XanTheater

  • Απέραντος σκουπιδότοπος είσοδοι πολυκατοικιών, καταστήματα και δρόμοι, από εκείνους που θέλουν να... νοικοκυρέψουν την πόλη
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις με τίτλο "Σκίζομαι για την πόλη μου", στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος "Εκλογές είναι, θα περάσουν"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Έχει ενδιαφέρον να δούμε από πού παίρνουν το όνομα τους κάποια από τα πολλά αυτοκίνητα. Πολλά είναι εκείνα που απλά φέρουν τα επώνυμα των δημιουργών τους, όπως Chrysler, Citroen, Ferrari, Ford, Honda, Lamborghini, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rolls-Royce και Toyota, ενώ Audi είναι το επώνυμο του August Horsch στα λατινικά.

Τα αρχικά: B.M.W. (Bayerische Motoren Werke) που το σήμα της είναι εμπνευσμένο από την κίνηση μιας προπέλας κινητήρα, F.I.A.T. (Fabbrica Italiana Automobili Torino), S.A.A.B. (Svenska Aeroplane Aktiebolaget) και S.E.A.T. (Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo, δηλαδή κάτι σαν τη δική μας Ε.Λ.Π.Α., την Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου).

Συνδυασμός αρχικών και δημιουργού είναι η A.L.F.A.-Romeo (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili και Nicola Romeo) και η Datsun: Κάθε γράμμα της λέξης "Dat" ήταν αρχικό ενός από τους συγγενείς του ιδρυτή της Masujiro Hashimoto. Αργότερα προστέθηκε ο γιος του (D.A.T.-son) ώσπου άλλαξε σε Datsun.

Από κει και πέρα, αξίζει να δούμε λίγο αναλυτικότερα κάποια από τα υπόλοιπα. Η Cadillac πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Antoine de la Mothe, Sieur de Cadillac, που ανακάλυψε το Detroit. Νονός της ο ιδρυτής της Henry Martyn Leland. Η Jaguar πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ζώο, θέλοντας να τονίσει την ταχύτητα και τη χάρη της. Lada στα ρωσικά σημαίνει «όμορφο, μικρό, αγαπητό». Η Lexus έχει πάρει το όνομά της από την ένωση δύο λέξεων που -σύμφωνα με τους ιδρυτές της- συμβολίζουν τη φιλοσοφία της: Luxury (πολυτέλεια) και Elegance (κομψότητα). Η Lotus είναι η δεύτερη φίρμα με… περιβαλλοντικές ανησυχίες μετά τη Jaguar κι ονομάστηκε έτσι από το όνομα του γνωστού φυτού. Volvo στα λατινικά σημαίνει «κυλάω» και αυτό το όνομα επέλεξαν οι ιδρυτές της Gustaf Larson και Assar Gabrielsson. Το πλήρες όνομα της Zastava είναι Zavodi Crvena Zastava (εργοστάσιο της κόκκινης σημαίας). Όσοι γνωρίζουν από ζωροαστρισμό, δεν θα έχουν απορίες για την προέλευση του ονόματος της Mazda. Ο Ahura Mazda είναι ο θεός της σοφίας και σύμφωνα με την παράδοση, κατόρθωσε να ενώσει τους ανθρώπους δίνοντάς τους το χάρισμα της λογικής. Το όνομα μοιάζει επίσης με αυτό του ιδρυτή της εταιρείας Jujiro Matsuda. Το Subaru είναι ένα όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον. Στα γιαπωνέζικα σημαίνει ένωση, αποδίδει όμως και τον αστερισμό των Πλειάδων, έξι αστεριών στα οποία μεταμορφώθηκαν οι κόρες του Άτλαντα, αστερισμός που εμφανίζεται και στο λογότυπο της εταιρείας. Mitsubishi στα ιαπωνικά σημαίνει «τρία διαμάντια» που άλλωστε είναι και το σήμα της. Ο ιδρυτής της Yataro Iwasaki ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητά του εκμεταλλευόμενος τρία ατμόπλοια. Έκτοτε ο αριθμός τρία κυριαρχεί στην εταιρεία για στόχους, στρατηγική και πολιτικές. Volks-wagen στα γερμανικά σημαίνει «αυτοκίνητο του λαού». Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν ο «σκαραβαίος» και προήλθε από την εμμονή του Hitler να αποκτήσουν όλοι οι Γερμανοί στη δεκαετία του ‘30 ένα ραδιόφωνο για ν’ ακούν τα διαγγέλματά του κι ένα αυτοκίνητο για να μετακινούνται.

Τέλος, ο επιχειρηματίας και ακόλουθος της Αυστροουγγαρίας στη Γαλλία Emil Jellinek, ο οποίος είχε και τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης αυτοκινήτων Daimler στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία και στις Η.Π.Α., τα μετονόμασε σε Mercedes που ήταν το όνομα της κόρης του.

 

Καλαϊδόπουλος