INDEXANTHI.GR
Κόσμος

“Να ταρακουνηθεί στα σπλάχνα της η Γη” (Que retiemble en sus centros la Tierra)!

Στην Τσιάπας, στο πέμπτο συνέδριο του C.N.I. (Εθνικό Κογκρέσο Ιθαγενών) που έγινε μεταξύ 9-14 Οκτωβρίου, συμμετείχαν ο E.Z.L.N., μέλη της γενικής διοίκησής του (ανάμεσά τους ο subcomandante Moises και ο subcomandante Galeano -πρώην Marcos) και πάνω από τριάντα φυλές-λαοί ιθαγενών.

Ο E.Z.L.N. (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) και το C.N.I. (Εθνικό Κογκρέσο Ιθαγενών) συμφώνησαν να διαβουλευτούν με τους λαούς και τις κοινότητες των ιθαγενών στις ζαπατίστικες περιοχές, προκειμένου να εκλέξουν μια γυναίκα ιθαγενή για να συμμετάσχει ως ανεξάρτητη υποψήφια για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2018.

Ερμηνευτικά αποσπάσματα της απόφασης που υπογράφουν C.N.I. και E.Z.L.N.:

…Την εξέγερση λοιπόν τη χτίζουμε μέσα από τις μικρές μας τοπικές συνελεύσεις που συναντιούνται σε μεγαλύτερες συνελεύσεις κοινοτήτων, τα εχίδος, σε Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης και σε συμφωνίες λαών που μας ενώνουν κάτω από την κοινή μας ταυτότητα.

…Για να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε, τα βήματά μας και όσα μάθαμε, συμμαχήσαμε με διάφορα τμήματα της κοινωνίας, στήσαμε δικά μας μέσα ενημέρωσης, κοινοτική αστυνομία και πολιτιφυλακές, συνελεύσεις και λαϊκά συμβούλια, συνεταιρισμούς, προχωρήσαμε στην εφαρμογή και υπεράσπιση της παραδοσιακής ιατρικής, στην εφαρμογή και υπεράσπιση της παραδοσιακής και οικολογικής γεωργίας, σε παραδοσιακές και εθιμοτυπικές τελετές για όσα χρωστάμε στη μάνα Γη και για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε πάνω σ’ εκείνη, μαζί με εκείνη, στη σπορά και διαφύλαξη των παραδοσιακών σπόρων, σε φόρουμ, καμπάνιες ενημέρωσης και πολιτικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτή είναι η από τα κάτω δύναμη που μας κράτησε ζωντανούς και αυτός είναι ο λόγος που μνημονεύοντας την αντίσταση και την εξέγερση επιβεβαιώνουμε επίσης την απόφασή μας να συνεχίσουμε να είμαστε ζωντανοί, οικοδομώντας την ελπίδα ενός μέλλοντος εφικτού μόνο πάνω στα ερείπια του καπιταλισμού.

Θεωρώντας ότι η επίθεση ενάντια στους λαούς δεν θα σταματήσει, αντιθέτως επιδιώκουν να την εντείνουν μέχρι να εξαφανίσουν το τελευταίο ίχνος αυτού που είμαστε ως λαοί της υπαίθρου και των πόλεων, το Πέμπτο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο αποφάσισε την έναρξη διαβούλευσης σε κάθε έναν από τους λαούς μας, για να διαλύσουμε από τα κάτω την εξουσία που μας επιβάλλουν οι από πάνω και που δεν αποτελεί παρά ένα πανόραμα θανάτου, βίας, λεηλασίας και καταστροφής.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή συνέλευση και θα προχωρήσουμε σε διαβούλευση σε ολόκληρη τη γεωγραφία μας, σε όλα τα εδάφη και τα μέρη, αυτής της συμφωνίας του πέμπτου C.N.I., για να ορίσουμε ένα ιθαγενικό κυβερνητικό συμβούλιο τον λόγο του οποίου θα υλοποιήσει μια γυναίκα ιθαγενής, αντιπρόσωπος του C.N.I. ως ανεξάρτητη υποψήφια, η οποία θα συμμετάσχει στο όνομα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Εθνικού Ζαπατιστικού Στρατού στην εκλογική διαδικασία του 2018 για την προεδρία της χώρας.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο δικός μας αγώνας δεν είναι για την εξουσία, δεν την επιδιώκουμε, καλούμε τους πρωτογενείς λαούς και την κοινωνία των πολιτών να οργανωθούμε για να ανακόψουμε αυτή την καταστροφή, να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις μας, με άλλα λόγια την υπεράσπιση της ζωής του κάθε ατόμου, κάθε οικογένειας, συλλογικότητας, κοινότητας ή γειτονιάς. Να οικοδομήσουμε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη υφαίνοντας τους δεσμούς μας από τα κάτω, από εκεί που πηγάζει αυτό που είμαστε.

Είναι η ώρα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας, για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο έθνος από και για όλες και όλους, για να δυναμώσουμε την ισχύ των από κάτω και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για να πληρώσουν οι ένοχοι για τον πόνο των λαών αυτού του πολύχρωμου Μεξικού.

Αναγγέλλουμε επίσης τη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του C.N.I. στη διεύθυνση www.congresonacionalindigena.org.

Από την CIDECI-UNITIERRA, Τσιάπας, Οκτώβριος 2016

Για την ολοκληρωτική ανασύσταση των λαών μας

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης

 

Σχετικά άρθρα

Ευρωεκλογές: Ανακάτεμα της τράπουλας με τον ιμπεριαλισμό πάντα κυρίαρχο

Super User

Άδοξα έληξε -πριν καν ξεκινήσει- το… κυνήγι προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο

Super User

Ταξιδιωτική οδηγία από δεκατέσσερις χώρες για την Τουρκία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies