INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εργασιακό δελτίο

Δημοσιεύουμε το πλήρες, εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο που μεταδίδεται από τα “Ραδιοφράγματα”, το οποίο φαίνεται να επανέρχεται λίγο καιρό μετά την αναγγελθείσα διακοπή του (εδώ).

  • Δυναμική Παρέμβαση στις 4/6 στο σπίτι του Λάτση στην Εκάλη, πραγματοποίησαν η Αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας καθώς και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες. Η παρέμβαση έγινε ως μίνιμουμ απάντηση στον δολοφόνο Λάτση, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο τεσσάρων εργατών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δυο στα ΕλΠε του Ασπρόπυργου. Επίσης για τον ίδιο λόγο, το Σάββατο 6/6,έγινε συμβολική επίθεση με μπογιές στο “φιλανθρωπικό” ίδρυμα του Λάτση στην Κηφισιά.
  • Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στις 31/5 και 1/6 για τις εργοδοτικές δολοφονίες στα ΕλΠε, σε έξι υποκαταστήματα τραπεζών “Eurobank”, στο εργοστάσιο των ΕλΠε συμφερόντων του Λάτση, στα γραφεία των ΕλΠε στο Μαρούσι από τις συλλογικότητες “Ρουβίκωνας” και “Κόκκινη γραμμή”, καθώς και στα κυβερνητικά γραφεία του ΣυΡιζΑ στη Θεσσαλονίκη.
  • Συγκέντρωση και μοτοπορεία για την εργοδοτική δολοφονία στα ΕλΠε έγινε και στην Πάτρα την Παρασκευή 5 Ιούνη, ύστερα από κάλεσμα του εγχειρήματος των αυτόνομων εργατών-καφενείο των ανέργων. Κεντρικό σύνθημα “Από την Πετρόλα το 1992 στα ΕλΠε το 2015… κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες”.
  • Πολύμορφες δράσεις για την τετραπλή εργοδοτική δολοφονία στα ΕλΠε, έγιναν στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Μοτοπορεία-συγκέντρωση στα διυλιστήρια Ασπροπύργου έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο13/6, μετά από σχετικό κάλεσμα της Σύμπραξης Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών Ενάντια στην Ταξική Ειρήνη.
  • Ανακοίνωση καταγγελία από τη Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο για την πορεία της 4ης Ιούνη Θεσσαλονίκη. Η συλλογικότητα καταγγέλλει την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να καπηλευθεί την συγκεκριμένη πορεία, ενώ δεν είχε καμία συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Είναι σαφές -τονίζει το Μαύρο & Κόκκινο- πως η απάντηση στον ΣυΡιζΑ δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική μέσα στους αγώνες, τις κινήσεις και τα σωματεία βάσης.
  • Παρέμβαση στα εκδοτήρια εισιτηρίων των ferry boats στο Πέραμα πραγματοποίησαν συντρόφισσες και σύντροφοι το Σάββατο 30 Μαΐου, στα πλαίσια της προπαγάνδας της δίκης της υπόθεσης Ουαλίντ. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου.
  • Σε απεργία κατέβηκαν την Παρασκευή 5 Ιούνη οι εργαζόμενοι στη «Vodafone», παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει με προσφυγή στα δικαστήρια για να κριθεί η απεργία παράνομη. Διεκδικούν την ανάκληση δύο απολύσεων που έγιναν πριν λίγες μέρες.
  • Με σύνθημα ”Ό,τι πολεμήσαμε είναι ακόμα εδώ” πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 4/6, διαδήλωση με πρόταγμα τη συνέχιση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Όπως αναφέρει η Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», επειδή κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί ποτέ να είναι έντιμος, οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες επιβάλλεται να συνεχιστούν, ενώ έγιναν αναφορές στις δολοφονίες εργατών στα ΕλΠε, το trafficking στο “Χωριάτικο”, την τρομοκρατία των αφεντικών στα “Everest” και τον “Βασιλόπουλο”, μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους βασανισμούς μεταναστών εργατών, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την καταστολή σε σχολεία, πρυτανεία Ε.Κ.Π.Α.
  • Σε δράσεις αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες συναδέλφους καλεί το συντονιστικό δράσης ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα διευρυμένα ωράρια. Ειδικότερα καλεί σε εργατική συγκέντρωση την Παρασκευή 12 Ιούνη στις 18.30 έξω από το βιβλιοπωλείο “Ιανός”, καθώς επίσης και συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες την Τρίτη 16 Ιούνη στις 09.00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
  • Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει, σύμφωνα με καταγγελία των ναυτεργατικών σωματείων, οι ναυτεργάτες της Ν.Ε.Λ. λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε πλοία στον μόλο της Δραπετσώνας. Χωρίς πετρέλαιο και τροφοδοσία για πάνω από δώδεκα μέρες, ενώ σήμερα έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης στα επιβατηγά πλοία «Θεόφιλος», «European Express» και «Aqua Jewell» που βρίσκονται στον μόλο της Δραπετσώνας, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η ενδιαίτηση των ναυτεργατών και με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, του πλοίου, της λιμενικής εγκατάστασης. Υπενθυμίζεται πως χωρίς πετρέλαιο και τροφοδοσία είχε μείνει πριν λίγες ημέρες και το επιβατικό πλοίο “Μυτιλήνη” στη Σάμο.
  • Συνεχίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων του εργοστασίου “Καρίνα” στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η εργοδοσία του οποίου συνεχίζει να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα μηνών, ενώ προσπαθεί να καταφύγει στον πτωχευτικό κώδικα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά οι εργαζόμενοι να μην πάρουν ούτε ευρώ.
  • Ξεπερνάει κάθε όριο η ασυδοσία των εργοδοτών. Η εργοδοσία της «Cerametal» προέβη σε απόλυση εργαζόμενης επειδή «τόλμησε» να μείνει έγκυος! Την άμεση επαναπρόσληψή της διεκδικούν οι συνάδελφοι της, αλλά και σωματεία και συνδικάτα του κλάδου.
  • Νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σημειώθηκε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στα σφαγεία «Κελαϊδίτη», όπου από τον Ιούνη του 2014 η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Στη σχετική καταγγελία προχώρησαν το κλαδικό σωματείο και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.
  • Στάση εργασία πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, με αφορμή τις απολύσεις δώδεκα εργαζομένων στον μετροπόντικα στις οποίες προχώρησε η κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις απολύσεις «αδικαιολόγητες και προκλητικές τη στιγμή που το έργο βρίσκεται στα μισά» και απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.
  • Την αντίδραση των εργαζομένων στην εταιρεία «Schneider Electric» προκαλεί η απόφαση της εργοδοσίας να μετατρέψει τις συμβάσεις με όρους συμφέροντες στην ίδια. Μετά τις άδειες άνευ αποδοχών, την εκ περιτροπής εργασία δύο μηνών, τις περίπου τριάντα «οικειοθελείς» και τις τρεις «μη οικειοθελείς» απολύσεις, η εργοδοσία άρχισε «στα κρυφά» και με διάφορα προσχήματα την αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων και την ένταξή τους από τις αντίστοιχες κλαδικές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Στο 13,22% ανήλθε η «μαύρη» εργασία την τελευταία διετία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», μία καθεστωτική καταγραφή της “μαύρης” απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 8.450 εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες «μαύρης» εργασίας, ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι πλασματικά και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Σε απολύσεις τριών εργατών προχώρησε η πολυεθνική εταιρεία “Kerneos” που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία βωξίτη στην Άμφισσα. Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, ανοίγει η κερκόπορτα και για άλλες απολύσεις.
  • Σε τετράωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις “Λειβαδίτη”, “Ζούρα”, “Βιοκότ”, “Ελίζα” και “Αλκότ”, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
  • Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 4 Ιούνη ναυτεργατικά και ομοεπαγγελματικά συνδικάτα. Στόχος, να μην ξεπουληθεί ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά.
  • Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβρη η δίκη των απεργών της «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης. Η εργοδοσία της πολυεθνικής εταιρείας ζητά αποζημίωση ένα εκατομμύριο ευρώ για ηθική βλάβη, με απώτερο σκοπό να τρομοκρατήσει και να εξαναγκάσει τους απεργούς να εγκαταλείψουν τον δίκαιο αγώνα τους.
  • Να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικηθεί η υπογραφή κλαδικών τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα, αποφάσισαν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού. Επίσης, ομόφωνα αποφάσισαν να στηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.
  • Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου ιδιοκτησίας Φώτη Μουρίκη στην Κόρινθο. Αυτό τον μήνα λήγει η επιχειρησιακή σύμβαση και ο εργοδότης Μουρίκης αρνείται να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους την υπογραφή νέας.
  • Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται στις 15 Ιούνη οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων. Απαιτούν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά, να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένου, να καταργηθεί η μερική απασχόληση, ενώ –τέλος- απαιτούν και την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται.
  • Απόλυση οδηγού από την διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δέλτα» (του ομίλου «Vivartia-MIG») στο εργοστάσιο του Ταύρου. Η εργοδοσία έκανε λόγο γενικά και αόριστα για ποινικά κολάσιμη πράξη του οδηγού, κάτι που δεν αποδεικνύεται αλλά αφήνει “σκιές” ώστε να δικαιολογήσει την απόλυση.
  • Μία ακόμα εργατική νίκη καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΣΟΛ Α.Ε.-Ο.Ε. πέτυχαν να μην γίνουν μειώσεις στους μισθούς τους. Το αποτέλεσμα διατρανώνει για άλλη μια φορά την άποψη πως η συσπείρωση και οι ταξικοί αγώνες και μόνο, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.
  • Συγκέντρωση έξω από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω πραγματοποίησε την Τρίτη 2/6 ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, μετά την καταγγελία του διοικητή του νοσοκομείου Παύλου Θεοδωράκη στον αρμόδιο εισαγγελέα και το αίτημα για ποινική δίωξη τριών μελών του σωματείου εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τρομοκρατία και ποινικοποίηση των αγώνων τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ως την οριστική λύση του θέματος.
  • Συγκέντρωση έκαναν και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του νοσοκομείου. Κάνουν λόγο για οριακές καταστάσεις και επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού, ενώ μιλούν και για «εργασιακή εξουθένωση»
  • Ταφόπλακα επιχειρεί να βάλει το δικαστικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒιοΜε. Με δύο δικαστικές αποφάσεις, η μία σχετικά με τα ακίνητα του βιομηχανικού συγκροτήματος και η άλλη για την πτώχευση της εταιρείας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση.

 

Σχετικά άρθρα

Το πολιτικό πρόγραμμα των “Αναιρέσεων” στη Θεσσαλονίκη

Super User

Η Γ.Σ.Ε.Ε. για την αργία του δεκαπενταύγουστου

Super User

Τον Φεβρουάριο έρχονται τα Α.Τ.Μ. κατσικίσιου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies