XanTheater

  • Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Αντώνη Μουσαδέ, αλλά λίγο μετά από αυτό τι είναι αυτό;
  • Βία, τρομοκρατία και επιστροφή της δεξιάς στα μετεμφυλιακά ήθη της
  • Δυστυχώς το να γνωρίζεις πώς να γράψεις πέντε αράδες στα ελληνικά, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνεις δήμαρχος ελληνικής πόλης
  • 3.220 ευρώ για μία εμφάνιση τοπικού σχήματος στην Ξάνθη!
  • Ανακριβείς οι φήμες ότι θα μπει στον κόμβο της Σάρδεων μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας για όσους κυνηγάνε τα αδέσποτα
  • Αποκαλύφτηκε ποιος έκανε τη δωρεά για την περιβόητη "μεγάλη σημαία" στην Ξάνθη κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών...
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Η Λιβύη είναι η βάση για το λαθρεμπόριο ανθρώπων στην Ευρώπη. Ακόμη και πριν από την αποσύνθεσή της μετά την επέμβαση του Ν.Α.Τ.Ο., η χώρα χρησίμευσε ως πύλη για τους μετανάστες που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη. Και ενώ πολλοί επωφελούνται από το λαθρεμπόριο ανθρώπων, υπάρχει και μια ενεργός αντίσταση από ορισμένες κοινότητες σε αυτή την πρακτική.

Στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Zuwarah (120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης), οι κοινότητες Amazigh (ντόπιοι της Βόρειας Αφρικής) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, γυναικών και παιδιών από τους κερδοσκόπους. Οι επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την περιοχή κι ενώ είναι ακόμη μικρής κλίμακας, οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες Πολλοί από τους συμμετέχοντες οδηγούνται από τη νεολαία, για να προστατεύσουν τις κοινότητές τους και να σώσουν τη φήμη των οικογενειών τους.

Η λεγόμενη διαδρομή Zuwarah-Lampedusa, βασικός αγωγός για διακινητές μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, εγκαταλείφθηκε πρόσφατα. Με λίγη βοήθεια από τους ξένους, οι τοπικές κοινότητες πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Αν και κατηγορούνται από ορισμένους για την εφαρμογή σκληρής δικαιοσύνης, οι κάτοικοι ανακτούν την υπερηφάνεια τους.

Η Zuwarah καταπολεμά σκληρά τους λαθρεμπόρους

Στη Zuwarah, όπως και αλλού, η γεωγραφία είναι πεπρωμένο. Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να κινητοποιούνται ενάντια στους εμπόρους το 2015, αφού ένα πλοίο βυθίστηκε στην ακτογραμμή της πόλης παίρνοντας 650 μετανάστες στον υγρό τάφο. Τρομαγμένοι από την καταστροφή, οι ηγέτες της Zuwaran ξεσηκώθηκαν εναντίον των διακινητών, υποστηρίζοντας ότι «η Zuwarah δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των αιμοδιψών». Εξάλλου οι Zuwarans, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες κοινότητες στη Λιβύη, εξαρτώνται εδώ και καιρό από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Η Zuwarah είναι ακόμα η εξαίρεση από τον κανόνα. Η Λιβύη δεν είναι παρά ένα κράτος-συνονθύλευμα με τις πολυάριθμες ομάδες των φυλών της, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους κατά μήκος των οδών εμπορίας. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι ομάδες πολιτοφυλακής και οι αντάρτες, καθώς και οι οργανωμένοι εγκληματίες, γεμίζουν τα κενά της διακυβέρνησης και επιβιώνουν σε παράνομες οικονομίες. Σε κάποιο βαθμό το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων είναι μια επιχείρηση στην οποία οι ανταγωνιστικές ομάδες βρίσκουν κοινό έδαφος. Ωστόσο, αντί να φτιάξουν ένα μηχανισμό ασφαλείας για να επωφεληθούν από τη μαύρη αγορά, οι Zuwarans έχτισαν έναν για να κλείσουν τις παράνομες οικονομίες.

Ξεκινώντας το 2015, δημιουργήθηκε μια μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος στη Zuwarah χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση. Αποτελείται από νέους εθελοντές Zuwaran και ψαράδες που υπηρετούν ως de facto αστυνομία πόλης κατά των λαθρεμπόρων. Η μονάδα έχει ξεκινήσει τακτικές επιδρομές, συλλαμβάνοντας δεκάδες διαμεσολαβητές εμπορίας ανθρώπων. Παρότι προσφέρει μια μικρή δημόσια τάξη, η μονάδα έχει επίσης επικριθεί για την άσκηση εξωδικαστικών επιχειρήσεων, τη διεξαγωγή αυθαίρετων συλλήψεων και τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σπουδαίος ρόλος της κοινωνίας των πολιτών

Η Zuwarah Counter Crime Unit είναι μόνο ένα παράδειγμα τοπικής αντίδρασης στην εμπορία ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλη η ιστορία. Από την τραγωδία που ξεδιπλώθηκε στις ακτές της Zuwarah δημιουργήθηκε ένα ζωντανό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκει να τερματίσει το λαθρεμπόριο και την εμπορία ανθρώπων. Περιλαμβάνει πολιτιστικούς συλλόγους, πολιτικά κινήματα και θρησκευτικές ομάδες που έχουν βρει κοινή αιτία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ απαιτούν τον τερματισμό της εξομάλυνσης του λαθρεμπορίου. Συνεργαζόμενοι διακόπτουν τα εγκληματικά δίκτυα με την οικοδόμηση αντίστασης που βασίζεται στην κοινότητα.

Μία από τις σημαντικότερες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών είναι η Azref. Η ένωση των λαϊκών ομάδων λειτουργεί εργαστήρια πολιτών για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τα βασικά δικαιώματα των μεταναστών. Η δουλειά τους ήταν τόσο αποτελεσματική, ώστε ο δήμος Zuwarah ένωσε τις δυνάμεις του για να αυξήσει τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού. Ένας άλλος οργανισμός, η At-Wellol, διεξάγει επίσης εργαστήρια επιδιώκοντας να προωθήσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να βοηθήσει στη διάσωση της φήμης της πόλης. Ενώ πολλοί Αμάζοι περιθωριοποιήθηκαν και έγιναν αντικείμενο διακρίσεων κατά την εποχή του Καντάφι, είναι τώρα η πρωτοπορία της προώθησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Οι ιμάμηδες ζητούν επίσης αντίσταση ενάντια στο δέλεαρ των εγκληματικών οικονομιών. Υποστηρίζουν ότι το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές του Ισλάμ και ότι σπέρνει θάνατο και μίσος. Οι τοπικοί ιμάμηδες επίσης υπερασπίζονται ενεργά τα δικαιώματα των θυμάτων και την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας για τους ευάλωτους μετανάστες. Με επικεφαλής το κίνημα μεταρρυθμίσεων Zuwarah, οι ντόπιοι κινητοποιήθηκαν στους δρόμους ζητώντας από τις τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ο πόλεμος κατά του λαθρεμπορίου ανθρώπων απέχει πολύ από το να κερδηθεί. Αντιμέτωποι με αντίσταση στη Zuwarah, οι λαθρέμποροι μετατοπίζουν τις δραστηριότητές τους στην κοντινή Sabratha, η οποία αποτελεί πλέον το κέντρο διακίνησης ανθρώπων της δυτικής Λιβύης. Η παλίρροια της μετανάστευσης εξακολουθεί να είναι αμείλικτη. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατέγραψε πάνω από 121.916 αφίξεις θαλάσσιων μεταναστών στην Ιταλία. Τουλάχιστον 2.992 μετανάστες έχουν πεθάνει στη διαμετακόμιση το 2017. Ωστόσο, οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Zuwarans προσφέρουν μια εναλλακτική πορεία.

Γεγονός είναι ότι η αποκλειστική χρήση στρατιωτικοποιημένων προσεγγίσεων δεν λειτουργεί. Η ενίσχυση της επιβολής του νόμου κατά μήκος των συνόρων και των θαλάσσιων διαδρομών, δεν εξουδετερώνει την παλίρροια. Η επιχείρηση της Ε.Ε. "Σοφία", η οποία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο, έχει αποδειχθεί ελάχιστα επιτυχής. Η νέα ομάδα εργασίας Α.Ε. – Ε.Ε. – Ο.Η.Ε. για τη μετανάστευση στη Λιβύη, εξακολουθεί να είναι αόριστο έργο. Τελικά, η αντίδραση πρέπει να δεθεί με την τοπική δράση, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που διεξάγονται σε δήμους όπως το Zuwarah. Αν οι ξένες δυνάμεις πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ανθρώπων, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να ενισχύσουν τις προσεγγίσεις που καθοδηγούνται από την κοινότητα και επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατηγικές για την εξάλειψη των διακινητών.