XanTheater

 • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
 • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
 • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
 • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
 • Για την ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου ο χρόνος σταμάτησε στο 2017...
 • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Με συγκέντρωση και πορεία που έγινε το Σάββατο στην πόλη και με την ακόλουθη ανακοίνωση για παράταση της κατάληψης μέχρι την προσεχή Τετάρτη, συνεχίζει τον αγώνα της η Συνέλευση Φοιτητών Αρχιτεκτονικής:

Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια λειτουργίας, η σχολή μας μεταφέρεται στα προκάτ, στους χώρους του αναγνωστηρίου και σε πρώην κτίρια των Πολιτικών Μηχανικών. Μετά από τη συνέλευση των φοιτητών αρχιτεκτονικής στις 21/11 με πρωτοφανή μαζικότητα σε μια σχολή χωρίς σύλλογο, αποφασίστηκε να εναντιωθούμε στη μεταφορά της σχολής μας. Η νέα συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 24/11 ανατροφοδότησε την κουβέντα και έθεσε το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα, από τη στιγμή που δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας.

Η μεταφορά αυτή επηρεάζει τόσο τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής όσο και το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της Ξάνθης. Το γεγονός αυτό σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση των όρων σπουδών μας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πρώτα μπήκε η υπογραφή της μεταφοράς και μετά εξετάστηκαν οι όροι αυτής. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προϊδεάζει ότι προτεραιότητα δεν ήταν οι ανάγκες μας. Τα τετραγωνικά είναι λιγότερα απ' ό,τι έχουμε στο υπάρχον κτίριο και άρα ανίκανα να φιλοξενήσουν όλους τους φοιτητές, με βασικό παράδειγμα το ότι η μικρότερη αίθουσα στο κτίριο των Κιμμερίων είναι 201 τ.μ. ενώ η μεγαλύτερη που μας παρέχεται στα προκάτ μετά βίας αγγίζει τα 162 τ.μ. Από τα επίσημα στοιχεία που μας δόθηκαν, φαίνεται ότι οι διαμορφωμένοι χώροι προβλέπονται για τη χρήση μέχρι και 85 ατόμων, με τωρινό μέσο όρο ανά έτος τα εκατό. Επίσης, η διαδικασία της μεταφοράς της σχόλης έχει χαρακτηριστεί ως εργολαβία συντήρησης μικρής κλίμακας και όχι ως μετεγκατάστασης (προφανώς αυξημένων αναγκών). Αυτό δίνει τη δυνατότητα αποφυγής της έγκρισης από την πολεοδομία και την παράλειψη αδειοδότησης της μελέτης, καθώς θεωρούνται έργα που γίνονται από τη τεχνική υπηρεσία στο πλαίσιο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Με τη διάσπαση της σχολής σε διαφορετικούς χώρους και κτίρια, εμποδίζεται η επικοινωνία των φοιτητών. Καθίσταται πιο δύσκολη η οργάνωσή τους σε κάποιο συλλογικό όργανο, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η κοινωνική επαφή και βάλλεται εν γένει ο χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Μόνο η μεταφορά μας σε νέο κτίριο Αρχιτεκτονικής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας.

Από τη μεταφορά αυτή, πέρα από την αρχιτεκτονική, επηρεάζεται στο σύνολό της η Πολυτεχνική καθώς προβλέπει το κλείσιμο του Αναγνωστηρίου. Αυτός ο χώρος αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς χώρους μέσα στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, καθώς είναι χώρος συλλογικού διαβάσματος για όλους. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις οι οποίες εμποδίζονται με μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς διοικήσεων, με σκοπό την υποβάθμιση αυτού του χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το χτύπημα του ασύλου.

Το ζήτημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η σίτιση, τα συγγράμματα, ούτε η ανέγερση νέου κτιρίου αρχιτεκτονικής. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές επιλογές. Μπροστά στην υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου προτάσσουμε τις ανάγκες μας μέχρι την κάλυψη τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της διακοπής της σίτισης από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών, καθώς προκύπτουν ερωτήματα για την επαναλειτουργία ή μη της λέσχης και υπό ποιους όρους (αντίτιμο).

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ποιοι είναι μαζί μας. Δεν περιμένουμε από τη διοίκηση του πανεπιστημίου ή τα τμήματα των καθηγητών να λύσουν το πρόβλημα μας. Έχουν πάρει ήδη θέση και αυτή είναι εναντίον μας. Τους συμμάχους μας τους ψάχνουμε στους συμφοιτητές μας με τους οποίους βιώνουμε κοινά προβλήματα όπως ελλιπείς παροχές στέγασης, σίτισης, μεταφορών, συγγραμμάτων κλπ. Θέλουμε το άνοιγμα του αγώνα μας και τη στήριξή του από το σύνολο των φοιτητών και την τοπική κοινωνία.

 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
 • ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
 • ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ.

Κόντρα σε λογικές ανάθεσης, λειτουργούμε συλλογικά και στηρίζουμε μαζικά τις δράσεις μας. Αποφασίζουμε:

 • Κατάληψη της Αρχιτεκτονικής Σχολής (Κιμμέρια) μέχρι την Τετάρτη 29/11/17
 • Κατάληψη Αναγνωστηρίου και Κοσμητείας (Προκάτ) μέχρι την Τετάρτη 29/11/17
 • Πορεία Σάββατο 25/11/17 στις 10.30 με αφετηρία την κεντρική πλατεία
 • Συντονιστικό κατάληψης μετά την ολοκλήρωση της πορείας στα προκάτ
 • Άνοιγμα ζητήματος στον ενιαίο την Τρίτη 28/11/17
 • Νέα συνέλευση Αρχιτεκτονικής Τετάρτη 29/11/17 στις 14.00.