INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Η… αμαρτωλή ιστορία των ΚοινΣΕπ

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου αναφορικά με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ζήτημα για το οποίο το indexanthi.gr θα επανέλθει με… ενδιαφέροντα τοπικά στοιχεία) και την ψήφιση σχετικού μ’ αυτές θέματος από το περιφερειακό συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι περιφερειακές παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) και η Χ.Α., υπερψήφισαν «ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ». Σύμπραξη που αποτελεί το μηχανισμό για τη στήριξη και ανάπτυξη των αμαρτωλών ΚΟΙΝΣΕΠ. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη σύμπραξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην παρέμβαση της τόνισε:

«Τη λειτουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της λεγόμενης «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» που στήνονται για να στηρίξουν τη δημιουργία νέων αλλά και υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, των περίφημων ΚΟΙΝΣΕΠ, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προχωράει το υπουργείο Εργασίας. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί μορφή οικονομίας, που υιοθετείται από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τοπικούς φορείς. Την «κοινωνική οικονομία» οι στυλοβάτες του αστικού κράτους την προωθούν με ζέση για να εκτονωθούν οι κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις και να δυναμώσει η κοινωνική συνοχή, η υποταγής δηλαδή του λαού στο κεφάλαιο. Ως στρατηγική διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ τον Ιούνη του 1998. Κεντρική φιλοσοφία είναι ότι «το κράτος το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές». Δηλαδή, το κράτος απλά καθορίζει ποιοι και πώς θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αφού το ίδιο σταματά να το κάνει. Την «κοινωνική οικονομία» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ («αλληλέγγυα οικονομία») ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων και προωθεί την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, δε φείδεται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσει άλλο ένα εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, υποσχόμενη μάλιστα στους άνεργους και στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες ότι θα τους μετατρέψει σε… επιχειρηματίες! Γιατί οι περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ, που νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»), δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», οι οποίες αναλαμβάνουν να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος. Οι θιασώτες της προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, μυρίζοντας κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ ήδη επιχειρούν να μπουν και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη Δημοτικών Αρχών. Ήδη, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, «οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας».

Ακόμα χειρότερα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ», ήδη υπάρχουν κρούσματα που οι αποκαλούμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) μπορούν να γίνουν το όχημα για την παροχή ανασφάλιστης («μαύρης») εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Αυτό προκύπτει από επιστολή προέδρου μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, ο οποίος απευθύνθηκε πρόσφατα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει με «νόμιμο» τρόπο ανασφάλιστο προσωπικό, ώστε, από τη μια, να ρίξουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και, από την άλλη, να απαλλαγούν από τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου πρόστιμου από το ΙΚΑ, σε περίπτωση ελέγχου για ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ- αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη στο πλαίσιο και με κάθε μορφή «κοινωνικής οικονομίας». Έχει προτείνει και παλεύει για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων. Είναι αντίθετη με κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης στην Τοπική Διοίκηση καταδικάζει τις διαθεσιμότητες και απολύσεις και παλεύει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, Λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης  με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 

Σχετικά άρθρα

Η πληρωμή των συντάξεων του μήνα

Super User

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies