XanTheater

  • Όχι μόνο κλείνουν λες κι είναι... "εδώδιμα-αποικιακά", αδιαφορώντας για το "λειτούργημα", τις "επάλξεις" και τα άλλα στομφώδη, αλλά μερικοί ούτε καν το αναγγέλλουν!
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Συνεχίζεται η... επένδυση στον πολιτισμό στην Ξάνθη: 31.500 ευρώ για Ξαρχάκο-Πρωτοψάλτη, 15.000 για Περίδη-Καλημέρη. Και έπεται συνέχεια...
  • Μπορούν να εξηγήσουν στον κόσμο όλοι οι φορείς (του "κόμματος της εργατιάς" μη εξαιρουμένου) και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Ξάνθης, γιατί αυθαίρετα αναφέρουν πάντα και μόνο ως "εργατικό" το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης; Ακόμη και η επιγραφή στην είσοδό του, το φωνάζει!
  • Τόσα χρόνια δεν το έμαθε κι ας επιμένει να το γράφει πολύ συχνά: Λοβέρδος λέγεται. Λοβέρδος. Χωρίς "μ". Ο Λομβάρδος που κάπου άκουσε στα τσαλαβουτήματά του, ήταν άλλος
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας γεμάτοι χαμόγελα, φλας, αλλά κυρίως αγωνιστικές φιλοδοξίες καθότι, μεταξύ άλλων, τα χρυσά μετάλλια που θα δοθούν ξεπερνούν για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων τα εκατό (103 αγωνίσματα μεταλλίων προς μεγιστοποίηση των κερδών). Γενικά, τίποτα δεν προδιαθέτει τον ανυποψίαστο θεατή πως για να φτάσουμε ως εδώ χρειάστηκε να καταστραφεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο ιερά δάση της Νότιας Κορέας στο όρος Gariwang (φωτο).

Τι κι αν το συγκεκριμένο όρος είχε χαρακτηριστεί ως ένα εθνικό προστατευόμενο δάσος; Η πράξη αυτή ανακλήθηκε άρον-άρον το 2013 για να προχωρήσουν τα ολυμπιακά έργα. Έτσι λοιπόν ξεριζώθηκαν χιλιάδες δέντρα, μεταξύ των οποίων και κάποια σπάνια είδη, προκειμένου να φτιαχτεί χιονοδρομική πίστα αλπικού σκι και διάφορες εγκαταστάσεις που θα χρησιμεύσουν μόνο για λίγες μέρες.

Μάταιες οι προσπάθειες να εισακουστούν οι λιγοστές αντιτιθέμενες φωνές ανά τον κόσμο. Και πώς να εισακουστούν από τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. όταν έχουν απέναντί τους τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι, την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας; Μια συλλογή υπογραφών, παρόλο που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δεν κατάφερε πολλά πράγματα, ενώ ένα hastag στο twitter που τρέχει αυτές τις μέρες με το όνομα #dontmentiontheforest δεν βρίσκει αντίκρισμα. Κι όμως η αποδάσωση αυτή χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως ένα πρωτοφανές και ανεπανόρθωτο εγκληματικό γεγονός.

Επισήμως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει δεντροφύτευση μετά το πέρας των αγώνων, ώστε να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία του βουνού. Το ενδεχόμενο αυτό σχολιάζεται ως απίθανο από τους ακτιβιστές. Άλλωστε, σημειώνουν, η βλάβη είναι «μη αποκαταστάσιμη», η ρευστή ισορροπία που προέκυψε μέσα στα χρόνια δεν μπορεί να επανασυσταθεί με τεχνητό τρόπο. Αρχαίες σημύδες, γιγαντιαίες βελανιδιές και τόσα σπάνια δέντρα δεν μπορούν να επαναφυτευτούν, ενώ οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του εδάφους και τη δημιουργία χιονιού, θα αφήσουν την περιοχή μόνιμα σημαδεμένη.

Άλλωστε δεν είναι μόνο τα δέντρα, σημειώνουν οι ειδικοί. Το παρθένο δάσος φιλοξενούσε προστατευόμενα είδη ζώων καθώς και απειλούμενα είδη φυτών και πτηνών και εθεωρείτο ως μία κιβωτός δασικών φυτών. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι βλέπουμε την άσκοπη καταστροφή ενός ανεπανάληπτου βουνού», ανέφερε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Δασικού Οργανισμού. Κι είναι διπλά λυπηρό αν συνυπολογίσει κανείς πως η Νότια Κορέα έχει υποστεί μαζική αποδάσωση τον 20ο αιώνα και το δάσος του Gariwang ήταν από τα ελάχιστα που είχαν γλιτώσει.

Εκτός των άλλων, η θανάτωση του βουνού δεν εξαντλείται στις περιβαλλοντικές συνέπειες, καθώς αφορά την κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού. Στο βάθος του, η αποτρόπαιη πράξη έχει έναν αντίκτυπο πολιτισμικό. Για παράδειγμα τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της κομφουκιανής δυναστείας Chosun, είχε χαρακτηριστεί «βασιλικό απαγορευμένο βουνό», ενώ μερικά από τα εδάφη χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια του διάσημου βοτάνου ginseng αποκλειστικά για τον βασιλιά. Το τζίνσενγκ καλλιεργήθηκε ως φάρμακο για τον βασιλιά για να εξασφαλίσει τη μακροζωία του, ενώ μέχρι και τις μέρες μας διάφοροι μικροκαλλιεργητές τζίνσενγκ εξαρτώνται από το συγκεκριμένο βουνό. Θα λέγαμε λοιπόν, πως η Νότια Κορέα θυσίασε ένα κομμάτι της ιστορία της. Ένα μερίδιο από τη μυθολογία της. Το μόνο που μένει να μάθουμε; Αν το ολυμπιακό «πνεύμα» των 23ων Χειμερινών Αγώνων θα αποδειχθεί στοιχειωμένο.

πηγή