“Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού“, αναφέρει η Ε.Σ.Ε.Ε. Η τιμή του χοιρινού είναι αυξημένη κατά 17,65%, οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα, συνεπώς -σύμφωνα με την Ε.Σ.Ε.Ε.- η αύξηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φαινόμενα εισαγόμενου πληθωρισμού και περιορισμένης προσφοράς που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των κρεάτων.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται συνήθως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η τιμή των γλυκισμάτων εμφανίζει μείωση 4,78%, αντισταθμίζοντας σε ένα βαθμό τις αυξήσεις στο κρέας. Τα λαχανικά-φρούτα (+0,70%), όπως επίσης και τα προϊόντα super marke (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις και επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσο και του αντίστοιχου μοναδιαίου. Συνολικά, από τα δεκαεπτά προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες, τα οκτώ εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα εννιά υποχώρηση.