισσότερες εταιρείες κινούνται διαδικασίες παραγωγής πιο κοντά στις αγορές των Η.Π.Α.

Οι εταιρείες κατασκευής της βόρειας Αμερικής αγόρασαν συνολικά 9.773 βιομηχανικά ρομπότ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 516 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι 32% περισσότερα ρομπότ έχουν αγοραστεί φέτος από ό,τι το 2016. Είναι το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί για το ρομπότ στις βορειοαμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ένωση Ρομποτικών Βιομηχανιών. Πέρυσι, 7.406 παραγγελίες διατάχθηκαν από βορειοαμερικανικές εταιρείες, ενέργεια που αποτιμάται σε 402 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης σημαντικό άλμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ 2015 και 2016, ο αριθμός των ρομπότ που πωλήθηκαν στις βορειοαμερικανικές εταιρείες ανέβηκε μόνο το 7% το πρώτο τρίμηνο.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες πιο συχνά στρέφονται προς τα ρομπότ για την αύξηση της παραγωγικότητας, σε αντίθεση από το να κυνηγούν φθηνά εργατικά χέρια σε όλο τον κόσμο. Και αυτό είναι που προκαλεί ορισμένες επιχειρήσεις να μείνουν στις Η.Π.Α. ή να μετακινούν τις εγκαταστάσεις παραγωγής πιο κοντά σε μεγάλες αγορές. Παράδειγμα αποτελεί το εργοστάσιο παραγωγής φούρνων "Carrier" που ο Trump ισχυρίστηκε ότι βοηθήθηκε από τα δικαστήρια για να μείνει στις Η.Π.Α. το περασμένο έτος. Η απόφαση προήλθε εν μέρει από την απόφαση της εταιρείας να εξοικονομήσει χρήματα από την εργασία με την αυτοματοποίηση του εργοστασίου. Η "Adidas" για παράδειγμα, ανοίγει ένα νέο εργοστάσιο στην Ατλάντα αυτό το έτος, αλλά αυτό το εργοστάσιο θα πρέπει να στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ρομπότ. Μόνο περίπου 160 εργάτες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο.

Τα ρομπότ είναι επίσης όλο και φθηνότερα και μικρότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η χρηματική αξία των ρομπότ που παραγγέλθηκαν μειώθηκε μεταξύ 2015 και 2016, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ρομπότ ανέβηκε. Η τιμή μονάδας μειώθηκε 3% από το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ίδιο διάστημα το 2017. Αλλά περισσότερα ρομπότ σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας. Για κάθε νέο βιομηχανικό ρομπότ που εισάγεται στο εργατικό δυναμικό μεταξύ του 1990 και του 2007 καταργήθηκαν έξι θέσεις εργασίας, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

Και οι πωλήσεις ρομπότ αναμένεται να αυξηθούν σε όλο τον κόσμο. Οι ετήσιες αποστολές των βιομηχανικών ρομπότ θα δουν διψήφια αύξηση έως το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της A.B.I. Research. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, οι παγκόσμιες αποστολές θα μπορούσαν να αγγίξουν τις ένα εκατομμύριο μονάδες σε ετήσια βάση.

πηγή: indymedia