XanTheater

 • Και τώρα πάλι μόνοι με τα δικά μας και την αμείλικτη καθημερινότητα...
 • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
 • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
 • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
 • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
 • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Προβολή της ταινίας "Ten minutes Mozart" της Lotte Reiniger με μουσική επί σκηνής και συναυλία με δύο βιολιά, διοργανώνει το βράδυ (21.00) της Κυριακής 15 Οκτωβρίου στο σπίτι πολιτισμού η Φ.Ε.Ξ., στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι".

Την ταινία θα "ντύσουν" μουσικά οι Στεφανία Σπύρη και Σπύρος Γκικόντης, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν συναυλία ως εξής:

 • Στεφανία Σπύρη: Paganini caprice no.20, Bach presto
 • Σπύρος Γκικόντης: Paganini caprice no. 13, 14, 23, 24
 • Σπύρος Γκικόντης και Στεφανία Σπύρη: «Duo για δύο βιολιά». Έργα των Βela Bartok, Jean-Marie Leclair και Πάρι Παρασχούδη.

Λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων θέσεων, η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25410 25421 και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Σχετικά με την ταινία και τη δημιουργό

H Lotte Reiniger (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Είναι εκείνη που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά πάνω σε μοτίβα του Μότσαρτ και τιμάται μέχρι και σήμερα από τους νέους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων.

Η ζωή της είναι συναρπαστική όσο και το έργο της. Ανήκοντας στον λογοτεχνικό κύκλο γύρω από τον Bertolt Brecht, γνώρισε στη δεκαετία του ’20 μεγάλες μορφές της τέχνης, μεταξύ άλλων τους László Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Carl Zuckmayer, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst. Συνεργάστηκε επίσης με τους Paul Wegener, Jean Renoir και Walter Ruttmann.

Η Lotte Reiniger δεν διακρίθηκε μόνον για τις κινηματογραφικές παραγωγές της, αλλά και για τη μαεστρία και την πείρα της στο θέατρο σκιών, για τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τη δραστηριότητά της στο θέατρο. Το κινηματογραφικό έργο της είναι συνυφασμένο με τα παραμύθια και τη μουσική. Με την αξεπέραστη τεχνική της και με λεπτό χιούμορ, σχεδίαζε και έκοβε ανάλαφρες χάρτινες σιλουέτες, δημιουργούσε αιθέρια πλάσματα που γλιστρούν και ελαφροπερπατούν στον χώρο με απόλυτη χάρη κι ομορφιά χωρίς ποτέ να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Το έργο της περιλαμβάνει μακροσκελείς σειρές που καταπιάνονται με θέματα όπως η εξέλιξη του αυτοκινήτου ή ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου, καθώς και περισσότερες από 120 κόπιες βασισμένες σε όπερες του Mozart.

Σε περιόδους κατά τις οποίες η Lotte Reiniger δεν είχε πρόσβαση στο κινηματογραφικό στούντιο και ειδικότερα μετά τον θάνατο του Carl Koch το 1963, έστρεψε την προσοχή της στο θέατρο σκιών. Δημιούργησε έργα για σκηνές διαφόρων μεγεθών. Ήδη το 1936 ταξίδεψε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του καραγκιοζοπαίχτη Αντώνιου Μόλλα. Εμπνευσμένη από όσα είχε δει, επέστρεψε στο Βερολίνο και δημιούργησε ένα θέατρο σκιών όπου δίνονταν παραστάσεις για παιδιά με θέματα από τον κόσμο των παραμυθιών. Στο Λονδίνο, συνεργάστηκε με το κουκλοθέατρο Hoggarth (Hoggarth Puppet Theatre) και δημιούργησε τα δικά της έργα για το θέατρο σκιών, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 περιόδευε εξοπλισμένη με μια μικρή επιτραπέζια σκηνή και έδινε παραστάσεις σε σχολεία. Δημιούργησε έργα για το θέατρο σκιών βασισμένα σε θέματα από τη βίβλο, που επίσης έγιναν αντικείμενο τηλεοπτικών παραγωγών για παιδιά.

Στην ταινία με τίτλο "Δέκα λεπτά Μότσαρτ", η αφήγηση συνδυάζει τις αυλικές καταβολές της "Μικρής νυχτερινής μουσικής" -της γνωστής σερενάτας του συνθέτη- με μία από τις άριές του.