XanTheater

 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
 • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
 • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
 • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
 • Για την ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου ο χρόνος σταμάτησε στο 2017...
 • Η βασίλισσα του καρναβαλιού κεντρικό θέμα συζήτησης σε κομμωτήρια και καφενεία
 • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Δύο χρόνια επίσημης λειτουργίας συμπληρώνει το Σάββατο 13 Μαΐου ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης "Μαζί" που υφίσταται με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, λειτουργώντας από τις 20 Μαρτίου φέτος το παντοπωλείο του στην οδό Αγίου Ελευθερίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων, το indexanthi.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Παναγιώτη Φιλιππίδη, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων και έδωσε το στίγμα της προσπάθειας για το παρόν και το μέλλον. Παραθέτουμε ένα απάνθισμα των λεγομένων του:

 • Πρόκειται για συνεταιρισμό και ο πρώτος στόχος ήταν ν' ανοίξουμε ένα παντοπωλείο και να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Να παίρνουμε από εκεί τα είδη πρώτης ανάγκης και να μην πηγαίνουμε σε αλυσίδες super markets και πολυκαταστήματα, να μην φεύγουν τα χρήματα εκτός πόλης αλλά να μένουν στον τόπο μας. Και να στηρίξουμε ντόπιους παραγωγούς, ελέγχοντας και την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων, ξέροντας τι τρώμε και πόσο το πληρώνουμε.

Ανοίξαμε το μαγαζί –όχι με τις προϋποθέσεις που θέλαμε- και προσπαθούμε να αυξήσουμε τη γκάμα των προϊόντων μας. Το ζητούμενο είναι τα κεφάλαια. Είμαστε περίπου 160 άτομα μέχρι τώρα, έχοντας βάλει καθένας από πενήντα ευρώ. Το μαγαζί είναι μη κερδοσκοπικό. Στόχος είναι να καλύπτει τα έξοδά του και αν υπάρχουν κέρδη, τότε θα επεκτείνεται το μαγαζί, θα εξοπλίζεται καλύτερα και θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και αργότερα μπορούμε να περάσουμε και σε άλλες δραστηριότητες σαν συνεταιρισμός.

 • Έχουμε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες παίρνοντας από κοινού τις αποφάσεις μας, καθώς οποιοδήποτε μέλος μπορεί να συμμετέχει σ' αυτές και να λέει τη γνώμη του. Ανά τρεις μήνες περίπου γίνεται γενική συνέλευση και ενημερώνουμε για όλα τα ζητήματα, προσπαθώντας όσο μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Κάθε άτομο είναι μία ψήφος και βασιζόμαστε στις σύγχρονες αρχές των συνεταιρισμών (εθελοντισμός, οικονομική συμμετοχή, δημοκρατικός έλεγχος, εκπαίδευση μελών, συνεργασία με άλλους και ενδιαφέρον για την κοινότητα). Λειτουργώντας με αυτές τις αρχές μπορούν να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί και όχι συγκεντρωτικά και ελεγχόμενοι από αλλού.
 • Σκοπός μας είναι να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης, από κάτω προς τα πάνω. Να συζητάμε, να συνεννοούμαστε και να πράττουμε ως πολίτες για το κοινό όφελος. Γι' αυτό είμαστε και άτομα από διαφορετικούς χώρους.

Ο κόσμος είναι θετικός αλλά δεν ανταποκρίνεται όπως θα περιμέναμε. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, αλλά και ο συνεταιρισμός δεν χτυπάει καλά στο αυτί, μετά και από τις εμπειρίες που υπάρχουν από τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον να γραφτούν στον συνεταιρισμό αλλά τελικά πρέπει να τους κυνηγάς.

 • Στο προσεχές μέλλον πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες σε απορρυπαντικά και είδη ψυγείου (τυροκομικά, αλλαντικά κ.α.) και εκεί προσβλέπουμε.
 • Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να μας γνωρίσει και να γίνει μέλος του συνεταιρισμού ώστε να μπορέσει να επεκταθεί. Δεν είναι θέμα μιας ομάδας αλλά όλης της κοινωνίας. Αν το καταλάβουμε θα έχουμε πολλά οφέλη. Ευελπιστούμε σύντομα να κάνουμε και επίσημα εγκαίνια του καταστήματος.