XanTheater

  • Προς δήμο Ξάνθης (αλλά και άλλους εγγράμματους): Πόλη με κεφαλαίο το αρχικό είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους. Όλες οι άλλες γράφονται με μικρό (πεζό), της Ξάνθης μη εξαιρούμενης
  • Και η "Εβροφάρμα" στη μαύρη λίστα του Ε.Φ.Ε.Τ. πλάι στα "Lidl"
  • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
  • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
  • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
  • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Τα βιβλία "Μικροπλάστες ονείρων" της Βασιλικής Στρώλη και "Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις" του Σταύρου Τζίμα παρουσιάζονται το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

19.00: "Μικροπλάστες ονείρων" στην αυλή με τα χαμάμ

Η υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής των μικρών μαθητών της Φ.Ε.Ξ. Βασιλική Στρώλη, παρουσιάζει τη δουλειά του εργαστηρίου της σε ένα όμορφο βιβλίο.

Το βιβλίο είναι ένα δημιούργημα «μικρών» συγγραφέων με μεγάλη φαντασία που βρέθηκαν δίπλα μου σ’ ένα ταξίδι γραφής και ανάγνωσης, όπου επί πέντε μήνες μέσω του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής φτιάξαμε ιστορίες, γίναμε ομάδα, εκτιμήσαμε έργα μεγάλων συγγραφέων, εμπνευστήκαμε από τη μουσική, συνομιλήσαμε με πίνακες που μας δάνειζαν τις ιστορίες τους και ακολουθήσαμε ήχους της φύσης. Πάνω από όλα ενισχύσαμε την αυτοεκτίμηση μας μέσω της επικρότησης των έργων, των δικών μας δημιουργημάτων. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός στόχος μου, να θρέψουμε την ψυχή μας με θετικά πρόσημα. Άλλωστε και ο Γκόρκι είχε πει πως ο συγγραφέας είναι ο μηχανικός των ανθρώπινων ψυχών, για να έρθω να προσθέσω: πρώτα της δικής του ψυχής και έπειτα των άλλων. Όπως βέβαια καταλαβαίνετε, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια της Φ.Ε.Ξ., η οποία πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα, το αγκάλιασε και μας παρείχε τα απαραίτητα εργαλεία καθώς και τον χώρο του μουσείου, αυτόν τον γεμάτο έμπνευση.

19.30: «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Σαμή Καραμπουγιούκογλου και Γιάννης Σιδηρόπουλος, καθώς και ο συγγραφέας Σταύρος Τζίμας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Πέρασε την πόρτα της δημοσιογραφίας μέσω του "Ριζοσπάστη" το 1980 και έκτοτε εργάστηκε στις εφημερίδες "Νέα" και "Ποντίκι", στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ υπήρξε συνεργάτης της σουηδικής ραδιοφωνίας. Από το 1996 διευθύνει το γραφείο Θεσσαλονίκης της "Καθημερινής" και από το 2008 είναι αναπληρωτής πρόεδρος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μακεδονίας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 καλύπτει ρεπορτάζ Βαλκανίων, με αποστολές στους πολέμους Βοσνίας, Κοσσόβου και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας του ιδρύματος Μπότση για τις έρευνές του γύρω από τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, αλλά και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στις αιματηρές βεντέτες στον αλβανικό βορρά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.