XanTheater

  • Για να δούμε πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η... "κατασκευή της τοποθεσίας web" του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
  • ...και ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά διάφοροι απίθανοι και... πιθανοί τύποι φωνάζοντας "φύγετε όλοι, ήρθαμε εμείς και θα κάνουμε τους δήμους της Ξάνθης παραδείσους"!
  • Ξανθιώτικο ίδρυμα δεν περιορίζεται στο κάκιστο "μαύρο χιούμορ" σε αναρτήσεις του στο facebook, αλλά κάνει like στον εαυτό του και αναρτά και τρία "σχόλια" με ξεκαρδιστικό γέλιο! Το λες και απόλυτο ξεπεσμό...
  • Επανήλθε, λέει, η (σχεδόν μονίμως) "πεσμένη" ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου. Ε, και; Ποια η διαφορά;
  • ...και κάποτε να μάθουμε πως δεν είναι πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά πυροσβεστικό σώμα
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Προσελκύοντας πολύ κόσμο –όχι μόνο από τη μειονότητα- ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή τα Κέντρα Στήριξης Προγράμματος Ελληνομάθειας Μουσουλμανοπαίδων για τη λήξη της τέταρτης φάσης του έργου (αναλυτικά εδώ).

Όσον αφορά στην Ξάνθη, το πρωί του Σαββάτου η κεντρική πλατεία κατακλύστηκε από παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και… περαστικούς, που συμμετείχαν στις δράσεις και γνώρισαν το έργο που συντελείται. Και την Κυριακή έγινε η γιορτή λήξης των φετινών μαθημάτων, στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο του 3ου λυκείου της πόλης.

Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια ΔραγώναΤη χαρά και την ικανοποίησή της εξέφρασε σε συνομιλία μας η κοινωνική ψυχολόγος, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αθήνας και ειδική επιστημονική σύμβουλος των ΚεΣΠΕΜ Θάλεια Δραγώνα, λέγοντας αρχικά: "Με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και συγκινητικές παρουσιάσεις ολοκληρώθηκε η γιορτή για τέλος της χρονιάς όλων των ΚεΣΠΕΜ της Ξάνθης. Ωστόσο, το ουσιαστικότερο όλων είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εκπαιδευτικών είναι νέες της μειονότητας που έχουν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια και μιλάνε άψογα ελληνικά. Αυτές έχουν κάνει τα μαθήματα όλη τη χρονιά και αντιλαμβάνεται κανείς τι μοντέλο είναι αυτό για τα υπόλοιπα παιδιά της μειονότητας και πόσο έχουν σπάσει το φράγμα. Αυτή είναι η συνέχεια, αυτό είναι το μέλλον, ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι σπόροι που έπεσαν πριν από χρόνια από την κοινωνία, τα σχολεία και από τα ΚεΣΠΕΜ, τώρα βλάστησαν".

Η κα Δραγώνα έκανε τον απολογισμό του τριημέρου σε Ξάνθη και Κομοτηνή, λέγοντας: "Ήταν ένα επιτυχημένο τριήμερο, ανοιχτό στην κοινωνία, που προσέλκυσε πλήθος ανθρώπων και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για τη δουλειά που γίνεται. Η κα Κιάου ως εκπρόσωπος του υπουργείου μετέφερε ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Ο γενικός γραμματέας ανθρώπινων δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου συνέδεσε αυτή τη δράση με επιταγές της κοινωνίας και της κυβέρνησης να στραφούν προς δράσεις που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα. Και ο κ. Πουλόπουλος, που είναι νέος καθηγητής του Δ.Π.Θ. αλλά με μεγάλη πείρα σε κοινωνικά ζητήματα, είδε τι είναι να εμπλέξεις τους άμεσα ενδιαφερόμενους στις παρεμβάσεις σου. Γιατί αυτά δεν γίνονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά μόνο αν κινητοποιηθεί η βάση, με την επιθυμία και πρόθεση των ανθρώπων να δράσουν και να αλλάξουν τη μοίρα τους. Πολύ καλή επίσης και η συναυλία στην Κομοτηνή, παρά τον βαρύ ανταγωνισμό από ποδόσφαιρο, γιορτές κερασιού κ.α. Οι "Balkanatolia" δεν είναι τυχαίο συγκρότημα, αλλά μία συμβολική πράξη περισσότερο από την μουσική τόσα χρόνια σ' αυτή την περιοχή και γι' αυτό τους επιλέξαμε για άλλη μια φορά".

Τέλος, αναφορικά με το εγγύς αλλά και απώτερο μέλλον, η συνομιλήτριά μας είπε: "Το καλοκαίρι θα συνεχιστούν κανονικά όλα τα προγράμματά μας με τα θερινά μαθήματα, τις επισκέψεις των κινητών μονάδων και τις κατασκηνώσεις. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι η ρητή επιθυμία του υπουργείου και κυρίως της κοινωνίας. Αυτό που καταγράφηκε από την παρουσία και τα λεγόμενα του κ. Ζεϊμπέκ. Όταν οι βουλευτές -που είναι η επίσημη πολιτεία και μεταφέρουν και τη φωνή της μειονότητας αλλά και τη φωνή του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης- είναι τόσο δίπλα σ' αυτές τις δράσεις, φανερώνεται η επιθυμία να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πόσο αυτό αγκαλιάζεται. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τίποτε δεν μπορείς να κάνεις αν δεν θέλουν οι άνθρωποι. Αυτό που κερδήθηκε τόσα χρόνια, είναι ότι αυτή η θέληση που υπήρχε από την αρχή μπήκε σ' ένα αυλάκι. Κι αυτό ήταν το δύσκολο".

Ανδρέας Νοταράς και Θάλεια Δραγώνα