XanTheater

  • "Η πολλή αγάπη βλάπτει" ενίοτε και τις πόλεις. Απόδειξη η κατάσταση της Ξάνθης, που ανά τετραετία-πενταετία εμφανίζονται πολλοί που τη λατρεύουν...
  • Ήταν ολοφάνερα πρωταπριλιάτικο
  • Συνεχίζονται και πυκνώνουν οι "βομβαρδισμοί"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι της φοιτητικής λέσχης του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη βρίσκονται μπροστά σε νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της, ενώ οι μαζικές απολύσεις είναι προ των πυλών.

Με πρόσφατη απόφαση του ΙΝεΔιΒιΜ (ο φορέας διαχείρισης των λεσχών) ανακοινώνεται η διενέργεια διαγωνισμού για την εξ ολοκλήρου ανάθεση της σίτισης των φοιτητών της πόλης σε ιδιώτη εργολάβο (τροφοδοσία και προσωπικό). Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί την κατάργηση του εστιατορίου της λέσχης και τη μετατροπή του σε catering. Άμεσο αποτέλεσμα οι μαζικές απολύσεις για τους εργαζόμενους του εστιατορίου, ανεξαρτήτως του ποιος εργολάβος θα αναλάβει.

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει όλες τις λέσχες που ανήκουν στο ΙΝεΔΙιΒιΜ, με βασικό σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας και το χτύπημα του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση για όλους. Τότε η λέσχη έκλεισε για μερικές εβδομάδες και οι δεκαέξι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα επαναλειτουργήσει η λέσχη, χωρίς να γνωρίζουν αν και με τι όρους θα επαναπροσληφθούν. Τελικά μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις των φοιτητών η λέσχη άνοιξε και οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν, για να βρεθούν ξανά σήμερα μπροστά στον ίδιο εφιάλτη, την ανεργία.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση, το ΙΝεΔιΒιΜ, η διοίκηση του Δ.Π.Θ. και ο εκάστοτε εργολάβος-ιδιώτης, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργαζόμενους της λέσχης και τις οικογένειές τους. Οι μισθοί πείνας στο ύψος του βασικού μισθού, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η παρατεταμένη ανασφάλεια, ο κίνδυνος της απόλυσης που κάθε τόσο επανέρχεται, αποδεικνύουν πως το κεφάλαιο και η εργοδοσία έχουν σαν μοναδικό στόχο να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Γίνεται πέρα για πέρα φανερό πως η κυβερνητική πολιτική της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έχει τελειωμό.

Ο μαζικός και παρατεταμένος αγώνας των φοιτητών πέρυσι κατάφερε να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Πίεσε αποφασιστικά για την επαναλειτουργία της λέσχης και ταυτόχρονα επέδρασε καταλυτικά για την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων. Φέτος ο φοιτητικός σύλλογος βρίσκεται πάλι σε κινητοποιήσεις. Φοιτητές και εργαζόμενοι της λέσχης πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της λέσχης και η απαίτηση να μην προχωρήσει καμία απόλυση, αποτελεί καθήκον για κάθε εργαζόμενο της πόλης μας που βρέθηκε ή θα βρεθεί στη θέση τους, για κάθε ένα που εργάζεται στις συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, για κάθε νέο ο οποίος ψάχνει για δουλειά στο βάλτο της ανεργίας, για κάθε φοιτητή που του κόβουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.

  • Όχι στην αλλαγή καθεστώτος στη λέσχη - όχι στη μετατροπή σε catering
  • Καμία απόλυση εργαζομένων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Ταξική Πορεία