XanTheater

  • Προς δήμο Ξάνθης (αλλά και άλλους εγγράμματους): Πόλη με κεφαλαίο το αρχικό είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους. Όλες οι άλλες γράφονται με μικρό (πεζό), της Ξάνθης μη εξαιρούμενης
  • Και η "Εβροφάρμα" στη μαύρη λίστα του Ε.Φ.Ε.Τ. πλάι στα "Lidl"
  • Για μεγάλο διάστημα δεν αναρτούσαν στη σελίδα του δήμου Τοπείρου. Από τις 9 Μαρτίου και μετά αναρτούν όπως να 'ναι!
  • Κανένα σχόλιο από τους εντεύθεν ομνύοντες στον "πρόεδρο"; Δεν συνέβη απολύτως τίποτε με τον Σαββίδη;
  • Καφρίλα: "Άγνωστοι" ξήλωσαν δέντρα που φύτεψε ο δήμος Ξάνθης στην Τσιμισκή!
  • ...κι όποιος γουστάρει, εισβάλει σε όποιες σελίδες του facebook (άλλων) βρει μπροστά του και διαφημίζει την πραμάτεια του. Σχετική ή άσχετη, ενδιαφέρουσα ή παγερά αδιάφορη, ορθογραφικά σωστή ή για γέλια
  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...

Myblogs.gr

Στον ορεινό μειονεκτικό δήμο Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ζουν 1.200 καπνοπαραγωγοί που παλεύουν να παραμείνουν στο επάγγελμα. Η καλλιεργήσιμη γη αποτελεί μόλις το 25% των εδαφών στην περιοχή.

«Βασική καλλιέργεια των αγροτών είναι ο μπασμάς, αλλά οι καπνοπαραγωγοί μειώνονται και στρέφονται στην κτηνοτροφία. Έχουμε 50.000 μικρά ζώα και περίπου 8.000 μεγάλα», περιγράφει ο δήμαρχος Τζεμίλ Καπζά. «Ο δήμος µας δεν έχει κανένα αρδευτικό σύστημα, µε αποτέλεσμα οι καπνοκαλλιεργητές να καλλιεργούν πολύ ποιοτικό προϊόν, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες». Τονίζει ότι ο καπνός αποτελεί μέρος της κουλτούρας του πληθυσμού και ζητάει στήριξη για τον «μπασμά της Θράκης που έχει παγκόσμια ζήτηση». Υποστηρίζει ότι η ενίσχυση του καπνού θα βοηθήσει να συγκρατήσουν τους νέους στον τόπο τους, καθώς υπάρχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.

Σε συνεργασία µε το Δ.Π.Θ. έχει γίνει µια προμελέτη που εντοπίζει έξι σημεία όπου μπορούν να γίνουν αρδευτικά έργα, αλλά καθίστανται κοστοβόρα γιατί βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές. «Στόχος µας είναι να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για να προχωρήσουμε σε προγραμματικές συμβάσεις µε τα αρμόδια υπουργεία». Τα έργα έχουν δυνατότητα άρδευσης 600 έως 2.000 στρεμμάτων. Ο κ. Καπζά βλέπει τις εναλλακτικές καλλιέργειες ως µια λύση στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. «Τα τελευταία χρόνια τρεις-τέσσερις παραγωγοί στράφηκαν στο κάστανο. Έχουν άριστη ποιότητα, αλλά μικρή ποσότητα. Άλλοι έβαλαν καρυδιές. Τα συγκεκριμένα προϊόντα ευνοούνται από το υψόμετρο».

Προσθέτει ότι στον δήμο απαιτούνται και αντιπλημμυρικά έργα. «Οι οικισμοί µας είναι ορεινοί κι έχουν ποτάμια και χειμάρρους που είναι επικίνδυνα. Φέτος ολοκληρώθηκε ένα αντιπλημμυρικό στον Εχίνο που θωρακίζει τον οικισμό κι επιτρέπει στους παραγωγούς την πρόσβαση σε αγροτεμάχια και ποιμνιοστάσια». Επιδιώκει να πραγματοποιηθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο στη Σμίνθη.

Μαρία Αμπατζή - "Ύπαιθρος"