INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ εκτελέσεων εικοσαετίας και… δύο τόνοι χάπια

Τουλάχιστον 151 άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από σαουδαραβικά δικαστήρια έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο γίνεται μια εκτέλεση κάθε δυο μέρες.

Ο ρυθμός οδηγεί σε ξεπέρασμα κατά πολύ του ετήσιου αριθμού εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια, ο οποίος σπάνια ξεπερνούσε τις 90. Σε σχέση με το 2014 η αύξηση είναι 68%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων από το 1995, όταν πραγματοποιήθηκαν 192 εκτελέσεις, ρεκόρ που πιθανότατα θα καταρριφθεί μέχρι το τέλος του 2015. Οι εκτελέσεις γίνονται συνήθως με αποκεφαλισμό με σπαθί, ενώ η τελευταία εκτέλεση ενός Σαουδάραβα που κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών έγινε στις 9 Νοέμβρη. Από τους 151 που έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα, οι 71 είναι αλλοδαποί -ως επί το πλείστον μετανάστες εργάτες- οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή δεν ξέρουν την αραβική γλώσσα και ταυτόχρονα στερούνται επαρκούς μετάφρασης κατά τις δίκες.

Η κατακόρυφη αύξηση των εκτελέσεων έχει άμεση σχέση με το ότι η θανατική ποινή χρησιμοποιείται από τη σαουδαραβική μοναρχία ως πολιτικό εργαλείο για τον εκφοβισμό και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων της και κυρίως του σιιτικού πληθυσμού και των ηγετών του που ζουν στην ανατολική επαρχία με τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων. Στόχος είναι η επιβολή του τρόμου, ώστε να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της απόλυτης εξουσίας της μοναρχίας των Σαούδ και κυρίως κάθε εξεγερτικό σκίρτημα στην κοινωνία.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή του λαοφιλούς σιίτη κληρικού σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της «ανταρσίας». Η θανατική ποινή έχει επίσης επιβληθεί στον ανιψιό του σεΐχη, Αλί αλ-Νιμρ και σε τρεις ακόμη νέους σιίτες, με την κατηγορία της συμμετοχής σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον απόηχο της αραβικής άνοιξης, παρόλο που τότε ήταν ανήλικοι. Ο Αλί αλ-Νιμρ προβλέπεται να εκτελεστεί με σταύρωση και αποκεφαλισμό.

Φυσικά, οι γαλαζοαίματοι του Οίκου των Σαούδ χαίρουν ασυλίας. Όπως ο πρίγκιπας Αμπντέλ Μουσέν Μπιν Ουαλίντ Μπιν Αμπντουλαζίζ, που συνελήφθη με τέσσερα άτομα της συνοδείας του στις 27 Οκτώβρη στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού για απόπειρα λαθραίας εξαγωγής από τον Λίβανο δύο τόνων χαπιών “Captagon”. Τα χάπια ήταν αποθηκευμένα σε σαράντα κιβώτια και βαλίτσες και εντοπίστηκαν από άντρες της ασφάλειας του αεροδρομίου λίγο πριν φορτωθούν στο ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα πρίγκιπα με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Το “Captagon”, όπως είναι η εμπορική ονομασία του συνθετικού διεγερτικού φενεθυλίνη, είναι είδος αμφεταμίνης, ένα δυνατό ψυχοτρόπο που εκτός των άλλων αυξάνει θεαματικά τις σεξουαλικές «επιδόσεις». Από το 1986 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του επειδή είναι ιδιαίτερα εθιστικό. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου του Ο.Η.Ε. για τα ναρκωτικά και το έγκλημα, το “Captagon” παράγεται κυρίως στο Λίβανο και στη Συρία, που αποτελούν τις πύλες εισόδου του στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στις χώρες του Κόλπου, όπου η αγορά αμφεταμίνης βρίσκεται σε άνοδο.

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του πρίγκιπα και των συνοδών του, έπεσε το πέπλο της σιωπής στην υπόθεση, για την οποία προβλέπεται η ποινή του θανάτου με βάση την αυστηρή εκδοχή της Σαρία που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία. Το πολύ-πολύ να την πληρώσει κάποιος από τους άντρες της συνοδείας του…

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

Το “κορίτσι της ναπάλμ” γίνεται 51 ετών στις 12 Ιούνη

Super User

“Καμπανάκια” και υποκρισία

Super User

Το 80% του πληθυσμού της Υεμένης χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies