XanTheater

 • Για να δούμε πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η... "κατασκευή της τοποθεσίας web" του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
 • ...και ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά διάφοροι απίθανοι και... πιθανοί τύποι φωνάζοντας "φύγετε όλοι, ήρθαμε εμείς και θα κάνουμε τους δήμους της Ξάνθης παραδείσους"!
 • Ξανθιώτικο ίδρυμα δεν περιορίζεται στο κάκιστο "μαύρο χιούμορ" σε αναρτήσεις του στο facebook, αλλά κάνει like στον εαυτό του και αναρτά και τρία "σχόλια" με ξεκαρδιστικό γέλιο! Το λες και απόλυτο ξεπεσμό...
 • Επανήλθε, λέει, η (σχεδόν μονίμως) "πεσμένη" ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου. Ε, και; Ποια η διαφορά;
 • ...και κάποτε να μάθουμε πως δεν είναι πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά πυροσβεστικό σώμα
 • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
 • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου το δεύτερο μέρος ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος προγράμματος ανταλλαγής μαθητών μεταξύ των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (Δ.Ε.Ν.) του Κέντρου Στήριξης του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» και της σχολής «Hill» με τίτλο «Θράκη καλεί Αθήνα».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο διάστημα 4-7 Απριλίου και αφορά στη φιλοξενία δώδεκα μαθητών της πέμπτης δημοτικού στην Ξάνθη και στις εγκαταστάσεις του τοπικού ΚεΣΠΕΜ, σαν συνέχεια της επίσκεψης των Ξανθιωτών μαθητών στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό.

«Αυτή τη φορά οι νέοι αντάλλαξαν ρόλους, καθώς δώδεκα παιδιά των Δ.Ε.Ν. ανέλαβαν το ρόλο του "οικοδεσπότη", φιλοξενώντας και ξεναγώντας δώδεκα παιδιά από την Αθήνα στον δικό τους τόπο. Τα παιδιά της σχολής "Hill" έφεραν μαζί τους τη φρέσκια ματιά του ταξιδευτή» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚεΣΠΕΜ, όπου αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Το πρόγραμμα της ανταλλαγής ξεκίνησε με τη «συνάντηση-γέφυρα του αλμυρού με το γλυκό». Δοκιμάσαμε αλμυρές γεύσεις που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των παιδιών των Δ.Ε.Ν. που συναντήθηκαν με τις γλυκές γεύσεις που έφεραν μαζί τους από την Αθήνα οι ταξιδιώτες μας. Ο σοφράς αυτός έγινε η αφορμή να γευτούμε νέες εμπειρίες, διαφορετικές κουλτούρες, φιλίες, συναισθήματα.

Με τη ματιά των συνεργατών των Δ.Ε.Ν.

Βολτάροντας στα σοκάκια της πόλης και στις όχθες του Νέστου ανακαλύψαμε κοινά βιώματα και ρίζες και όλοι μαζί πλέξαμε διαπολιτισμικά μονοπάτια. Η ονομασία της ανταλλαγής «Γέφυρες» συμβολίζει το γεφύρωμα της διαφορετικής κουλτούρας, γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού.

Όπως ήταν καθισμένα όλα τα παιδιά στο πάτωμα του αεροδρομίου την ώρα του αποχαιρετισμού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τα χέρια δεμένα σε κύκλο, είχαν δώσει μια υπόσχεση να ξαναβρεθούν. Η επιθυμία τους αυτή πραγματοποιήθηκε και η Θράκη κάλεσε την Αθήνα. Και η γέφυρα αυτή έγινε η αφορμή για μια καινούρια αρχή!

Χτίζοντας γέφυρες, χάνεται η απόσταση

Στη Θράκη, στα πλαίσια του προγράμματος για τη εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας, γίνεται κάθε χρόνο ημερήσια κατασκήνωση στις όχθες του Νέστου. Στην κατασκήνωση μετέχουν παιδιά και έφηβοι της μειονότητας και της πλειονότητας που είναι μέλη των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων, των Δ.Ε.Ν. όπως τα αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά της σχολής «Hill» κάνουν τη δική τους ημερήσια κατασκήνωση στη Σαλαμίνα. Έτσι οι δύο ομάδες συνεννοήθηκαν να κάνουν κοινό πρόγραμμα για μια εβδομάδα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ανταλλάσσουν εμπειρίες, δημιουργικές ιδέες και δραστηριότητες

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Συνεργάτες των Δ.Ε.Ν., μέλη της μειονότητας και της πλειονότητας, κατέβηκαν στην Αθήνα να γνωρίσουν από κοντά τους εκπαιδευτικούς της σχολής «Hill» και στη συνέχεια μια ομάδα δεκαοκτώ παιδιών και εμψυχωτών από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τα Φίλια και το Άκαρπο, επισκέφθηκε για τέσσερις μέρες (από τις 20 μέχρι τις 24 Μαρτίου) την Αθήνα.

Οι οικοδεσπότες, τα παιδιά της σχολής «Hill», περίμεναν με ενθουσιασμό τα παιδιά Γ’, Δ’, Ε΄ και Στ΄ δημοτικού από τη Θράκη. Το πρόγραμμα των πέντε ημερών ήταν γεμάτο περιπέτεια, παιχνίδια, νέα ερεθίσματα, ευκαιρία για καινούργιες φιλίες και για την ανάπτυξη δημιουργικότητας. Οι δράσεις εμψύχωσης δημιούργησαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο παιδιά, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές / συνεργάτες του προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα. Ένας άλλος προκλητικός κόσμος άνοιξε και για τις δυο ομάδες.

Το σύμβολο που είχε τον κεντρικό ρόλο ήταν οι «Γέφυρες», που εξάλλου έδωσαν και το όνομά τους στη δράση. Γεφυρώθηκε το άγνωστο με το γνώριμο, τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων της Θράκης με τη σχολή «Hill», οι διαφορετικές γλώσσες και η διαφορετική θρησκεία, οι διαφορετικοί πολιτισμοί.

Με τη ματιά των συνεργατών της σχολής «Hill»

Η δουλειά που αναλάβαμε -το χτίσιμο μιας γέφυρας- κάθε άλλο από απλή και εύκολη ήταν. Τις λίγες αυτές ημέρες, μικροί και μεγάλοι νιώσαμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, συχνά αντίθετα μεταξύ τους. Τον ενθουσιασμό μιας καινούργιας γνωριμίας αλλά και την αμηχανία που αυτή φέρει, τη χαρά του μοιράσματος αλλά και την πίεση που δημιουργεί η υποχρέωση, την προσδοκία της πρωτόγνωρης εμπειρίας αλλά και την απογοήτευση όταν αυτή βιωθεί με διαφορετικό από τον αναμενόμενο τρόπο.

Έχοντας ως βάση τις οργανωμένες δράσεις των ημερών, προσπαθήσαμε με τα παιδιά να εντοπίσουμε και να επεξεργαστούμε πολλά από τα παραπάνω. Τα παιχνίδια, οι περιηγήσεις στην πόλη, οι εξερευνήσεις, το φαγητό γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, οι συζητήσεις, οι ανταλλαγές, οι ιστορίες, τα δώρα, το μοίρασμα του θρανίου στην τάξη, η εμπειρία του ύπνου σε κοινό χώρο, η υποδοχή και ο αποχαιρετισμός, στάθηκαν σημαντικές εμπειρίες γνωριμίας, κατανόησης και αλληλοεκτίμησης. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων μας ήταν διαφορετικά, ωστόσο -όπως διαπιστώσαμε- πάρα πολλά άλλα είναι κοινά. Μιλήσαμε για τη σημασία μιας στάσης ανοιχτής και θετικής στις διαφορές. Αποχαιρετώντας τους φίλους μας στο αεροδρόμιο συμφωνήσαμε όλοι ότι η γέφυρά μας χτίστηκε, ο στόχος μας μοιάζει να πέτυχε!

Για την ιστορία παραθέτουμε το πρόγραμμα του τετραημέρου στην Ξάνθη:

Σάββατο 4 Απριλίου

 • 08:40-14:00: "Ταξιδεύουμε!" (ταξίδι ομάδας Hill)
 • 12:30-14:00: "Φτάνουν οι φίλοι μας!" (προετοιμασία υποδοχής της ομάδας Hill)
 • 14:00-14:30: "Καλώς ήρθατε, καλώς σας βρήκαμε!" (αντάμωμα ομάδων στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, συνοδεύουμε τους φίλους μας στο ξενοδοχείο «Ορφέας»)
 • 14:30-16:00: "Σαν στο σπίτι μας" (ομάδα Hill: τακτοποίηση στα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Ορφέας» / ομάδα Δ.Ε.Ν.: ετοιμασία χώρου ΚεΣΠΕΜ)
 • 18:00-20:00: "Η γέφυρα του αλμυρού-γλυκού στα Δ.Ε.Ν.!" (τρώμε και διασκεδάζουμε παρέα).

Κυριακή 5 Απριλίου

 • 11:00: "Ραντεβού στο μεγάλο ρολόι" (κεντρική πλατεία)
 • 11:30-12:30: "Ρίζες, οι φιγούρες του χτες" (επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο)
 • 12:30-14:30: "Βολτάροντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης" (ψάχνουμε το σπίτι της γιαγιάς Ρεϊχάν και τρώμε με θέα την πόλη)
 • 15:00-18:00: "Πλέκοντας διαπολιτισμικά μονοπάτια, δημιουργούμε τις φιγούρες μας".

Δευτέρα 6 Απριλίου

 • 11:00: "Δ.Ε.Ν. πάμε στο Νέστο!" (αναχώρηση για Νέστο-Γαλάνη)
 • 12:00-18:00: "Ένα ποτάμι, πολλές διαφορετικές ροές" (σε δικό μας χρόνο, με δικό μας τρόπο)
 • 18:00: "Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω" (επιστροφή στην Ξάνθη).

Τρίτη 7 Απριλίου

 • 10:30: "Ραντεβού στο μεγάλο ρολόι" (κεντρική πλατεία)
 • 11:00-12:30: "Βόλτα στο εργαστήρι σκιών" (παρέα στο εργαστήρι του κ. Τριαντάφυλλου)
 • 13:00-16:00: "Όλοι μαζί Δ.Ε.Ν.άκια, παρέα με τις φιγούρες μας" (τρώμε μαζί και δημιουργούμε τα παραμύθια μας στο ΚεΣΠΕΜ)
 • 16:00-18:00: "Παρέα στον Ορφέα" (βοηθάμε τους φίλους μας να κλείσουν τις βαλίτσες τους και ανακαλύπτουμε τι άλλο παίρνουμε μαζί μας)
 • 18:00: "Γεια χαρά! Καλή μας αντάμωση!" (αναχώρηση για αεροδρόμιο Καβάλας).