XanTheater

  • Μετά την τρίμηνη -και βάλε- εξαφάνιση (τα μπάνια του λαού γαρ), επέστρεψαν έμπλεοι... αγωνιστικότητας και με παντελώς αταίριαστα με το κλίμα της ήττας παχιά λόγια
  • Διαχειριστής του Ε.Σ.Π.Α. λίγο πριν από δημοτικές και περιφερειακές εκλογές! Δεν θα πλήξουμε...
  • Νύχτα "κατέβηκε" και εξαφανίστηκε η "είδηση" για τους... τζιχαντιστές στη Γλαύκη
  • Όχι μόνο κλείνουν λες κι είναι... "εδώδιμα-αποικιακά", αδιαφορώντας για το "λειτούργημα", τις "επάλξεις" και τα άλλα στομφώδη, αλλά μερικοί ούτε καν το αναγγέλλουν!
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Μπορούν να εξηγήσουν στον κόσμο όλοι οι φορείς (του "κόμματος της εργατιάς" μη εξαιρουμένου) και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Ξάνθης, γιατί αυθαίρετα αναφέρουν πάντα και μόνο ως "εργατικό" το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης; Ακόμη και η επιγραφή στην είσοδό του, το φωνάζει!
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Τις χώρες που ξοδεύουν περισσότερα για την αγορά κρέατος, καθώς και τις ώρες που πρέπει να εργαστεί κάποιος για να το αγοράσει, κατέγραψε η εταιρεία ηλεκτρονικής αγοράς τροφίμων "Caterwings" διεξάγοντας μελέτη για την παγκόσμια τιμή των βασικών ειδών κρέατος σε σύγκριση με το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η τιμή καταναλωτή σε όλο τον κόσμο ποικίλλει, με την Ελβετία να έχει τις υψηλότερες τιμές κρέατος με ποσοστό 142% πιο ακριβό από το μέσο κόστος παγκοσμίως. Ακολουθούν η Νορβηγία (64%) και το Χονγκ Κονγκ (61%). Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Ουκρανία, με τις τιμές κρέατος να είναι 52% κάτω από το μέσο κόστος παγκοσμίως και τη Μαλαισία να έπεται με ποσοστό 50%. Οι τιμές του κρέατος στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με ποσοστό 20% περίπου.

Έρευνα

Η έρευνα εξέτασε τις χώρες που παράγουν και καταναλώνουν περισσότερο κρέας σε ολόκληρο τον κόσμο, εστιάζοντας στο βόειο κρέας, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά, στο χοιρινό και στο αρνί. Οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες καταστήματα λιανικής πώλησης στις χώρες αυτές, αναλύοντας τις τιμές που κατέγραψαν. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ο σχετικός αριθμός ωρών που ένα άτομο με ελάχιστο μισθό πρέπει να εργαστεί για να αγοράσει κάθε είδος κρέατος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι δεν ποικίλλει μόνο η τιμή του κρέατος σημαντικά από χώρα σε χώρα, αλλά υπάρχει επίσης μια τεράστια διαφορά στην προσβασιμότητά του για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αποτελέσματα

Όσον αφορά στο μοσχαρίσιο κρέας, η χώρα στην οποία πρέπει να δουλέψει κάποιος περισσότερο για να πάρει ένα κιλό αυτού του είδους είναι η Ινδονησία με 24 ώρες εργασίας και την τιμή του κρέατος να βρίσκεται στα 7,81 ευρώ. Στην Ελβετία όμως, που η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η πιο ακριβή με 43 ευρώ, για να το αγοράσει κάποιος πρέπει να δουλέψει τρεις ώρες και δέκα λεπτά. Ίδιες ώρες περίπου πρέπει να δουλέψει κάποιος και στην Ελλάδα (τρεις ώρες και τριάντα λεπτά) για να αγοράσει ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, με τη διαφορά όμως πως η μέση τιμή βρίσκεται στα 8,76 ευρώ.

Η Ινδία είναι η χώρα στην οποία κάποιος πρέπει να δουλέψει δέκα ώρες και πενήντα λεπτά για να αγοράσει ένα κιλό κοτόπουλο, με την τιμή να βρίσκεται στα 2,83 ευρώ. Ο χρόνος αυτός, ωστόσο, πέφτει στη μία ώρα και σαράντα λεπτά εργασίας, αν κάποιος βρίσκεται στην Ελβετία και με την τιμή του κρέατος να βρίσκεται στα 23,53 ευρώ. Στην Ελλάδα η μέση τιμή για ένα κιλό κοτόπουλο καταγράφεται στα 3,85 ευρώ και η ώρα εργασίας στη μία ώρα και τριάντα λεπτά.

Όσον αφορά στα ψάρια, η χώρα στην οποία πρέπει να δουλέψει κάποιος περισσότερο είναι η Αίγυπτος με 44 ώρες και είκοσι λεπτά, και τη μέση τιμή των ψαριών να βρίσκεται στα 7,13 ευρώ. Αντίθετα, η Ολλανδία έχει τη μέγιστη μέση τιμή ψαριού στα 17,34 ευρώ και η ώρα που χρειάζεται κάποιος να δουλέψει για να αγοράσει είναι τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή ψαριού είναι 9,88 ευρώ και για να αγοράσει κάποιος χρειάζεται να εργαστεί τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά.

Όπως και στην περίπτωση του κοτόπουλου, έτσι και με το χοιρινό η Ινδία είναι η χώρα στην οποία κάποιος πρέπει να δουλέψει τις περισσότερες ώρες. Συγκεκριμένα, για να αγοράσει κάποιος ένα κιλό χοιρινό που κοστίζει 4,48 ευρώ, πρέπει να δουλέψει 39 ώρες και σαράντα λεπτά. Στην Ελβετία, από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή του χοιρινού βρίσκεται στα 17,68 ευρώ και απαιτεί μόλις δύο ώρες δουλειάς. Ο εργαζόμενος στην Ελλάδα για να αποκτήσει ένα κιλό χοιρινού, με τη μέση τιμή στα 5,20 ευρώ, πρέπει να εργαστεί δύο ώρες και είκοσι λεπτά.

Διακύμανση τιμών κρέατος και ωρών εργασίας για την απόκτησή του

 

Χώρα

Τιμή κιλού (σε €)

Ώρες εργασίας

Μοσχάρι

Ελβετία

43

3.10

Ινδονησία

7,81

24

Ελλάδα

8,76

3.30

Κοτόπουλο

Ελβετία

9,81

1.40

Ινδία

2,83

10.50

Ελλάδα

3,85

1.30

Ψάρια

Ολλανδία

17,34

3.20

Αίγυπτος

7,31

44.20

Ελλάδα

9,88

4.10

Χοιρινό

Ελβετία

17,68

2.00

Ινδία

4,48

39.40

Ελλάδα

5,20

2.20

πηγή: Caterwings

 

Medi help