XanTheater

  • Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Αντώνη Μουσαδέ, αλλά λίγο μετά από αυτό τι είναι αυτό;
  • Βία, τρομοκρατία και επιστροφή της δεξιάς στα μετεμφυλιακά ήθη της
  • Δυστυχώς το να γνωρίζεις πώς να γράψεις πέντε αράδες στα ελληνικά, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνεις δήμαρχος ελληνικής πόλης
  • 3.220 ευρώ για μία εμφάνιση τοπικού σχήματος στην Ξάνθη!
  • Ανακριβείς οι φήμες ότι θα μπει στον κόμβο της Σάρδεων μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας για όσους κυνηγάνε τα αδέσποτα
  • Αποκαλύφτηκε ποιος έκανε τη δωρεά για την περιβόητη "μεγάλη σημαία" στην Ξάνθη κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών...
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Δρώμενα του Βώλακα Δράμας, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stanley Donen, "Προβολές της Πέμπτης", λαογραφικές παρουσιάσεις, "Meetup στο μουσείο", βιβλιοπαρουσίαση και φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου περιλαμβάνει ο Ιανουάριος στη Φ.Ε.Ξ., ως εξής:

Δρώμενα του Βώλακα Δράμας

Σάββατο 6 ως και Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Τα δρώμενα του Βώλακα αποτελούν τοπικές παραλλαγές του εθίμου των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με εκπληκτική ζωντάνια κι αυθεντικότητα. Τα έθιμα αυτά, χαντέτια στη ντόπια διάλεκτο, συνεχίζουν την πορεία τους πάνω στον πανάρχαιο διονυσιακό λατρευτικό κύκλο μετά τις χειμερινές τροπές του Ήλιου και φέρουν μέσα στον πνεύμα τους ίχνη των ρωμαϊκών Σατουρναλίων και των βυζαντινών Καλένδων, υπό τους μεθυστικούς ήχους της μουσικής παράδοσης του τόπου μας όπως αυτή παίζεται με τη γκάιντα, το νταχαρέ και τη λύρα.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stanley Donen

Τις Τρίτες 9, 16, 23 και 30 Ιανουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο του κύκλου "Ο κινηματογράφος των δημιουργών".

Ο Stanley Donen (1924-) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης και χορογράφος του οποίου τα πιο διάσημα έργα είναι το "Τραγουδώντας στη βροχή" και "Στην πόλη". Έλαβε τιμητικό βραβείο Oscar το 1998 για το σύνολο του έργου του και ένα Χρυσό Λεξικό Καριέρας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2004. Χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς των μούζικαλ» του Χόλυγουντ. Ο Ντόνεν πιστώνεται με τη μετάβαση των μουσικών ταινιών του Χόλυγουντ από τα ρεαλιστικά δράματα του παρασκηνίου σε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή τέχνης, στην οποία τα τραγούδια εμφανίζονται ως μια φυσική συνέχεια της ιστορίας. Είναι ο τελευταίος εν ζωή σκηνοθέτης της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Τις Πέμπτες 11 και 18 Ιανουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο.

Λαϊκά έθιμα του Δωδεκαημέρου, των γιορτών και του Γενάρη

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με την υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας του Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου

"Meetup στο μουσείο"

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Meetup- «Music writes with you». Η μουσική είναι κινητήριος δύναμη, ενεργοποιεί το μυαλό σου και σου ξυπνά ένα σωρό ιστορίες. Κλείσε τα μάτια, αφέσου στη μουσική και έπειτα βάλε τις λέξεις να χορέψουν στο χαρτί.

"Με 24 γράμματα και όχι μόνο"

Σάββατο 20 Ιανουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Παρουσίαση του βιβλίου του Hervé Georgelin «Σμύρνη: Από τον κοσμοπολιτισμό ως τους εθνικισμούς».

4ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Πέμπτη 25 μέχρι και Δευτέρα 29 Ιανουαρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με το αμερικανικό προξενείο και το "Youth lab" Ξάνθης, μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Παρουσίαση του μουσείου και των δράσεών του.