INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ. στην Ορεστιάδα

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μετά από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του. Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα με συμβάσεις διάρκειας τρεισήμισι μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προσληφθούν άλλα 140 για τις δύο εβδομάδες επεξεργασίας των 60.000 τεύτλων από Έβρο και Ροδόπη.

Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς «άγγιζε» τα 25-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών“, δήλωσε στο Α.-Μ.Π.Ε. ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επαναλειτουργία τού εργοστασίου, καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τώρα επανέρχονται εκφράζοντας εκ νέου το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με επιχειρηματίες από τη Βραζιλία, ο κ. Παρασχούδης λέει πως βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι προχωράει η συμφωνία και θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Βραζιλιάνοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα τρία εν λειτουργία εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. για τη μετατροπή της ακατέργαστης ζάχαρής τους από ζαχαροκάλαμο, σε τελικό προϊόν λευκής κρυσταλλικής. Με δεδομένο ότι όλα τα εργοστάσια ζάχαρης παγκοσμίως λειτουργούν εποχικά για κάποιες μέρες του χρόνου και το υπόλοιπο διάστημα περιμένουν την επόμενη σεζόν, είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το χρονικό διάστημα της αναμονής να μπορεί το εργοστάσιο να μετατραπεί σε ραφιναρία (μετατροπή ακατέργαστου υλικού σε προϊόν συγκεκριμένης ποιότητας. Η Βραζιλία παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και έχει ήδη πελατολόγιο για τις ποσότητες που θα επεξεργάζονται στην Ελλάδα. Αν ανακοινωθεί λοιπόν η συμφωνία με τη Βραζιλία, οι αγρότες πια θα είναι σίγουροι ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα προγραμματίζουν τις καλλιέργειές τους πολύ νωρίς. Ένα εργοστάσιο που μπορεί να λειτουργεί πολύ περισσότερες μέρες τον χρόνο, εκ των πραγμάτων θα έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Παρασχούδης.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εργοστασίου για την τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι αν ρωτήσει κανείς τους κατοίκους της Ορεστιάδας πού έκαναν το πρώτο τους μεροκάματο, η απάντηση που θα εισπράξει από την πλειονότητα αυτών θα είναι στο εργοστάσιο ζάχαρης. “Πριν από σαράντα χρόνια, οι πρώτοι εργαζόμενοι ονειρεύτηκαν και ταύτισαν τη ζωή τους με τη λειτουργία του εργοστασίου, σήμερα νέοι άνθρωποι καλλιεργητές και εργαζόμενοι, φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους, μπορούν να ελπίζουν και να αισιοδοξούν“, είπε.

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Super User

24ωρη υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων περιστατικών από το Δ.Π.Θ.

Super User

Φλεβάρης στο Xanadu

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies