INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Συνέχιση μόνο για το 2016 εγγυάται η κυβέρνηση για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”

Μόνο ανησυχία στους 4.000 εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στους 100.000 συνταξιούχους και ΑμεΑ μπορεί να προκαλέσουν οι απαντήσεις που έδωσε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Μανώλη Συντυχάκη.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει είναι πως «το πρόγραμμα με τη μορφή που ισχύει μέχρι σήμερα και με τους ίδιους εργαζόμενους και με τις ίδιες σχέσεις θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2016». Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες απασχολούνται επί χρόνια οι εργαζόμενοι, είπε ότι «προφανώς θα θέλαμε να υπάρχουν οι απόλυτα μόνιμες, εντελώς διαφορετικές, ακόμα καλύτερες εργασιακές σχέσεις», όμως «δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ. Ιδανικές και παραδεισένιες καταστάσεις δεν υπάρχουν στον κόσμο τούτο»! Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τον Μ. Συντυχάκη αν υιοθετεί η κυβέρνηση «το διάδοχο σχήμα» που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠαΣοΚ με τον νόμο 4052/12, «που αντικαθιστά το “Βοήθεια στο Σπίτι” με το “Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων”», η απάντηση ήταν, «να ρωτήσετε την κα Φωτίου» (!), δηλαδή το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνουμε ότι το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει άλλη χρηματοδότηση πέραν αυτής των ασφαλιστικών εισφορών και από το χαρακτήρα του αντικειμενικά πετά έξω από τις δομές την πλειονότητα των συνταξιούχων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ η υλοποίησή του θα εκχωρηθεί στις λεγόμενες ΚοινΣΕπ, σε Μ.Κ.Ο. και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. επισήμανε ότι «είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, το 27% κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα εκατομμύριο που μένουν μόνοι τους και μόνο 100.000 να καλύπτονται από αυτό το πρόγραμμα, με 4.000 εργαζόμενους υπό ομηρία, κακοπληρωμένους, που δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν και να λέμε όλα καλά».

Ανέδειξε ότι είναι «αναγκαία σήμερα πολύ περισσότερο η διεύρυνση, η στήριξη και η αναβάθμιση αυτών των δημόσιων προνοιακών υπηρεσιών. Πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους με οποιονδήποτε μανδύα και αν ντυθεί, είτε με Μ.Κ.Ο. είτε με ΚοινΣΕπ είτε απευθείας σε ιδιώτες. Απαιτείται εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού έργου (…) Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

πηγή: Ριζοσπάστης

 

Σχετικά άρθρα

Ποιοι πήγαν στο Ιράν

Super User

“Το απάνθρωπο κυνήγι προσφύγων-μεταναστών από τον ελληνικό στρατό”

Super User

Η ΑντΑρΣυΑ για τα περιφερειακά συμβούλια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies