XanTheater

  • Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Αντώνη Μουσαδέ, αλλά λίγο μετά από αυτό τι είναι αυτό;
  • Βία, τρομοκρατία και επιστροφή της δεξιάς στα μετεμφυλιακά ήθη της
  • Δυστυχώς το να γνωρίζεις πώς να γράψεις πέντε αράδες στα ελληνικά, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνεις δήμαρχος ελληνικής πόλης
  • 3.220 ευρώ για μία εμφάνιση τοπικού σχήματος στην Ξάνθη!
  • Ανακριβείς οι φήμες ότι θα μπει στον κόμβο της Σάρδεων μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας για όσους κυνηγάνε τα αδέσποτα
  • Αποκαλύφτηκε ποιος έκανε τη δωρεά για την περιβόητη "μεγάλη σημαία" στην Ξάνθη κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών...
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Οι εξελίξεις στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚαπ μετά την εξαγορά της το 2013 από την «DonskoyTabak» συμφερόντων Ι. Σαββίδη και η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας να την οδηγήσει στην αναγκαστική πτώχευση μετά από την επιβολή του προστίμου για υπόθεση παραβάσεων του 2009, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί. Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την πείρα τους μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής για την επιβολή του προστίμου έρχεται σε μία περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για το ποιος θα επικρατήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανταγωνισμοί μεταξύ ρώσικων και αμερικάνικων κεφαλαίων στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Όπως επεσήμανε το κόμμα μας την περίοδο της εξαγοράς της ΣΕΚαπ το 2013 στον ξανθιώτικο λαό και στους εργαζόμενους της ΣΕΚαπ, ο επενδυτής που εξαγόραζε τότε την εταιρεία θα ήθελε να διασφαλίσει τα κέρδη του. Γι’ αυτό είδε σαν κόστος τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και προχώρησε σε απολύσεις και εθελούσιες εξόδους, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών σε μέρος των εργαζομένων, που δεν γενικεύθηκαν λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργατών της ΣΕΚαπ.

Η πρόθεση της εταιρίας να συζητά την πτώχευσή της, αλλά και η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής να κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής για την καταβολή του προστίμου μέχρι τις 17 Γενάρη, σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση λειτουργίας της ΣΕΚαπ. Ουσιαστικά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων της όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να κάνουν υποχωρήσεις και να συστρατεύονται πίσω από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του εργοδότη τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Η ΣΕΚαπ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, είτε με συνεταιριστικό είτε με ιδιωτικό χαρακτήρα, στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε χάρη στη δουλειά και στον ιδρώτα των εργατών της.

Η πολιτική του κλεισίματος (Σ.Ε.Β.Α.Θ.-Σ.Ε.Π.Ε.Κ.) και του ξεπουλήματος (ΣΕΚαπ-«Ροδόπη») των συνεταιριστικών που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της Ν.Δ., είχε ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία του νομού μας.

Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚαπ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο πλαίσιο της διαχείρισης του προβλήματος, που προβάλλεται από διάφορους τοπικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του νομού μας. Το Κ.Κ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην γίνουν απολύσεις, να μην χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά να διευρυνθούν με την υπογραφή Σ.Σ.Ε. που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Και αυτή η εξέλιξη στη ΣΕΚαπ επιβεβαιώνει την πρόταση του Κ.Κ.Ε. για λαϊκή εξουσία και οικονομία, που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργούν και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στην ύπαιθρο, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.