INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Αναλυτικά στοιχεία: 20.400 νεκροί σε τροχαία σε έναν χρόνο στην Ε.Ε.

Το 52% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα το 2023στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε σε επαρχιακούς δρόμους, έναντι 38% σε αστικές περιοχές και 9% σε αυτοκινητoδρόμους.

Αυτό που προβληματίζει είναι ο αριθμός των ποδηλατών που σκοτώνονται στους δρόμους της Ε.Ε., καθώς είναι η μόνη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου που δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης κατάλληλων υποδομών και της μη ασφαλούς συμπεριφοράς όλων των χρηστών του οδικού δικτύου, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η διάσπαση της προσοχής και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Οι άνδρες ευθύνονταν για τρεις στους τέσσερις θανάτους από τροχαία (77%). Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς αντιπροσώπευαν το 29% του συνόλου των θανάτων από τροχαία, ενώ αντιπροσωπεύουν το 21% του πληθυσμού. Ομοίως, οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αντιπροσώπευαν το 12% των θανάτων από τροχαία, αλλά το 7% του πληθυσμού. Οι επιβάτες αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου των θανάτων, ενώ οι πεζοί αντιπροσώπευαν το 18%, οι χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων (μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) το 19% και οι ποδηλάτες το 10%.

Πέρυσι σκοτώθηκαν περίπου 20.400 άτομα σε τροχαία στην Ε.Ε., ποσοστό που συνιστά μικρή μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2022. Παρά τη σχετική μείωση από το 2019, λίγα κράτη-μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε. για μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία ως το 2030.

Ο αριθμός των θανάτων από τροχαία έχει μειωθεί ελάχιστα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ έχει αυξηθεί σε Ιρλανδία, Λετονία, Σλοβακία και Σουηδία. Αντίθετα, κατά την τελευταία τετραετία το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 50% των θανάτων από τροχαία και των σοβαρών τραυματισμών έως το 2030.

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους) και στη Δανία (27 ανά εκατομμύριο). Η Βουλγαρία (82 ανά εκατομμύριο) και η Ρουμανία (81 ανά εκατομμύριο) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων το 2023, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 46 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Σχετικά άρθρα

Η “ανάπτυξη” που πατάει στον θάνατο

Super User

Αιχμάλωτες στα κλωστοϋφαντουργεία

Super User

Φόβοι για κατάρρευση και τρίτου φράγματος σε μεταλλείο της Βραζιλίας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies