INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Η (φονική) κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Θερμοκρασίες ρεκόρ παρέμεναν για πολλές δεκαετίες ανέπαφες από το 1901, αλλά τα τελευταία χρόνια καταρρίπτονται σε διάφορες περιοχές. Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα σχετικά αρχεία δείχνουν ότι τα κύματα καύσωνα τη δεκαετία του 1930 παραμένουν τα σοβαρότερα στη σύγχρονη ιστορία των Η.Π.Α., όμως σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν συχνότερα. Η συχνότητα αυξήθηκε σταθερά από ένα μέσο όρο δύο κυμάτων καύσωνα ετησίως τη δεκαετία του 1960, σε έξι ετησίως τη δεκαετία του 2010.

Ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή τριπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μεταξύ του 2006 και του 2016, η ταχύτητα ανόδου της στάθμης των θαλασσών ήταν δυόμισι φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη διάρκεια σχεδόν ολόκληρου του 20ου αιώνα. Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι η προσαρμογή με την κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των καταστροφών που αυτή προξενεί, θα στοιχίζει από 140 ως 300 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2030.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση “Scientific American” επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τα κύματα καύσωνα που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες και μπαίνει σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Το σφοδρό κύμα καύσωνα που σαρώνει τις Η.Π.Α. και τον δυτικό Καναδά «φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης κλιματικής αλλαγής», σημειώνει το άρθρο. «Η μέση θερμοκρασία στις βορειοδυτικές περιοχές της βόρειας Αμερικής αυξήθηκε πάνω από 1,11 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με πριν από έναν αιώνα και το μεγαλύτερο μέλος της αλλαγής αυτής σημειώθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια». Ο κλιματολόγος Λάρι Ο’ Νιλ της πολιτείας του Όρεγκον δήλωσε στο περιοδικό ότι «ο αριθμός των ημερών με ακραίες υψηλές θερμοκρασίες διπλασιάστηκε σε διάστημα μικρότερο του ενός αιώνα και πιθανότατα δεν θα σταματήσει εκεί». Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία της δεκαετίας του 1940, όταν στο Πόρτλαντ καταγράφονταν ετησίως δέκα μέρες με θερμοκρασίες άνω των 32,2ο C και «μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός έφθασε τις είκοσι ημέρες το χρόνο».

Ο Τομ Ντι Λιμπέρτο του Climate Programme Office σημείωσε στον ιστότοπο της National Oceanic and Atmospheric Administration ότι «είναι πάντα δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε αμέσως τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή σε ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα έχουν επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κύματα καύσωνα στις ηπειρωτικές Η.Π.Α. έχουν εμφανιστεί συχνότερα και διήρκεσαν περισσότερο από τη δεκαετία του 1960, κάτι που συμβαδίζει με την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, με το σοβαρότερο απ’ αυτά τη θερμοπληξία, που συμβαίνει ότι το σώμα αδυνατεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Η θερμοπληξία μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο ή μόνιμες βλάβες στον οργανισμό, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μια νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιεί για άνευ προηγουμένου φονικά κύματα καύσωνα στο εγγύς μέλλον. Η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του Ο.Η.Ε. σημαίνει συναγερμό: αν αυξηθεί κατά ενάμισι βαθμό Κελσίου -μόλις 0,4 βαθμούς από τα σημερινά επίπεδα- η θερμοκρασία του πλανήτη, τότε το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτεθεί σε ακραία κύματα καύσωνα τουλάχιστον μια φορά κατά πέντε χρόνια. Μεγαλουπόλεις που παράγουν από μόνες τους πρόσθετη ζέστη θα πληγούν σφοδρότερα. Η υποσαχάρια Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε φονικά κύματα καύσωνα, κυρίως επειδή είναι ελάχιστα προετοιμασμένη να τα αντιμετωπίσει. Στην κεντρική Κίνα και κεντρική Ασία, την ίδια ώρα «ακραίες θερμοκρασίες υγρού θερμόμετρου αναμένεται να αγγίξουν και πιθανώς να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας», προειδοποιεί η I.P.C.C. Αλλά και η Μεσόγειος είναι ευάλωτη σε φονικά κύματα καύσωνα. «Στην Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση, «ως και 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θερμικής καταπόνησης μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100».

Σχετικά άρθρα

Ηλεκτροφόρο φράχτη στα νότια σύνορά της υψώνει η Ουγγαρία

Super User

Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα το 2019

Super User

Παγκόσμια κατακραυγή για τις καταστροφικές εξορύξεις

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies