XanTheater

  • Και τώρα πάλι μόνοι με τα δικά μας και την αμείλικτη καθημερινότητα...
  • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
  • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
  • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
  • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
  • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Ημερήσια επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, στο πλαίσιο της νέας φάσης του προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας (εδώ η προηγούμενη επίσκεψη).

Η επίσκεψη που φέτος πήρε τον τίτλο «Τα κρυμμένα μας όνειρα», πραγματοποιείται για τρίτη κατά συνέχεια χρονιά, μια και έχει δείξει ότι οι νέοι αποκομίζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η οποία -εκτός των άλλων- έχει επιπτώσεις στον τρόπο που διαλέγουν πού θα φοιτήσουν. Μια διαπολιτισμική ομάδα 36 νέων των τριών τάξεων του λυκείου τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας, συνοδευόμενη από έξι συνεργάτες της δράσης, ταξίδεψε στο πανεπιστήμιο. Εκεί περίμενε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και συνεργάτιδα του Π.Ε.Μ. Βενετία Αποστολίδου, η οποία είχε οργανώσει την περιήγηση των παιδιών στο πανεπιστήμιο.

Σκοπός αυτής της ημερήσιας δράσης ήταν να βιώσουν οι νέοι την εμπειρία μιας φοιτητικής ημέρας, έτσι ώστε να τους δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους. Παράλληλα, η συγκεκριμένη δράση έδωσε πληροφορίες στον κάθε έφηβο για τη δομή και τη λειτουργία της κάθε σχολής. Έτσι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούσαν. Η ομάδα αποτελούταν από ένα πυρήνα νέων που υπήρξαν μέλη των Δ.Ε.Ν., κάνοντας άνοιγμα σε καινούριους νέους τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας, εμπλουτίζοντας τη δράση σε διαπολιτισμικό επίπεδο.

Οι εμψυχωτές των Δ.Ε.Ν. με την ομάδα νέων έκαναν τέσσερις συναντήσεις προετοιμασίας ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την επίσκεψη, καθώς και μια συνάντηση αποτίμησης και αξιολόγησης αυτού που βίωσαν. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τους γονείς, ώστε να στηρίξουν αυτή τη δράση. Στις συναντήσεις οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για τη μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο. Δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν πολύ καλά και να γίνουν -όπως οι ίδιοι ανέφεραν- «μια ομάδα». Μοιράστηκαν εμπειρίες και άγχη, ενώ οι παλιότεροι επεσήμαναν το πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας. Επίσης, σε αυτή τη δράση αξιοποίησαν τις ανάγκες και τις απορίες, μετατρέποντάς τις σε απαντήσεις και κίνητρα.

Έχοντας την ανάγκη οι νέοι να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία, οργάνωσαν μια εκδήλωση-παρουσίαση την Κυριακή Απριλίου, όπου γονείς και φίλοι είχαν τη δυνατότητα να «βουτήξουν» σε μια γεύση της προετοιμασίας, του ταξιδιού αλλά και της αποτίμησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, η οποία απλόχερα παραχώρησε τον χώρο της για όλη τη διάρκεια των συναντήσεων.