XanTheater

  • Και τώρα πάλι μόνοι με τα δικά μας και την αμείλικτη καθημερινότητα...
  • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
  • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
  • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
  • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
  • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Ο 37χρονος Γάλλος αγρότης Σεντρίκ Ερού, ο οποίος έχει γίνει το σύμβολο της αρωγής προς τους πρόσφυγες και της υπεράσπισής τους στην κοιλάδα του ποταμού Ρόγια στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή επειδή βοήθησε πρόσφυγες και ανακοίνωσε αμέσως ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το εφετείο της Αιξ-αν-Προβάνς τού επέβαλε βαρύτερη ποινή από αυτή που του είχε επιβάλει σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο, το οποίο τον είχε καταδικάσει σε πρόστιμο 3.000 ευρώ με αναστολή επειδή το 2016 βοήθησε να περάσουν τα σύνορα περίπου διακόσιοι πρόσφυγες και φιλοξένησε πρόσφυγες στο σπίτι του. Κατά την ακροαματική συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Ακυρώνοντας εν μέρει την πρωτόδικη απόφαση, το εφετείο τον έκρινε επίσης ένοχο για παράνομη κατάληψη μιας εγκαταλειμμένης εγκατάστασης της γαλλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων S.N.C.F. όπου είχε στεγάσει περίπου πενήντα Ερυθραίους και τον καταδίκασε σε καταβολή αποζημίωσης και τόκων ύψους χιλίων ευρώ.

«Θα πω σε όλες τις οικογένειες που βοήθησα πως δεν μετανιώνω για τίποτε, πως το έκανα με ευχαρίστηση», δήλωσε ο Ερού μετά την καταδίκη του. «Αν η μετανάστευση ερχόταν από τον βορρά της Ευρώπης, η δικαιοσύνη δεν θα ενεργούσε έτσι, υπάρχει ένας κρατικός ρατσισμός» είπε, προσθέτοντας πως είναι «οργισμένος όχι επειδή ξεσπούν πάνω μου, αλλά επειδή χάνουμε τα θεμελιώδη αυτού που είναι η Γαλλία. Είναι μια ακροδεξιά πολιτική, απευθύνομαι στον κύριο Μακρόν, πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού».

«Είναι μια ποινή προειδοποίησης, αν καταδικασθείτε και πάλι διατρέχετε τον κίνδυνο η ποινή να εκτελεστεί», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Στα πρακτικά του δικαστηρίου αναφέρεται πως «η δράση του Σεντρίκ Ερού εντάσσεται στο πλαίσιο της μαχητικής δράσης για να ξεφύγουν ξένοι από τους ελέγχους που εφαρμόζονται από τις αρχές. Κατά συνέπεια ο Σεντρίκ Ερού δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις προστατευτικές διατάξεις που προβλέπουν την εξαίρεση από διώξεις για ανθρωπιστικούς λόγους». Όσο για την παράνομη κατάληψη της εγκατάστασης της S.N.C.F., ο Ερού «φαίνεται πως είχε έναν ενεργό ρόλο», σημειώνει το δικαστήριο.

«Σκανδαλώδες», ήταν η αντίδραση υποστηρικτών του Ερού που βρίσκονταν στο δικαστήριο από το οποίο ο Γάλλος αγρότης βγήκε καταχειροκροτούμενος. Έξω βρίσκονταν πολλές δεκάδες άνθρωποι είχαν φθάσει για να τον υποστηρίξουν. «Δεν έχουν παρά να με βάλουν στη φυλακή, αυτό θα είναι πιο απλό (…) θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα στη φυλακή» είπε ακόμη ο Σεντρίκ Ερού, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης σε τρίτο βαθμό. «Είναι ο ρόλος του πολίτη στη δημοκρατία να δρα όταν υπάρχει παράλειψη του κράτους» επανέλαβε ο αγρότης, ο οποίος έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της ένωσης υπεράσπισης των προσφύγων «Roya Citoyenne». Η ένωση αυτή ζητεί εδώ και μήνες από τις δημόσιες αρχές να οργανώσουν επειγόντως μια υποδοχή για τους χιλιάδες ανθρώπους που προέρχονται από την Αφρική και φθάνουν στο Βεντιμίλια της Ιταλίας. Η ιδιοκτησία του Σεντρίκ Ερού βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από τα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν εκεί παρά τους αδιάκοπους ελέγχους. Στις 24 Ιουλίου, ο αγρότης συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καννών με 156 πρόσφυγες τους οποίους συνόδευε για να καταγραφούν στη Μασσαλία. Αφού κρατήθηκε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα –ήταν η έκτη κράτησή του από το 2016– σε βάρος του απαγγέλθηκε κατηγορία για «παροχή βοήθειας για την κυκλοφορία και τη διαμονή ξένων» και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ενώ μεταξύ άλλων του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια και να έχει πρόσβαση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της περιφέρειας Alpes-Maritimes. Καταγγέλλοντας μια «χειραγώγηση της δικαιοσύνης από τους πολιτικούς για να τον κάνουν να σωπάσει και να προκαλέσουν φόβο», ο Ερού και ο συνήγορός του Ζιά Ολουμί, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Θα είναι δύσκολο να κάνουν πίσω» προβλέπει ο Ερού, ο οποίος εκτιμά πως μέσα σε τριάντα χρόνια αυτοί που τον καταδικάζουν σήμερα, θα καταδικασθούν με τη σειρά τους. «Η δικαιοσύνη λέει επιτέλους με σαφήνεια πως ο κ. Ερού είναι ένας κακοποιός που χρησιμοποιεί σαν εργαλείο την ανθρώπινη δυστυχία», αντέδρασε στο twitter ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Alpes-Maritimes Ερίκ Τσιοτί, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος «Ρεπουμπλικάνοι». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, επίσης μέλος των «Ρεπουμπλικάνων», εξέφρασε στο twitter τη χαρά του για το γεγονός ότι «οι προκλήσεις του Ερού αναγνωρίστηκαν επιτέλους ως αυτό που είναι: παράνομες πράξεις».

«Η καταδίκη αυτού του υποδειγματικού πολίτη καθιστά αδίκημα την αλληλεγγύη», αντέδρασαν σε ανακοίνωσή τους οι «Πράσινοι» (E.E.L.V.), υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους προς τον Σεντρίκ Ερού.