XanTheater

  • Προς δήμο Ξάνθης (αλλά και άλλους εγγράμματους): Πόλη με κεφαλαίο το αρχικό είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους. Όλες οι άλλες γράφονται με μικρό (πεζό), της Ξάνθης μη εξαιρούμενης
  • Και η "Εβροφάρμα" στη μαύρη λίστα του Ε.Φ.Ε.Τ. πλάι στα "Lidl"
  • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
  • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
  • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
  • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Με συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα, με εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους, διοργανώνεται για ένατη χρονιά το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη.

Με μεγάλη διάρκεια (από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο), το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Ιούνιο είναι το ακόλουθο:

Συναυλία «Στη γη του Ορφέα» εν όψει θερινού ηλιοστασίου - εργαστήριο αρχαίας ελληνικής λύρας

Κυριακή 18 Ιουνίου (20.00) στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων. Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του εργαστηρίου αρχαίας ελληνικής λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις ορφικών ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατό πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες ορφικής αρμονίας στου ήλιου τη στάση», ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Μουσικοί: Δάνης Κουμαρτζής, Θοδωρής Κουμαρτζής, Γιώργος Σαράτσης.

Συναυλία «Ανατολή, ανατολή μου» με την ορχήστρα και τη χορωδία του εργαστηρίου παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής

Παρασκευή 23 Ιουνίου (21.00) στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης. Το εργαστήριο παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, συστάθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ήδη από τον Οκτώβριο του 2016. Το εργαστήριο χωρίζεται στην ορχήστρα παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής και στη χορωδία παραδοσιακής μουσικής. Στοχοθεσία του εργαστηρίου αποτελεί η μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων τόσο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο και της ευρύτερης της ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία παρουσιάζεται κομμάτι από το υλικό το οποίο μελετήθηκε την φετινή εκπαιδευτική περίοδο. Είσοδος 5€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού - από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου

Σάββατο 24 Ιουνίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με την υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας τουτ Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, από τον κύκλο των παρουσιάσεων «Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για τον λαϊκό πολιτισμό».

Ο χρόνος στη λαϊκή αντίληψη δεν είναι μια αφηρημένη μαθηματική έννοια, δεν έχει την έννοια της γραμμής -δηλαδή της ευθύγραμμης πορείας προόδου προς τα «ανώτερα» στάδια πολιτισμού- αλλά ο παραδοσιακός και σε διάφορες εκφράσεις του και ο σύγχρονος (ο νεωτερικός) άνθρωπος κατανοεί τον χρόνο ως εμπειρία, πρακτικά ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την αλλαγή των εποχών (ο λεγόμενος «φυσικός» χρόνος), τις εργασίες του, τις τροφές και τις γιορτές του κλπ. Θεμέλιο αυτής της αντίληψης είναι η συνεχής επανάληψη (η εναλλαγή της νύχτας-ημέρας, του χειμώνα-καλοκαιριού, της ξηρασίας-πλημμύρας, της ζωής-του θανάτου-πάλι της γέννησης, της νεότητας-του γήρατος). Επιχειρούμε όλα τα παραπάνω τόσο στο παραδοσιακό τους πλαίσιο στο χωριό και στην πόλη, όσο και στην σύγχρονη εκδοχή των εθίμων βάσει της οποίας αυτά επιτελούνται άλλοτε έχοντας διατηρηθεί και επιβιώσει, και άλλοτε στις αναβιώσεις τους (από πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.) όταν αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», και τότε τα εξετάζουμε πλέον στο πλαίσιο του φολκλορισμού και της έννοιας της διαχείρισης της παράδοσης.

Παράλληλα, διοργανώνονται και οι ακόλουθες δράσεις του φεστιβάλ:

Εργαστήριο φωνητικής έρευνας με τον Σπύρο Σακκά

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ανακοινώνει τη διοργάνωση του καλοκαιρινού εργαστηρίου φωνητικής έρευνας με τον Σπύρο Σακκά, που φιλοξενήθηκε με επιτυχία για τέσσερα συνεχή έτη στο μουσικό χωριό, από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί φέτος στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης» και διοργανώνεται από το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη 'Ένωση Ξάνθης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την επικοινωνιακή στήριξη του Μουσικού Χωριού. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και τις 5 Αυγούστου στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Περισσότερες πληροφορίες-διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 211 4035789 και 6973 578422 (Έρη Βασιλειάδου)

Ραδιοφωνικά αφιερώματα

«Ανατολική μουσική στον αέρα της παλιά πόλης». Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στη λόγια ανατολική μουσική. Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές, συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς την ανατολική μουσική. Συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης .

«Σαν θερινό σινεμά»

Στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης. Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σ’ ένα κινηματογραφικό ταξίδι με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και με άξονα τη μουσική.

Παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη

Με ζωντανή μουσική. Φιγούρες-σκηνικά: Γεωργία  Γιαννοπούλου.

«Η γλυπτική της φύσης» Κύπρος-Ξάνθη - Έκθεση φωτογραφίας της Άννας Τενέζη

Η Άννα Τενέζη, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αναστασίας Τζενετζή-Αθηαινίτου, γεννήθηκε στην Ξάνθη από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ελληνική φιλολογία (τμήμα ψυχολογίας) και μετά το πέρας των σπουδών της πήγε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία μέσης παιδείας ως το 2004. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά και λοιπά είδη λόγου. Το 1985 κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το βιβλίο της «Καθώς μου φεύγεις». Είναι ερασιτέχνις φωτογράφος, έχει πάρει μέρος σε τρεις συλλογικές εκθέσεις και έχει κάνει οκτώ ατομικές.

Η έκθεση διαρκεί ως το τέλος Αυγούστου. Στον πολυχώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Μικρή πινακοθήκη της Φ.Ε.Ξ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της Φ.Ε.Ξ.» με έργα έχουν δωριστεί από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Παρουσιάζονται έργα των Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναΐδας Χουρσουντιαν, Άννας Τενέζη, Γιάννη Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλη, Ιωάννη Μητράκα, Κώστα Λαχά, Στάθη Κατσαρέλη, Ηλία Σκοντράνη, Σταύρου Παναγιωτάκη κ.α.

Διαρκεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

Πορτραίτο - έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει τη δουλειά μελών της. Πρόκειται για μικρές ενότητες με διαφορετικό ύφος και τεχνικές που αντανακλούν το στυλ της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. Το αποτέλεσμα είναι 24 φωτογραφίες και ένα video που σκιαγραφούν πρόσωπα αλλά και καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε.

Διαρκεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο κτήμα Βουρβουκέλη (Άβδηρα).

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις του ισογείου και του ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης, ενώ στο δεύτερο τμήμα του προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα - επαγγελματίες- εργατική τάξη». Τέλος, στην αυλή βρίσκονται τα δύο χαμάμ και το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή 09.30-14.30. Γενική είσοδος 2€.

Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη

Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτίρια αφηγούνται την ιστορία τους, το λιθόστρωτο οδηγεί μέσα στον χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.