XanTheater

  • "Η πολλή αγάπη βλάπτει" ενίοτε και τις πόλεις. Απόδειξη η κατάσταση της Ξάνθης, που ανά τετραετία-πενταετία εμφανίζονται πολλοί που τη λατρεύουν...
  • Ήταν ολοφάνερα πρωταπριλιάτικο
  • Συνεχίζονται και πυκνώνουν οι "βομβαρδισμοί"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Την ευθύνη για την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου στο κτίριο της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη, ανέλαβε με το ακόλουθο κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia η "Πρωτοβουλία συντρόφων από τον αναρχικό χώρο" (παρατίθεται αυτούσιο):

 

Το πρωί της Παρασκευής 2/11 ομάδα συντρόφων παρενέβη στο κτίριο της κοσμητείας της πολυτεχνικής σχολής του Δ.Π.Θ. στα Προκάτ. Πιο συγκεκριμένα στοχοποιήθηκε το «Τεχνικό Γραφείο» στο 2ο όροφο. Κάποια δημόσια έγγραφα κάναν φτερά και καταστράφηκαν δύο πύργοι Η/Υ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με τα διαπραγματευτικά μέσα που επιβάλλουν οι καιροί μας. Ελπίζουμε το μήνυμα να έγινα αντιληπτό από την απέναντι πλευρά, όπως επίσης και να καταφέραμε κάποιο πλήγμα στη γραφειοκρατία, η οποία άλλοτε χρησιμοποιείται ως μέγγενη για τον εγκλωβισμό του φοιτητικού κινήματος. Θυμίζουμε πως η τεχνική υπηρεσία είναι αυτή η οποία διαχειρίζεται όλες τις εργολαβίες, που μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να εγκρίνει ακατάλληλα κτίρια, που μπάζουν νερά, ως κατάλληλα και η οποία τώρα τελευταία εξασκείται στο σκίσιμο πολιτικών αφισών.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι παρατηρείται μια συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια από τα αστικά κόμματα έτσι ώστε οι αγορές να επιβουλεύονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και ακόμη πιο ξεδιάντροπα τα ελληνικά δημόσια -προς το παρόν- πανεπιστήμια. Από τη μια πλευρά περνάνε νόμοι που μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε super market πιστοποιήσεων (τα οποία δεν παρέχουν καμία εξασφάλιση στην εργασιακή ζούγκλα) και που δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο του Κεφαλαίου να καθορίζει άμεσα το πρόγραμμα σπουδών. Ενώ από την άλλη επιχειρείται η αποστείρωση του πανεπιστημίου από κάθε φωνή που αμφισβητεί την κυρίαρχη ιδεολογία. Πιο συγκεκριμένα πυκνώνουν οι δηλώσεις για κατάργηση του ασύλου, ξεφυτρώνουν κάμερες και ιδιωτικές εταιρίες security, σκίζονται πολιτικές αφίσες σβήνονται πολιτικά συνθήματα, εμποδίζεται και ποινικοποιείται ο φοιτητικός συνδικαλισμός και οι συλλογικές αποφάσεις ευτελίζονται από μία χούφτα πανεπιστημιακών που νομίζουν ότι είναι άθικτοι.

Όσον αφορά το τελευταίο αξίζει να πούμε δυο λόγια παραπάνω. Το χειμερινό εξάμηνο του 2017 κινητοποιήθηκε μια σημαντική μάζα φοιτητών απαιτώντας να ανοίξει η λέσχη εστιών χωρίς να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, η αρχιτεκτονική να αποκτήσει αξιοπρεπείς κτιριακές υποδομές και να μη μεταφερθεί στο κτίριο του αναγνωστηρίου και τέλος το αναγνωστήριο (το οποίο με πολλαπλές εργολαβίες διαιρέθηκε από έναν ενιαίο χώρο σε επιμέρους χώρους-κοτέτσια) να δοθεί πίσω στους φοιτητές -στην πρότερη μορφή του- για συλλογικό διάβασμα, πολιτικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Οι πολύωρες συνελεύσεις, οι πορείες, οι εκδηλώσεις, οι καταλήψεις και οι δυναμικές παρεμβάσεις κατάφεραν να αποσπάσουν τη γραπτή εγγύηση των πρυτανικών αρχών ότι τα αιτήματα θα υλοποιηθούν.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι φοιτητές -πέρα από μια συλλογή γραπτών εγγυήσεων που έχουν στην κατοχή τους- έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Το αναγνωστήριο όλης της πολυτεχνικής (5 τμήματα) περιορίζεται σε ένα χώρο σχολικής αίθουσας που είναι προσβάσιμος μόνο τα πρωινά των καθημερινών και επίσης η προμήθεια της λέσχης εστιών δρομολογείται να περάσει στα χέρια εργολάβου (με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού) με όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα.

Θεωρούμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις που η κυρίαρχη ιδεολογία επιβάλλεται ωμά μέσα στους χώρους που κινούμαστε, όπου η διαλεκτική καταργείται και τη θέση της παίρνει η βία της καταστολής και της κοροϊδίας, εμείς πρέπει να προτάξουμε την αντιβία του κόσμου του εργασίας και του αγώνα. Πιστεύομε πως η τακτική της άμεσης δράσης, που μπορεί να κινείται και εκτός της δοκιμασμένης θεσμικής διεκδίκησης, πρέπει να υιοθετηθεί από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και να εφαρμόζεται μαζικά στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους.

  • Το αναγνωστήριο να δοθεί πίσω στους φοιτητές στην πρότερη μορφή του!
  • Να μην περάσει η προμήθεια της λέσχης εστιών σε εργολάβο και οι εργαζόμενοι να προσληφθούν με ΣΣΕ!
  • Να μη σκίζονται οι πολιτικές αφίσες!
  • Να γίνεται αναστολή μαθημάτων τις ώρες της Γενικής Συνέλευσης!