XanTheater

• Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Αντώνη Μουσαδέ, αλλά λίγο μετά από αυτό τι είναι αυτό;
  • Βία, τρομοκρατία και επιστροφή της δεξιάς στα μετεμφυλιακά ήθη της
  • Δυστυχώς το να γνωρίζεις πώς να γράψεις πέντε αράδες στα ελληνικά, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνεις δήμαρχος ελληνικής πόλης
  • 3.220 ευρώ για μία εμφάνιση τοπικού σχήματος στην Ξάνθη!
  • Ανακριβείς οι φήμες ότι θα μπει στον κόμβο της Σάρδεων μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας για όσους κυνηγάνε τα αδέσποτα
  • Αποκαλύφτηκε ποιος έκανε τη δωρεά για την περιβόητη "μεγάλη σημαία" στην Ξάνθη κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών...
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Παραθέτουμε δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης αναφορικά με την απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 15 Ιουλίου (ημέρα που έχει αποφασιστεί άνοιγμα των καταστημάτων) και τις δύο απολύσεις εργαζομένων της "e-Value" το προηγούμενο διάστημα:

"Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία"

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου βιώνουν καθημερινά την εκμετάλλευση στο πετσί τους με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τα σπαστά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πίεση, τη δουλειά τις Κυριακές και τους άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από τα 180-200 ευρώ για τους νέους κάτω των 25.

Οι κυβερνήσεις, χθεσινές και σημερινές, έβαλαν όλες το χέρι τους για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, γιατί αυτή ήταν και είναι η εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Τη σχεδιάζουν χρόνια, νομοθετούν υπέρ της με τελευταίο νόμο το άνοιγμα των 32 Κυριακών. Η εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών και των 64 ωρών είναι στόχος του μεγάλου κεφαλαίου για την πλήρη απελευθέρωση εμπορίου και υπηρεσιών, έτσι ώστε να έχουν λυμένα τα χέρια τους για χρήση της εργατικής δύναμης ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο 24ωρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στον κλάδο του εμπορίου τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσει κανείς αυτά που δεν δηλώνονται. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι υπερωρίες, η δουλειά και την Κυριακή, είναι από τους βασικούς παράγοντες για αυτή την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το χειρότερο, τους μισθούς τους να μειώνονται, τα δικαιώματα τους να πετσοκόβονται, να χρησιμοποιούνται μέσα στους χώρους δουλειάς όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Έχουν όμως και πείρα πλέον από τη λεγόμενη ανάπτυξη. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυξάνουν τα κέρδη τους και αυτό το κάνουν πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, στα ψίχουλα που δίνουν.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! Μόνο οργανωμένα και αποφασιστικά μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Μόνο με την πάλη μέσα από το ταξικό μας σωματείο, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων μπορούμε σήμερα να διεκδικήσουμε πίσω όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, να ανοίξουμε δρόμο για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπου θα δουλεύουμε με δικαιώματα.

Η Κυριακάτικη αργία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν τους τη χαρίζουμε! Είναι κρίκος σε μια αλυσίδα αιτημάτων που οφείλουμε να παλέψουμε. Ο ελεύθερος χρόνος, η ξεκούραση, τα ρεπό, το δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας να βλέπει και να περνάει χρόνο με τα παιδιά της, είναι και αυτά αδιαπραγμάτευτα! Δεν θα τους αφήσουμε να τα πάρουν για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω την κερδοφορία τους.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου, όπου έχει αποφασιστεί άνοιγμα των καταστημάτων, δίνουμε την απεργιακή μάχη με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία»! Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, αλλά και με εργαζόμενους από άλλους κλάδους καθώς η αντιλαϊκή πολιτική και η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας κάνει και τις δικές τους ζωές χειρότερες. Ο εχθρός είναι κοινός, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές! Βάζουμε μπροστά και παλεύουμε τα δικά μας αιτήματα :

• Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των Σ.Σ.Ε. για τους εμποροϋπαλλήλους
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού χιλίων ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μήνες μετά. Ένα χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τις απολύσεις στην "e-Value"

Συναδέλφισσες/οι

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης καταγγέλλει την απόλυση δύο εργαζόμενων το προηγούμενο διάστημα από την εργοδοσία της "e-Value". Οι συναδέλφισσες ήταν οκτάωρες αορίστου χρόνου και αυτό επιβεβαιώνει την πάγια τακτική της εταιρείας τα τελευταία χρόνια με διάφορους τρόπους να προσπαθεί να απαλλαγεί από τους παλιούς εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, παλιές συμβάσεις, με στόχο να προσλαμβάνει καινούριους με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των μηνιαίων συμβάσεων με εξάωρα των τριακοσίων και των 360 ευρώ. Το πρόσχημα είναι πάντα ότι δεν πιάνονται οι στόχοι… Πάνω σε αυτό το πρόσχημα πατάει και αυξάνει την εντατικοποίηση, την αφόρητη πίεση μέσα στο χώρο δουλειάς.

Αυτό που πρέπει να μας είναι καθαρό είναι ότι τα επιχειρηματικά πλάνα των εργοδοτών, η συνεχής αύξηση της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους, είναι ασυμβίβαστα με τη δική μας ευημερία! Αντίθετα, προϋποθέτουν πάντα χτύπημα των δικαιωμάτων μας με απολύσεις, εργολαβίες, ελαστικά ωράρια, μειώσεις μισθών. Έτσι εξασφαλίζουν τα κέρδη τους, την «ανάπτυξή» τους! Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές σε όλα αυτά. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη οργάνωση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν στην "e-Value", ανεξάρτητα από το αν είναι οκτάωροι ή εξάωροι, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, από εργολαβική ή όχι. Η οργάνωση στο ταξικό σωματείο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων που δίνει τη μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όχι στο φόβο και στη μοιρολατρία! Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! Στην εργοδοσία που κάνει καψόνια για να πιάνονται οι στόχοι της, που δε διστάζει να στείλει στις ουρές της ανεργίας κόσμο για να εξασφαλίζει τα τεράστια κέρδη της. Κάνουμε πράξη τον μεγαλύτερο φόβο τους. Η απάντησή μας στις απολύσεις των συναδέλφων μας πρέπει να είναι η οργάνωση.

• Stop στις απολύσεις!
  • Πενθήμερο και οκτάωρο για όλους τους εργαζόμενους
  • Κανείς κάτω από 751 ευρώ
  • Πάλη για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Έλα τώρα σε επαφή με το σωματείο μας – Γίνε μέλος του.