XanTheater

  • Απέραντος σκουπιδότοπος είσοδοι πολυκατοικιών, καταστήματα και δρόμοι, από εκείνους που θέλουν να... νοικοκυρέψουν την πόλη
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις με τίτλο "Σκίζομαι για την πόλη μου", στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος "Εκλογές είναι, θα περάσουν"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Ομιλία «Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής» από την καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της μουσικής» Αναστασία Σιώψη, διοργανώνεται από τη Φ.Ε.Ξ. το απόγευμα (20.00) της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, στο πλαίσιο του φετινού 13ου κύκλου "Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι".

Η μουσική είναι μια γλώσσα που απευθύνεται στην ακοή και καλλιεργεί τον τρόπο που συνδεόμαστε με αυτή την πλευρά της ανθρώπινης εμπειρίας. Επίσης, είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολιτισμικά προσδιορισμένη. Η εξερεύνηση της σύνδεσης της μουσικής ως κοινωνικής δραστηριότητας, με το πνεύμα των εποχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας, μπορεί να εμπλουτίσει την καλλιέργειά μας ως πολιτισμικά όντα και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Ως είδος τέχνης, η επαφή μας με τη μουσική μέσα από την εκπαίδευση συμβάλλει στην εξοικείωση με ηχητικούς κόσμους εξίσου σημαντικούς με αυτούς της γλώσσας, δίνοντάς μας τρόπους επαφής με τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και με τις βαθύτερες πολιτισμικές δομές της κοινωνίας μας.

Στόχος μου είναι να μιλήσω για τη μοναδικότητα και άρα την αναγκαιότητα της μουσικής στον πολιτισμό και στις ζωές μας, θέτοντας ερωτήματα όπως το τι είναι μουσική, τι μπορεί να εκφράζει και με ποιούς τρόπους, ποιος είναι ο πολιτισμικός της ρόλος, τι είναι το "ύφος/στιλ" στη μουσική και αν έχει σχέση με το ύφος σε άλλες τέχνες των ίδιων εποχών, και να το κάνω αυτό χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την έντεχνη μουσική ως ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αναστασία Σιώψη

Η Αναστασία Σιώψη είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της μουσικής». Επίσης, διδάσκει «Ιστορία των τεχνών στην Ευρώπη», σπουδές στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει πτυχίο Αρχιτεκτονικής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης). Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι κυρίως για τη γερμανική ρομαντική μουσική, ιδιαίτερα τα μουσικά δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, για θέματα αισθητικής της μουσικής κυρίως σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και για τη νεοελληνική λόγια μουσική, ιδιαίτερα το έργο του Μανώλη Καλομοίρη και ζητήματα αισθητικά και ιδεολογικά της εποχής της Εθνικής Μουσικής Σχολής, τις Ελληνίδες συνθέτριες, καθώς και για τη μουσική σε μορφές αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος στη νεότερη Ελλάδα.

Έχει συγγράψει τις μονογραφίες με τίτλους "Τρία δοκίμια για τον Μανώλη Καλομοίρη", "Η μουσική στην Ευρώπη του δέκατου ένατου αιώνα", "Η νεοελληνική πολιτισμική φυσιογνωμία μέσα από τον ρόλο της μουσικής σε αναβιώσεις του αρχαίου δράματος - Μουσικές διαδρομές ως αντανακλάσεις της αρχαίας στη νεότερη Ελλάδα" και "Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Δοκίμια για την αισθητική του έργου του". Είναι συνεκδότρια του ηλεκτρονικού διεθνούς μουσικολογικού περιοδικού με τίτλο «Ελληνικό περιοδικό για τη μουσική, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (Hellenic journal of music, education andculture (HeJMEC)» μαζί με τον prof. G. Welsh (University of London), έκδοση Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Μουσικολογικού Συλλόγου.

 

Καλαϊδόπουλος