INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ο λόγος που “την έκαναν” οι χρυσοθήρες από τη Χαλκιδική

Μια ματιά στα γραφήματα της φωτογραφίας είναι αρκετή για να πείσει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο για τον λόγο που η “Eldorado Gold” ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα και έστειλε στην κυβέρνηση ένα ιταμό τελεσίγραφο, ότι αν εντός τριμήνου δεν της προσφέρει ένα αποικιοκρατικό καθεστώς (πλήρη εξαίρεση από τους ελληνικούς νόμους), θα τα μαζέψει και θα φύγει.

Το πρώτο γράφημα δείχνει τη διακύμανση της τιμής του χρυσού κατά την τελευταία πενταετία και το δεύτερο τη διακύμανση της τιμής του χαλκού (που επίσης παράγεται από τα μεταλλεία της εταιρίας στη Χαλκιδική). Η κατρακύλα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Δεν μιλάμε για κάποια παροδική πτώση, αλλά για καταβαράθρωση, η οποία συνεχίζεται. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, στις 17 Γενάρη του 2011 η τιμή του χρυσού ήταν 43.738 δολάρια το κιλό και στις 14 Γενάρη του 2016 έχει κατρακυλήσει στα 34.800 δολάρια το κιλό. Μιλάμε για μείωση τιμής 20,4%. Η σύγκριση αυτή είναι απατηλή, γιατί έκτοτε η τιμή του χρυσού ανέβαινε. Αν κάνουμε σύγκριση της σημερινής τιμής με την τιμή του Σεπτέμβρη 2011, που έπιασε ταβάνι, θα διαπιστώσουμε ότι η μείωση αγγίζει το 42%. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με την τιμή του χαλκού.

Ποιος καπιταλιστής θα έριχνε λεφτά για επενδύσεις ενόψει μιας τέτοιας κατάστασης; Το ρίσκο θα ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός κλυδωνίζεται και πάλι και οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Φυσικά, ένας όμιλος σαν την “Eldorado Gold” δεν εγκαταλείπει ό,τι έχει επενδύσει. Το αφήνει «εν υπνώσει», απολύει το προσωπικό και εκβιάζει για περισσότερα προνόμια, έτσι που όταν η επένδυση αποβεί και πάλι συμφέρουσα να μπορέσει να ξεκινήσει με προοπτική ψηλότερου ποσοστού κέρδους. Φυσικά, γίνονται και τα παρασιτικά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο, στα οποία συνήθως πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι και τα διοικητικά στελέχη της εταιρίας.

Όλα αυτά τα ξέρει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο Σκουρλέτης το παίζει «μάγκας και βαρύς» απέναντι στην εταιρία. Οι Τσιπροκαμμένοι βρήκαν μια ευκαιρία για ανέξοδη κοινωνική δημαγωγία. Γιατί μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο των χρυσοθήρων στις Σκουριές. Οι προσφυγές τους στο ΣτΕ παρακάμπτονταν και η εταιρία συνέχιζε κανονικά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τώρα τράβηξε από το συρτάρι του ο Σκουρλέτης τα πρόστιμα ύψους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν καταλογίσει στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» από το 2012 μέχρι το 2014. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξέρουμε τι έκαναν. Είχαν επιβάλει καθεστώς κατοχής στα χωριά που αγωνίζονταν και οι υπουργοί τους προσκυνούσαν τους χρυσοθήρες. Η «πρώτη φορά Αριστερά» γιατί έκανε το ίδιο επί ένα χρόνο (με Λαφαζάνη και Σκουρλέτη) και «θυμήθηκε» τα πρόστιμα όταν η “Eldorado Gold” επιχείρησε να την πλήξει πολιτικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Για τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης δε χρειάζεται να πούμε τίποτα. Έσπευσαν να συνταχθούν με τους χρυσοθήρες, όπως και οι πουλημένοι εργατοπατέρες της Γ.Σ.Ε.Ε. Όσο για τον Περισσό, μίλησε μόνο για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, κάνοντας γαργάρα την περιβαλλοντική καταστροφή.

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση και ομόφωνη πρόταση των περιφερειαρχών της βόρειας Ελλάδας για το θέμα των διοδίων

Super User

Οδηγός αναγνώρισης ειδών του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ.

Super User

“Αυτός ο Μάης θα είναι δικός μας!”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies