Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αποδέκτες τον Ο.Η.Ε., τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ιταλίας, με αίτημα να μην επιτραπεί η απόρριψη 800 τόνων χημικών όπλων στη Μεσόγειο.
Όπως τονίζεται στην online συλλογή υπογραφών, «ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχει αναλάβει την καταστροφή των περίπου 1.400 τόνων των συριακών χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014. Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, η Αμερική πρότεινε τη χρησιμοποίηση του Συστήματος Υδρόλυσης που έχει αναπτύξει για την αδρανοποίηση και απόρριψη 800 τόνων από τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα (δυτικά τη Κρήτης), τη Μάλτα και την Ιταλία. Το πρώτο φορτίο χημικών έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία όπου θα μεταφορτωθεί στα αμερικάνικα πλοία για να ξεκινήσει η διαδικασία σύντομα».
Ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της υδρόλυσης για να εξουδετερώσει χημικά όπως το σαρίν, το αέριο μουστάρδας και το θειάφι, ενώ τα κατάλοιπα-υπολείμματα αυτής της διαδικασίας είναι τοξικά απόβλητα. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι καταστροφικές για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, για τους ανθρώπους και την οικονομία, καθώς η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με πολύ αργό ρυθμό ανανέωσης υδάτων.
Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία «καλούν τον διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (O.P.C.W.) να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για την αδρανοποίηση και απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ιταλίας να μην επιτρέψουν αυτή τη καταστροφική διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο την ευημερία των μεσογειακών και ευρωπαϊκών κοινωνιών και των οικοσυστημάτων».
Η συλλογή των υπογραφών γίνεται εδώ.