XanTheater

  • Και τώρα πάλι μόνοι με τα δικά μας και την αμείλικτη καθημερινότητα...
  • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
  • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
  • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
  • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
  • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Δραματική καταγράφεται η αύξηση του αριθμού των αστέγων στη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημη έρευνα τού Πανεπιστημίου «Heriot-Watt» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Crisis», κάνοντας λόγο για διπλασιασμό τους κατά τα τελευταία επτά χρόνια και συγκεκριμένα για τουλάχιστον 236.000 άτομα που κοιμούνται κυριολεκτικά στον δρόμο, ανάμεσα στα οποία τα 50.000 είναι παιδιά όλων των ηλικιών.

Αν κάτι όμως δείχνει να τρομάζει ακόμη περισσότερο είναι η αύξηση των ίδιων αριθμών μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, που εκτιμάται πως μέχρι το 2026 θα φτάσει το 76%, «αν» όπως αναφέρει η «Crisis» «δεν γίνει κάτι άμεσα και δεν ληφθούν μέτρα ώστε η κατάσταση αυτή να αναστραφεί».

Αναλυτικότερα, η έρευνα του «Heriot-Watt» κατέγραψε 9.100 άτομα που κοιμούνται σε παγκάκια και πεζοδρόμια, 68.300 που κοιμούνται σε καναπέδες που βρίσκονται επίσης στον δρόμο, 19.300 άτομα να μένουν σε αυτοσχέδια «καταλύματα» όπως πρόχειρες κατασκευές από χαρτόνια και άλλα ευτελή υλικά και 37.200 που διανυκτερεύουν σε ξενώνες και υπνωτήρια δήμων και φορέων, όπου αυτά υπάρχουν. Στα παραπάνω τραγικά νούμερα προστίθενται και 26.000 οι οποίοι ζουν φιλοξενούμενοι για λίγες ημέρες σε σπίτια συγγενών και φίλων, τουλάχιστον 12.000 άτομα που μένουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει, άλλες 5.000 που βγάζουν τις νύχτες τους σε διάφορα καταφύγια και σχεδόν 9.000 που κοιμούνται μέσα σε σκηνές, παλαιά εγκαταλελειμμένα οχήματα ή ακόμη και σε δημόσια λεωφορεία και τρένα.

Φυσικά, για μια ακόμη φορά το μεγαλύτερο θύμα της βαρβαρότητας της «ελεύθερης αγοράς» δεν θα μπορούσαν να μην είναι οι πλέον αδύναμοι από τους αδύναμους, δηλαδή τα παιδιά, με τον αριθμό εκείνων που κοιμούνται στα πεζοδρόμια να φτάνουν τις 50.000, δηλαδή σχεδόν το 25% του συνόλου των αστέγων.

Ως κύρια αιτία του τεράστιου πλέον κοινωνικού προβλήματος, η ίδια έκθεση δεν θα μπορούσε παρά να εντοπίσει τη φτώχεια που, σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως υπάρχουσα έλλειψη κατοικιών σε ολόκληρη τη Βρετανία, κρατά τα ενοίκια σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αναγκάζει 236.000 ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες που παραπέμπουν ευθέως σε επίπεδα «πολιτισμού» για τα οποία, όσοι γνωρίζοντες τους μηχανισμούς του καπιταλισμού έλεγαν πως σύντομα θα επιστρέψουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων χαρακτηρίζονταν ως… εσχατολόγοι.

Παύλος Κιρκασίδης – «Ριπές»