XanTheater

 • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
 • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
 • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
 • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
 • Για την ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου ο χρόνος σταμάτησε στο 2017...
 • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Υπό κατάληψη τελεί από το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου (θα διαρκέσει ως την Παρασκευή) η Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης από τη Συνέλευση Φοιτητών Αρχιτεκτονική, η οποία κοινοποιεί τα ακόλουθα:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια λειτουργίας, η σχολή μας μεταφέρεται στα προκάτ, στους χώρους του αναγνωστηρίου και σε πρώην κτίρια των Πολιτικών Μηχανικών. Μετά από τη συνέλευση των φοιτητών αρχιτεκτονικής στις 21/11 με πρωτοφανή μαζικότητα σε μια σχολή χωρίς σύλλογο, αποφασίστηκε να εναντιωθούμε στη μεταφορά της σχολής μας. Η μεταφορά αυτή επηρεάζει τόσο τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής όσο και το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της Ξάνθης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση των όρων σπουδών μας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πρώτα μπήκε η υπογραφή της μεταφοράς και μετά εξετάστηκαν οι όροι αυτής. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προϊδεάζει ότι προτεραιότητα δεν ήταν οι ανάγκες μας. Τα τετραγωνικά είναι λιγότερα απ' ό,τι έχουμε στο υπάρχον κτίριο και άρα ανίκανα να φιλοξενήσουν όλους τους φοιτητές, με βασικό παράδειγμα το ότι η μικρότερη αίθουσα στο κτίριο των Κιμμερίων είναι 201 τ.μ. ενώ η μεγαλύτερη που μας παρέχεται στα προκάτ μετά βίας αγγίζει τα 162 τ.μ. Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία που μας δόθηκαν, φαίνεται ότι οι διαμορφωμένοι χώροι προβλέπονται για χρήση μέχρι και 85 ατόμων, με τωρινό μέσο όρο ανά έτος τα εκατό+.

Με τη διάσπαση της σχολής σε διαφορετικούς χώρους και κτίρια, εμποδίζεται η επικοινωνία των φοιτητών. Καθίσταται πιο δύσκολη η οργάνωσή τους σε κάποιο συλλογικό όργανο, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η κοινωνική επαφή και βάλλεται εν γένει ο χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Μόνο η μεταφορά μας σε νέο κτίριο Αρχιτεκτονικής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας.

Από τη μεταφορά αυτή, πέρα από την αρχιτεκτονική, επηρεάζεται στο σύνολό της η Πολυτεχνική καθώς προβλέπει το κλείσιμο του αναγνωστηρίου. Αυτός ο χώρος αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς χώρους μέσα στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, καθώς είναι χώρος συλλογικού διαβάσματος για όλους. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις οι οποίες εμποδίζονται με μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς διοικήσεων, με σκοπό την υποβάθμιση αυτού του χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το χτύπημα του ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ποιοι είναι μαζί μας. Δεν περιμένουμε από τη διοίκηση του πανεπιστημίου ή τα τμήματα των καθηγητών να λύσουν το πρόβλημά μας. Έχουν πάρει ήδη θέση και αυτή είναι εναντίον μας. Τους συμμάχους μας τους ψάχνουμε στους συμφοιτητές μας με τους οποίους βιώνουμε κοινά προβλήματα, όπως οι ελλιπείς παροχές στέγασης, σίτισης, μεταφορών, συγγραμμάτων κλπ. Θέλουμε το άνοιγμα του αγώνα μας και τη στήριξή του από το σύνολο των φοιτητών και την τοπική κοινωνία.

 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
 • ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
 • ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Κόντρα σε λογικές ανάθεσης, λειτουργούμε συλλογικά και στηρίζουμε μαζικά τις δράσεις μας. Αποφασίζουμε:

 • Κατάληψη της Αρχιτεκτονικής Σχολής (Κιμμέρια) από την Τρίτη 21/11 μέχρι και την Παρασκευή 24/11
 • Κατάληψη του αναγνωστηρίου από την Τετάρτη 22/11 μέχρι και την Παρασκευή 24/11
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία την Τετάρτη 22/11 στις 11.00
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα καθηγητών του Τ.Α.Μ. με αίτημα την απόσυρση της απόφασης της μεταφοράς μας, την Πέμπτη 23/11 στις 13.00
 • Νέα συνέλευση αρχιτεκτονικής την Παρασκευή 24/11 στις 14.00